För- och nackdelar
Det är självklart både för- och nackdelar med olika typer av tändning. Kol är lätt att arbeta med och kan snabbt tändas. Det kan som regel brinna vid 400 grader och grillkol kan bli varmare än briketter. Briketter kan vara svårt att tända men brinner i gengäld längre och med en jämn temperatur. Med briketter är värmen lätt att kontrollera, vilket kan vara svårare när man använder kol. Träpellets är ännu lättare att kontrollera då det oftast finns en temperaturkontroll. Du kan således få till precis den temperatur du önskar. Träpellets är utöver detta väldigt lätt att tända och blir snabbt redo för användning.
Nackdelen med kol är att det blir skröpligt, det brinner snabbt ut och lämnar mer aska och smuts efter sig. Briketter tar längre tid på sig att nå rätt temperatur och liksom kolet efterlämnar materialet en hel del aska. Nackdelen med träpellets är att det i början av grillningen bildas mycket rök, vilket också bidrar till en rökigare smak. Du behöver också vara uppmärksam på att de pellets du använder är lämpliga till matlagning. Du kan nämligen inte använda vanliga träpellets.