Rökar
Grillning innefattar mer än att bara tillaga maten på ett galler rakt upp och ned. Det handlar mycket om att skapa smaker som annars är väldigt svåra att skapa. Röksmak till exempel. Äkta röksmak kan inte fuskas fram genom kryddor. Det finns en rad olika metoder för att röka mat hemma och utomhus. På Bagaren och Kocken har vi allt som kan tänkas behövas för att röka mat hemma.
Det är underbart att röka sin egen nyfångade fisk. Vi har både vedeldade och elektriska rökar i sortimentet. Vi har även grillar med inbyggda rökfunktioner som till exempel Big Green Egg. Vi har även smarta rökkärl och elrök från Muurikka. Bredda din grillning i sommar och inkludera rökning till processen. Det ena utesluter inte det andra och man kan enkelt anpassa hur mycket röksmak man vill ha.
Det roligaste med att röka mat själv är att man kan välja vilka rökspån som ska användas för rätt smak. Olika rökspån passar olika bra till olika råvaror. Hos oss på Bagaren och Kocken kan du enkelt, smidigt och billigt köpa dina rökspån online.
)
Tips och råd om rökning:
Träspån från ek och alm ger en mild röksmak medan björk och bokträ är lite kraftigare. Träspån från barrträd bör inte användas eftersom det kan innehålla hartser.
Prova att röka grönsaker. Potatis och rotfrukter är mycket lämpliga – kom ihåg att koka dem först.
Fet fisk som lax, sill och makrill är vanligtvis bättre än mager fisk som torsk och plattfisk.
Försök att röka en bra rapsolja eller olivolja. Använd det som marinad för sallader eller för en bra hemlagad majonnäs.
Tillsätt lite färska örter som timjan, rosmarin eller salvia för att förfina smaken under rökning.
De flesta livsmedel blir bättre om de är saltade först – särskilt fisk. Lägg maten i saltlake eller salta med grovt salt – låt svalna. Skölj av saltet och torka med en pappershandduk.
Det bästa sättet att absorbera röksmaken är om det som ska rökas är helt torrt på ytan. Torka därför alltid maten med en ren trasa innan du fortsätter att tillaga i ugnen.
Testa att tillsätta lite torkade örter och socker/farinsocker under saltningen – det ger en bredare smak till det färdiga resultatet. Du kan också tillsätta lite farinsocker till spånet för djupare smak.
Torka alltid fisken väl med en pappershandduk eller liknande innan du tillsätter andra ingredienser eller placerar den i röken.
)
)
Utvalda produkter
röka på olika sätt
Kallrökning, varmrökning, elrök eller gasolrök? Att röka mat är något vi brinner för och något man kan göra på många olika sätt. Vi har försökt samla allt matnyttigt du kan behöva veta inför ditt val av rök och hur du sedan ska komma igång!
Den stora utomhusröken - för den seriösa grillkocken
Med Mustang Teno får du en stor vertikal gasolrök som ger dig breda tillagningsmöjligheter, och som låter dig tillföra en elegant röksmak till de flesta typer av råvaror.
Röken har sex stycken förkromade galler med måtten 56 x 36 centimeter, åtta takkrokar för upphängning av fisk och en emaljerad behållare under gallren för uppsamling av fett och vätska. Röken har dessutom en termometer i dörren och en skorsten med klaff, så att du enkelt kan kontrollera både temperatur och rökmängd under processens gång.
Den smidiga lilla elröken - för den som gillar att vara snabb och effektiv
Den elektriska rökugnen från Muurikka kommer nu i en nyare och mer mångsidig pro-version. Rökugnen är lätt att använda och snabbt redo, så att du kan röka dina matvaror med hjälp av träpellets eller använda den som en vanlig grill. Du kan lätt justera temperaturen tack vare den steglösa inställningen, vilket gör den perfekt till en lång räcka rätter av t.ex. fisk, kött och grönsaker.
Muurikka erbjuder även rökspån i flera olika smaker: äpple, körsbär, ek, bok, cognac, whisky och brandy.
Detaljröken - för den som gillar att experimentera
En rökpistol ger dig möjlighet att tillsätta en läcker rökig smak till dina rätter, drinkar och snacks. Rökpistolen skapar kall rök som kan användas till alla typer av varor och vätskor. Nu uppnår du en läcker grillsmak utan att behöva tända grillen.
För dig som tycker om enkelheten finns också en rökgryta från Muurikka. Du fyller grytan med bokträspån och dina ingredienser, och det är allt du behöver göra! Det tättslutande locket hindrar att röken sipprar ut ur rökgrytan och den funkar på alla typer av hällar, även induktion.
)
)
KALLRÖKNING
Kallrökning innebär att ditt val av livsmedel (kött, fisk, ost t.ex.) röks på en låg temperatur i en otänd grill.
Rökdammet bränns långsamt, vilket bildar en rök som enkelt styrs i rätt riktning med hjälp av en luftpump.
Kallröka på tre sätt med Mustang Kallrökningsskåp
Det praktiska rökskåpet är utrustat med krokar samt luftventiler som ser till att rensa ut fukt. I skåpet sitter fyra st grillgaller av rostfritt stål. Men för att kunna kallröka i ditt kallrökningsskåp behöver du även en rökgenerator för att kunna producera röken. Svårt att välja? Här kommer fördelarna med de olika modellerna:
Rökgenerator med elektriskt luftflöde - Med en kallröksgenerator kan du själv kallröka både fisk, kött och grönsaker – allt du behöver är en rök, grill eller dylikt att rikta in röken i. Rökspånet eller flisen förbränns långsamt vilket ger en subtil rökning, där rökmängden enkelt kan kontrolleras via den elektriska luftpumpen. Rymmer cirka 10 deciliter rökspån. Brinntid cirka 3-4 timmar, kan fyllas på under rökningen.
Elektrisk kallrökningsenhet - Detta är ett elektriskt värmeelement i stål som du använder med träpuckar för bästa resultat. Enkelt att använda, ger en härlig röksmak.
Traditionell kallröksgenerator - I denna generator bränns rökspånet i en labyrint, utan el. Fyll generatorn med spån och tänd på spånet i ena änden av den långa labyrinten. Spånet förbränns sakta utan att sprida sig mellan väggarna i labyrinten och skapar en god röksmak. Denna variant är en mer traditionell kallrökningsmetod som inte kräver el, det möjliggör även att metoden går att använda lite varstans. Använd ett lite mer finfördelat spån till denna metod.
)
)
Elrökar
En elektrisk rökugn är lätt att använda och snabbt redo. så att du kan röka dina grönsaker, fisk, kött och andra råvaror med hjälp av träpellets.
)
)
)
)
RÖK- OCH ÅNGGRILL
Weber Smokey Mountain Cooker
Ta steget in i en spännande, ny värld av smakupplevelser med Webers minsta modell av Smokey Mountain Cooker™. Den kompakta och praktiska rök- och ånggrillen gör det enkelt för nybörjare att komma igång med rökning – och är du erfaren kommer du att värdesätta möjligheten att ta med grillen på utflykten.
Röken finns i tre olika storlekar:
37 cm - 2 x 37 cm grillyta, 80 cm hög, 11 kg tung.
47 cm - 2 x 47 cm grillyta, 104 cm hög, 18 kg tung.
57 cm - 2 x 57 cm grillyta, 123 cm hög, 24 kg tung.
)
)
)
)
)
)
RÖKSPÅN OCH RÖKFLIS
Rökflis eller rökspån är mindre träbitar som hackats grovt. Flisen används normalt vid kortvarig tillagning och kan användas direkt på de brinnande briketterna, läggas direkt på grillgallret eller placeras i en röklåda. För 10-20 minuters rökning räcker ett par nävar med rökflis.
RÖKLÅDOR TILL GASOLGRILL
Med en röklåda kan du röka i din gasolgrill! Du använder den genom att först fylla den med rökflis, och sedan placera den antingen på grillgallret eller på grillens värmefördelningsplåtar. När lådan värms upp bildas bildas rök snabbt, vilket ger din mat en utsökt röksmak. Du kan experimentera med smakerna genom att använda olika typer av rökflis, för att hitta din egen perfekta rökning.