Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Zofia Selimi bjuder på sina bästa recept till den stora Eid al-Fitr festen

Ramadan är en glädjefull och festlig fastemånad. Under denna period avstår du från att äta och dricka,
från den tid solen går upp till att den går ned.  
Därför är det viktigt att äta bra och näringsrik mat när
man bryter fastan. Maten spelar således en stor roll och under ramadan lagar man främst soppor
och grytor.
En av de mest populära rätterna är linssoppa på röda linser. Vi har tagit hjälp av 
Zofia Selimi för att få hennes bästa recept och gåvotips inför Eid al-Fitr.

Gemenskap, mat och gåvor

När fastemånaden är över firar muslimer runt om i världen. Firandet består av en stor gemenskap där maten står i centrum. Det är vanligt att familjer förbereder och delar traditionella maträtter och sötsaker, såsom risrätter, kött, grönsaker och bakverk med varandra. En sallad som alltid bör finnas på bordet är shopska salata, som består av tomater, lök, gurka, paprika och det viktigaste av allt är den rivna fetaosten. Utöver mat och gemenskap är det viktigt att visa generositet under Eid. När ramadan är över ger man gåvor till sina nära och kära ofta i form av porslin, kokkärl, mat och pengar. Det hör också till traditionen att besöka de äldre och bjuda på sötsaker där bland annat baklava är vanligt förekommande.

Nedan presenterar jag mina favoriträtter från det balkanska köket
som är väl till pass när du ska fira Eid Eid al-Fitr. 
  

PERFEKTA GÅVOR TILL EID FESTEN

DUKA MED STIL

Kryddigt ugnsbakad kyckling med ris

Detta är en rätt som näst intill sköter sig själv i ugnen. Den är perfekt att tillaga när du ska ha hem folk på middag. 
Detta recept räcker till 4-6 portioner.

Ingredienser

  •  1 gul lök
  • 20 g färsk bladpersilja
  • 2 tomater
  • 4 kycklingklubbor
  • 1 msk Vegeta (allkrydda från Balkan, går även att ersätta med grönsaksbuljong)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 1⁄2 dl solros- eller rapsolja
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 7 1⁄2 dl kokt vatten
  • 3 1⁄2 dl rundkornigt ris (risottoris)

 Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Finhacka persiljan och skär tomaterna i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form, cirka 30 × 40 cm.
  4. Lägg kycklingklubborna i en bunke och krydda med Vegeta.
  5. Salta och peppra, vänd sedan runt ordentligt.
  6. Lägg dem sedan i formen/kastrull, ringla över olja och gnid in i kycklingen.
  7. Baka tillsammans i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter.
  8. Koka upp vattnet, lägg i buljongtärningen och låt den lösas upp.
  9. Ta ut kycklingklubborna ur ugnen och lägg dem på en tallrik. Häll ner riset och buljongen i formen och rör runt, smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Lägg sedan tillbaka kycklingen i formen/kastrullen. Se till att buljongen täcker riset med cirka 1 centimeter.
  10. Tillaga mitt i ugnen i 20–25 minuter. Koktiden för ris kan variera beroende på sort, så om det känns torrt utan att vara färdigt, tillsätt lite mer vatten och baka en stund till.
  11. Sänk värmen på 175 grader och baka ytterligare 20-25 minuter ( tillagningstiden för riset kan variera beror på rissort du använder ). Eventuell kan du tillsätta lite mer vätska om riset inte känns klart.

Shopska salata

Shopska salata är en traditionell sallad i Balkan, som kan serveras som tillbehör till vilken rätt som helst,
eller som förrätt tillsammans med bröd. Shopska salata görs på tomater, lök, gurka, paprika och toppas
med riven fetaost. Ett tips är att lägga fetaosten i frysen i cirka 10 minuter, då går det smidigare att riva
den över salladen. 
Det här receptet räcker till 4 portioner.  

Ingredienser

  • 4 st tomater (ca 400 g)
  • 1 stor gul lök
  • 1 gurka
  • 2 sivripaprikor (alternativa sorter fungerar också )
  • 150 g fetaost (gärna en hård sort)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja

 Gör så här

  1. Skölj grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg i en serveringsskål.
  2. Salta och ringla över olja. Blandat allt. Riv fetaosten på den fina sidan av ett rivjärn direkt över salladen.
  3. Servera direkt.

SKÅLAR OCH SALLADSBESTICK

Baklava

Baklava är en väldigt god och söt efterrätt gjord av frasig filodeg, pistagenötter och valnötter. Baklava äts över hela Mellanöstern och Balkan. Detta recept räcker till 6-8 portioner.

Ingredienser

  • 400 g filodeg
  • 200 smör, till pensling

Sirap

  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • Citronsaft av 1/2 citron + skal
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk vaniljsocker

 Fyllning

  • Ca 300 g valnötter

Toppning

  •  100 g pistagenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
  4. Öppna upp filodegen, lägg en fuktig kökshandduk över (för att bladen inte ska torka ut).
  5. Lägg ett ark filodeg på en skärbräda och pensla med smält smör, lägg sedan på nästa ark och pensla igen ( du ska ha sammanlagt 2 st. ark). Lägg nötterna längst ut på filodegens kant längs med långsidan och rulla ihop med hjälp av en pinne. Krama sedan rullen med dina händer och skrynkla ihop rullen. Lägg den skrynkliga rullen i en smord ugnssäker form.
  6. Upprepa med resterande ark och fyllning.
  7. Pensla på resten av smöret och grädda i mitten av ugnen, 30-40 minuter tills baklavan har fått en fin gyllene färg. Under tiden kan du förbereda sirapen.

Sirap

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter tills den har tjocknat. Låt sedan svalna.
  2. Ta ut baklavan och häll över sirapen på den varma baklavan. Skär i bitar av önskad storlek och strö över pistagenötterna.
  3. Låt gärna stå 10-12 timmar eller över natten innan servering.

Chokladtårta med daim och dumleganach

Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndligt saftig och rik på smak av choklad.
Du får en perfekt balans mellan choklad och dumlekola. Tårtan räcker till ca 10-12 bitar. 

Ingredienser

Kakan:

  • 1 ½ dl yogurt, naturel
  • 1 ½ dl raps eller solrosolja
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 2 ½ dl socker
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl starkt bryggkaffe

Choklad och -daimganache:

  • 100 g choklad 55%
  • 10 st dumlekola
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Chokladkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 24 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre).
  2. Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det heta kaffet. Rör till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt).
  3. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare för att se om kakan är klar. Låt sedan svalna en stund i formen. Lossa kakan från formen och låt svalna helt på ett galler innan du brer på ganache.

Choklad- och dumleganache

  1. Grovhacka chokladen och dumlekolan. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över. Låt stå i ca 3-5 minuter. Rör sedan om tills all choklad är smält (om det inte har smält helt, värm upp i mikron ca 20 sekunder).
  2. Ställ i kylen i ca 2 timmar, för att ganachen ska stelna tills den har blivit bredbar och följsam. (Skulle ganachen bli för seg så kan du låta den stå framme i rumstemperatur en stund).
  3. Lägg chokladkakan på ett serveringsfat och bred på ganachen över hela kakan. Jag har skapat mönster med hjälp av en sked. Servera kakan direkt eller förvara i kylen.

Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig.

Tebjudning

Zeinabs tre tips inför Ramadan

Zeinab (@foodbyzeinab på instagram) är en matälskare och kreatör som lagar mat från det orientaliska irakiska köket. Nedan ger hon oss sina bästa tips för att lyckas med Eid al-Fitr firandet.

Förbered så mycket som möjligt

Eftersom man fastar i många timmar under dagen blir det mycket enklare om man har maten redo i förväg. Jag brukar göra en sats piroger, köttfärsbiffar och marinader som jag fryser in. På så sätt är det smidigt att bara ta fram och tillaga dem när det är dags.

Dela maten med nära och kära 

När det kommer till att fira Eid, är det bästa att laga god mat och dela den med nära och kära. I vår familj brukar vi ha ett knytkalas där vi dukar upp ett långbord full med mat. Vi njuter av maten tillsammans och spenderar tid med varandra.

Visa tacksamhet genom dina gåvor

När det gäller presenter under Eid finns det egentligen ingen rätt eller fel. Det viktigaste är att visa tacksamhet. Vissa väljer att ge pengar, medan andra ger materiella gåvor. Personligen tycker jag om att ge presenter. Det kan vara en snygg stekpanna, köksmaskin, elvisp, en bra kniv eller till och med porslin. Jag brukar välja presenter som jag själv använder flitigt i köket. Det blir alltid uppskattat. 

ALLA PRODUKTER

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken