Ramadan är en glädjefull och festlig fastemånad. Under denna period avstår du från att äta och dricka,
från den tid solen går upp till att den går ned. Därför är det viktigt att äta bra och näringsrik mat när
man bryter fastan. Maten spelar således en stor roll och under ramadan lagar man främst soppor
och grytor. En av de mest populära rätterna är linssoppa på röda linser. Vi har tagit hjälp av
Zofia Selimi för att få hennes bästa recept och gåvotips inför Eid al-Fitr.
När fastemånaden är över firar muslimer runt om i världen. Firandet består av en stor gemenskap där maten står i centrum. Det är vanligt att familjer förbereder och delar traditionella maträtter och sötsaker, såsom risrätter, kött, grönsaker och bakverk med varandra. En sallad som alltid bör finnas på bordet är shopska salata, som består av tomater, lök, gurka, paprika och det viktigaste av allt är den rivna fetaosten. Utöver mat och gemenskap är det viktigt att visa generositet under Eid. När ramadan är över ger man gåvor till sina nära och kära ofta i form av porslin, kokkärl, mat och pengar. Det hör också till traditionen att besöka de äldre och bjuda på sötsaker där bland annat baklava är vanligt förekommande.
Nedan presenterar jag mina favoriträtter från det balkanska köket
som är väl till pass när du ska fira Eid Eid al-Fitr.
Detta är en rätt som näst intill sköter sig själv i ugnen. Den är perfekt att tillaga när du ska ha hem folk på middag.
Detta recept räcker till 4-6 portioner.
Shopska salata är en traditionell sallad i Balkan, som kan serveras som tillbehör till vilken rätt som helst,
eller som förrätt tillsammans med bröd. Shopska salata görs på tomater, lök, gurka, paprika och toppas
med riven fetaost. Ett tips är att lägga fetaosten i frysen i cirka 10 minuter, då går det smidigare att riva
den över salladen. Det här receptet räcker till 4 portioner.
Baklava är en väldigt god och söt efterrätt gjord av frasig filodeg, pistagenötter och valnötter. Baklava äts över hela Mellanöstern och Balkan. Detta recept räcker till 6-8 portioner.
Sirap
Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndligt saftig och rik på smak av choklad.
Du får en perfekt balans mellan choklad och dumlekola. Tårtan räcker till ca 10-12 bitar.
Kakan:
Choklad och -daimganache:
Chokladkaka
Choklad- och dumleganache
Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig.
Zeinab (@foodbyzeinab på instagram) är en matälskare och kreatör som lagar mat från det orientaliska irakiska köket. Nedan ger hon oss sina bästa tips för att lyckas med Eid al-Fitr firandet.
Eftersom man fastar i många timmar under dagen blir det mycket enklare om man har maten redo i förväg. Jag brukar göra en sats piroger, köttfärsbiffar och marinader som jag fryser in. På så sätt är det smidigt att bara ta fram och tillaga dem när det är dags.
När det kommer till att fira Eid, är det bästa att laga god mat och dela den med nära och kära. I vår familj brukar vi ha ett knytkalas där vi dukar upp ett långbord full med mat. Vi njuter av maten tillsammans och spenderar tid med varandra.
När det gäller presenter under Eid finns det egentligen ingen rätt eller fel. Det viktigaste är att visa tacksamhet. Vissa väljer att ge pengar, medan andra ger materiella gåvor. Personligen tycker jag om att ge presenter. Det kan vara en snygg stekpanna, köksmaskin, elvisp, en bra kniv eller till och med porslin. Jag brukar välja presenter som jag själv använder flitigt i köket. Det blir alltid uppskattat.