Nya spännande drinkar i all ära - men de gamla klassikerna är populära än idag!
Vi tar hjälp av den prisbelönte bartendern John som jobbar på Steampunk Bar i Göteborg
och låter honom guida oss genom tre välkända drinkar: Margarita, Negroni och Sazerac!
John Söderberg började tävla inom bar/drinkblandning redan 2001 och vann då andrapris i Årets bartender. På sin prishylla har han även två vinster för Årets Drink och just nu väntar han på den 17:e finalen i Årets bartender. För ca. 7 år sedan var han med och öppnade Steampunk Bar i Göteborg som för ett år sedan utökades med ännu en bar – Victorian Steampunk Lab. Steampunk är 1880-1920-tals science fiction med allt vad det innebär. I ett försök att beskriva det så är det förmodligen så man på den victorianska tiden gissade att framtiden såg ut.
Där vill jag ha det enkelt. Med ren, klassisk sprit räcker det med rörglas, barsked, istång, ishink och sil.
Stor och klar is smälter långsammare och ser trevligare ut!
Glaset är i några fall helt avgörande hur smaken framställs! Och hur skoj är det att dricka en Dry Martini i ett ölglas?
Margarita är en cocktail som är baserad på tequila och citrus. avnjutes bäst i ett copueglas eller ett såkallat "margaritaglas".
I Johns version drar han citron längs kanten på glaset och doppar glaset i krossat flingsalt. Sedan lägger han is, tequila, citronjuice,
cointreau, sockerlag och skakar i ca halv minut, silar och serverar. Denna drink är även god om man byter ut citronen mot lime
eller sockerlag mot agavesirap.
Negroni är en bitter vuxendrink från florens som år 2019 firade 100-års-jubileum! Den är väldigt enkel att få till - allt röres om i ett
rörglas med is, sedan silas det upp i ett glas med is och garneras med apelsin.
En av världens äldsta drinkar. Görs ursprungligen på Cognac men idag gör dom flesta den på Rye eller Bourbon whiskey.
Allt rörs om i ett rörglas med is och silas upp i ett kylt glas utan is och garneras med citronzest (och en gärna med en dusch
extra absint!). John serverar sin Sazerac i en cognacskupa som får drinken att kännas mer exklusiv och samlar upp mycket
arom vilket man kan missa om du serverar i ett whiskyglas. Vill du däremot servera drinken på is är whiskyglaset att föredra.