I Sacramento, Kalifornien har företaget Excalibur hållit till sedan 1973. Excalibur tillverkar så kallade Dehydratorer, torkugnar som används för att torka livsmedel. Nästan vad som helst går att torka, fantasin är egentligen det enda som sätter stopp. Allt från kött till frukt går att torka i olika utföranden. Viktigt att tänka på vid torkning är följande:
Tid
Den tiden det tar att torka ett visst livsmedel beror på flera faktorer, såsom luftfuktighet, temperatur eller storlek på det som ska torkas. En tumregel är att ju större yta som exponeras för torkningen, desto snabbare går det. Ett typiskt misstag vid torkning är att tro att ökad temperatur ska snabba på processen. Detta kan leda till att det som ska torkas kan få en läderaktig konsistens.
Temperatur
I snitt är livsmedel ungefär 10 grader kallare än lufttemperaturen på grund av avdunstning. När vätskan i livsmedlet avdunstar, kyls livsmedlet ner och torkar. På en Excalibur dehydrator är temperaturen som ställs in avsedd för temperaturen på livsmedlet, inte på lufttemperaturen.
Livsmedel Temperatur
Örter 35-41 °C
Tårtdekorationer 38-43 °C
Yoghurt 43-49 °C
Grönsaker 46-54 °C
Frukt 52-57 °C
Kött 68 °C