Att fritera på traditionellt vis med olja är en enkel process. Fettet binder smakämnen och de framhävs extra mycket! När maten placeras i het olja startar en massiv torkningsprocess. Vid första anblick ser det ut som att oljan kokar, men bubblorna är faktiskt vattenånga som trycks ut från livsmedlet. Ångan förhindrar oljan att tränga in i maten. När det slutat bubbla är ytskiktet uttorkat. Rätt tillagat innehåller friterad mat oftast mindre fett än vad t.ex. stekt mat gör!
Det har blivit allt mer populärt med andra typer av fritöser som t.ex. airfryer och actifry. Med en airfryer kan du fritera helt utan olja, vilket innebär mindre ångor och du slipper frityrlukten som annars skapas när du friterar i en fritös. En actifry är en varmluftsfritös med automatisk omrörare. Med en actifry slipper du också överflödiga oljor och ångor!
Läs mer om vilken fritös som passar dig bäst i köpguiden längre ner på sidan!
Det finns mycket mer än bara pommes frites att göra i fritösen! Goda klassiska snacks eller tillbehör så som lökringar, mozzarellasticks eller grönkålschips till exempel. Många grönsaker gör sig väldigt bra friterade, testa broccoli, aubergine, stjälkselleri eller blomkål! Du kan ju också göra goda desserter så som churros och friterad banan.
Ett hett tips är också att baka bröd eller göra läckra fish tacos med riktigt krispig fisk i din airfryer.
Pris: En fritös är oftast några hundralappar billigare än en airfryer. Men glöm inte att en airfryer förbrukar minimalt med olja och drar dessutom mindre el än fritösen - så i förlängningen är frågan om inte priset ändå blir billigare för en airfryer och actifyer. Så istället för att låta prispunkt vara avgörande, utgå istället från vad du gillar bäst av fritös eller airfryer när du ska handla.
Olja: Leta efter en olja med hög rykpunkt och det har färdig frityrolja men även oljor som raps- och solros.
Den optimala stektemperaturen är 160 grader. För att få till det behöver du se över förhållandet mellan oljemängd och ingredienser och se till att oljan hela tiden täcker det som tillagas. Tumregeln är att ju fler ingredienser du tillsätter desto snabbare sjunker temperaturen och du kan behöva justera upp den. Å andra sidan kan för få ingredienser istället lätt brännas vid och då är det bättre att sänka temperaturen något.
Slipp matos: Just matos från en fritös är kanske inget som man vill fylla hemmet med och det finns flera bra knep att ta till för att undvika det. Börja med att stänga alla innerdörrar (framförallt dörren till köket) och istället öppnar du köksfönstrena. Diska sedan grytor och pannor undan för undan som maten tillagas. När middagen är klar - blötlägg en gammal brödbit i ättika och ställ fram - den kommer snabbt att absorbera eventuell matlukt i köket. Ett bra alternativ, om du inte vill låta gott bröd gå till spillo, ta istället skalet från citron/apelsin/lime och lägg i en kastrull tillsammans med vatten. Låt blandningen sjuda tills dess att du är kvitt lukten av matos.
Rengöring: Hur enkel fritösen eller airfryern är att rengöra påverkar såklart helhetsupplevelsen och hur ofta du vill använda din nya köksmaskin. Kika under produktspecifikationerna ifall att modellen går att plocka isär eller inte och ifall skålarna är försedda med en non-stick-beläggning (som också underlättar rengöringen). Oftast är den här typen av produkt konstruerad för att olika delar lätt ska kunna diskas manuellt och köras i diskmaskin. Övriga ytor är oftast enkla att torka av och hålla efter.
Säkerhet: Det händer att oljan börjar ryka och då är rekommendationen att stänga av värmen för att låta oljan svalna. Om så önskas, finns det fritösmodeller med fönster som låter hemmakocken ha koll på hela friteringsprocessen. Ytterligare andra modeller är utrustade med ett låsbart lock och ur en säkerhetssynpunkt är detta att föredra. Fritering innehåller brännhet olja och därför bör man vara extra aktsam så att inte små barn och djur vistas i närheten under tillagning.
6–8 personer, som förrätt/smårätt
Tzatziki
Friterad zucchini