Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Bagaren och Kocken har ett brett utbud av fritöser i olika storlekar och färger. Vi levererar kvalitativa fritöser till bra priser, snabbt och med en hög service. Fritera innebär att man doppar ner matvaror i upphettat matfett tex matolja eller kokosfett. Detta för att ge en smakrik, knaprig yta och för att innesluta alla smakämnen. Att fritera sin mat är idag mycket vanligt men något många inte vet är att människan har friterat i över 7000 år. En av de tidigaste kända metoder för fritering kan dateras så långt bak som 5000 år före Kristus då tekniken upptäcktes i Egypten. Sedan dess har metoden spridits över hela världen och idag äter vi t.ex. falafel från Mellanöstern och friterade räkor från Japan.

Det fina med fritering

Att fritera en enkel process som ger maten en härligt krispig yta som om den vore stekt, mjuk inuti som om den vore kokt och saftig som om den grillats. Fettet binder smakämnen och därför framhävs smakerna extra mycket! När maten placeras i het olja startar en massiv torkningsprocess direkt. Det ser ut som att oljan kokar, men bubblorna är faktiskt vattenånga som trycks ut från livsmedlet. Ångan förhindrar oljan att tränga in i maten och göra den fet och onyttig. När det slutat bubbla är ytskiktet uttorkat. Rätt tillagat innehåller friterad mat oftast mindre fett än vad t.ex. stekt mat gör!

Och förresten, man måste inte fritera med en fritös!

  • Kastrull eller gryta - Det går utmärkt att fritera i en gryta! Tänk på att använda en som har höga kanter och lock (ifall oljan börjar brinna).
  • Airfryer - Ett plus med en airfryer är att du kan fritera helt utan olja om du vill, vilket innebär mindre ångor så du slipper frityrlukten som annars skapas när du friterar i fritös.
  • Actifry - En varmluftsfritös med automatisk omrörare gör att du slipper överflödiga oljor och ångor!

RECEPT

Grytfriterad zucchini med råkost & tzatziki

Du behöver:

6–8 personer, som förrätt/smårätt

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 350 g tjock yoghurt
  • 1 krossad vitlöksklyfta,
  • 1 msk olivolja,
  • 1 msk citronjuice och
  • 1 1/2 msk finhackad dill

Friterad zucchini

  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 5 dl kylt, kolsyrat vatten
  • 3 gula och 3 gröna zucchinis
  • Vegetabilisk frityrolja
  • Servera med rädisor, fänkål och blomkål

Gör så här:

  1. Skala och dela gurkan på hälften, avlägsna fröna och riv den grovt. Lägg den rivna gurkan i en skål och blanda med 1/2 tsk flingsalt. Ställ skålen i kylskåp ca 30 minuter så att en del av vätskan tränger ut. Häll av gurkan i ett durkslag, pressa ut överflödig vätska och lägg den i en ren skål. Tillsätt yoghurt, vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, citronjuice, finhackad dill och blanda. Krydda och smaka av.
  2. Sikta vetemjöl och bakpulver i en skål och krydda med salt och peppar. Tillsätt kolsyrat vatten i omgångar och vispa till en slät smet. Skär zucchinin i 1 cm tjocka skivor och doppa dem i smeten.
  3. Häll frityrolja i en djup gryta och hetta upp till 180°. Skaka av överflödig frityrsmet och fritera zucchinin i omgångar i ca 3 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt den friterade zucchinin droppa av på hushållspapper, krydda med havssalt och servera genast med tzatziki och råkost.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22