Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Det fina med fritering

Att fritera är en enkel process som ger maten en härligt krispig yta och samtidigt behåller råvaran mjuk och saftig inuti. Fettet binder smakämnen och de framhävs extra mycket! När maten placeras i het olja startar en massiv torkningsprocess. Vid första anblicken ser det ut som att oljan kokar, men bubblorna är faktiskt vattenånga som trycks ut från livsmedlet. Ångan förhindrar oljan att tränga in i maten. När det slutat bubbla är ytskiktet uttorkat. Rätt tillagat innehåller friterad mat oftast mindre fett än vad t.ex. stekt mat gör!

Och förresten, man måste inte fritera med en fritös!

  • Kastrull eller gryta - Det går utmärkt att fritera i en gryta! Tänk då bara på att använda en kastrull som har höga kanter och lock (utifall att oljan börjar brinna).
  • Airfryer - Ett plus med en airfryer är att om du vill kan du fritera helt utan olja, vilket innebär mindre ångor och du slipper frityrlukten som annars skapas när du friterar i en fritös.
  • Actifry - En varmluftsfritös med automatisk omrörare gör att du slipper överflödiga oljor och ångor!

Köpguide: Fritös och airfryer

Pris: En fritös är oftast några hundralappar billigare än en airfryer. Men glöm inte att en airfryer förbrukar minimalt med olja och drar dessutom mindre el än fritösen - så i förlängningen är frågan om inte priset ändå blir billigare för en airfryer och actifyer. Så istället för att låta prispunkt vara avgörande, utgå istället från vad du gillar bäst av fritös eller airfryer när du ska handla.

Olja: Leta efter en olja med hög rykpunkt och det har färdig frityrolja men även oljor som raps- och solros.

Den optimala stektemperaturen är 160 grader. För att få till det behöver du se över förhållandet mellan oljemängd och ingredienser och se till att oljan hela tiden täcker det som tillagas. Tumregeln är att ju fler ingredienser du tillsätter desto snabbare sjunker temperaturen och du kan behöva justera upp den. Å andra sidan kan för få ingredienser istället lätt brännas vid och då är det bättre att sänka temperaturen något.

Slipp matos: Just matos från en fritös är kanske inget som man vill fylla hemmet med och det finns flera bra knep att ta till för att undvika det. Börja med att stänga alla innerdörrar (framförallt dörren till köket) och istället öppnar du köksfönstrena. Diska sedan grytor och pannor undan för undan som maten tillagas. När middagen är klar - blötlägg en gammal brödbit i ättika och ställ fram - den kommer snabbt att absorbera eventuell matlukt i köket. Ett bra alternativ, om du inte vill låta gott bröd gå till spillo, ta istället skalet från citron/apelsin/lime och lägg i en kastrull tillsammans med vatten. Låt blandningen sjuda tills dess att du är kvitt lukten av matos.

Rengöring: Hur enkel fritösen eller airfryern är att rengöra påverkar såklart helhetsupplevelsen och hur ofta du vill använda din nya köksmaskin. Kika under produktspecifikationerna ifall att modellen går att plocka isär eller inte och ifall skålarna är försedda med en non-stick-beläggning (som också underlättar rengöringen). Oftast är den här typen av produkt konstruerad för att olika delar lätt ska kunna diskas manuellt och köras i diskmaskin. Övriga ytor är oftast enkla att torka av och hålla efter.

Säkerhet: Det händer att oljan börjar ryka och då är rekommendationen att stänga av värmen för att låta oljan svalna. Om så önskas, finns det fritösmodeller med fönster som låter hemmakocken ha koll på hela friteringsprocessen. Ytterligare andra modeller är utrustade med ett låsbart lock och ur en säkerhetssynpunkt är detta att föredra. Fritering innehåller brännhet olja och därför bör man vara extra aktsam så att inte små barn och djur vistas i närheten under tillagning.

RECEPT

Grytfriterad zucchini med råkost & tzatziki

Du behöver:

6–8 personer, som förrätt/smårätt

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 350 g tjock yoghurt
  • 1 krossad vitlöksklyfta,
  • 1 msk olivolja,
  • 1 msk citronjuice och
  • 1 1/2 msk finhackad dill

Friterad zucchini

  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 5 dl kylt, kolsyrat vatten
  • 3 gula och 3 gröna zucchinis
  • Vegetabilisk frityrolja
  • Servera med rädisor, fänkål och blomkål

Gör så här:

  1. Skala och dela gurkan på hälften, avlägsna frön och riv den grovt. Den rivna gurkan lägger du sedan i en skål och blandar med 1/2 tsk flingsalt. Placera därefter skålen i kylskåpet i ca 30 minuter för att en del av vätskan ska tränga ut. “Häll av gurkan” genom att pressa ut överflödig vätska i ett durkslag. I en ren skål tillsätter du yoghurt, 1 vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, citronjuice, finhackad dill och blandar det med gurkan. Krydda och smaka av med salt och peppar.
  2. Sikta vetemjöl och bakpulver i en skål och krydda med salt och peppar. Tillsätt kolsyrat vatten i omgångar och vispa tills att smeten är slät. Skär zucchinin i 1 cm tjocka skivor och doppa dem i smeten.
  3. Häll frityrolja i en djup gryta och hetta upp till 180°. Skaka av överflödig frityrsmet och fritera zucchinin i omgångar om ca 3 minuter och tills de har en gyllenbrun färg och en krispig yta. Låt den friterade zucchinin droppa av på hushållspapper, krydda med havssalt och servera genast med tzatziki och en råkostsallad.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22