En rätt skött gjutjärnspanna- eller gryta håller praktiskt taget hur länge som helst. Det är inte ovanligt att den går i arv i generationer. Det är alltså det ojämförligt mest ekonomiska köpet! Det är bara en av fördelarna med gjutjärnet:
Rengöring sker som regel endast med hjälp av ljummet vatten och diskborste. Ju snabbare efter stekning rengöring sker, desto lättare är det. Diskmaskin ska inte användas, eftersom det förstör den instekta ytan och din panna lätt börjar rosta. Torka därefter, förslagsvis genom att värma upp på spisen. Förvara torrt.
Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med en plastskrapa. Om det har bränt in hårt kan du använda svinto eller liknande, varefter man bör bränna in stekpannan igen. Samma behandling gäller vid eventuell rost. Det går också bra att koka upp lite vatten i pannan och koka loss eventuella rester.
Grovrengöring: Täck botten av pannan med grovsalt. Värm upp den på hög temperatur i 1 – 2 minuter, häll därefter bort saltet och torka ur pannan med papper. Produkten får en grå nyans, vilket betyder att det går bra att bränna in produkten med ny rapsolja:
Bränna in: Gjutjärnspannor kommer inbrända från start, så det är bara att börja använda produkten på en gång. Men du bör bränna in din panna då och då för att bevara och skapa en naturlig non-stick beläggning. Gör så här: Torka produkten och stryk på ett tunt (några droppar) lager rapsolja. Ställ produkten på hög värme på spisen alternativt i ugnen (produkter med trädetaljer får ej ställas in i ugn). Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och produkten är återigen svart.