Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Varför gjutjärn?

En rätt skött gjutjärnspanna- eller gryta håller praktiskt taget hur länge som helst. Det är inte ovanligt att den går i arv i generationer. Det är alltså det ojämförligt mest ekonomiska köpet! Det är bara en av fördelarna med gjutjärnet:

  • God och jämn värmeledning
  • Fungerar på alla värmekällor, även öppen eld
  • Går att använda i ugn (bortsett från om produkten har trähandtag)
  • Stekytan
  • Lång livslängd
  • Endast naturliga råvaror, därav helt återvinnbara.
  • Tål alla typer av köksredskap, inklusive metall.
  • Vid matlagning i gjutjärnskärl berikas maten med järn. När man lagar mat i gjutjärnsgryta, löses en del järn ut från grytan till maten. Det blir en slags naturlig järnberikning! Mest järn utvinns vid långkok, och särskilt om t ex tomat, vin eller andra syrliga ingredienser tillsätts.

Populära varumärken

Skötselråd

Rengöring sker som regel endast med hjälp av ljummet vatten och diskborste. Ju snabbare efter stekning rengöring sker, desto lättare är det. Diskmaskin ska inte användas, eftersom det förstör den instekta ytan och din panna lätt börjar rosta. Torka därefter, förslagsvis genom att värma upp på spisen. Förvara torrt.

Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med en plastskrapa. Om det har bränt in hårt kan du använda svinto eller liknande, varefter man bör bränna in stekpannan igen. Samma behandling gäller vid eventuell rost. Det går också bra att koka upp lite vatten i pannan och koka loss eventuella rester.

Grovrengöring: Täck botten av pannan med grovsalt. Värm upp den på hög temperatur i 1 – 2 minuter, häll därefter bort saltet och torka ur pannan med papper. Produkten får en grå nyans, vilket betyder att det går bra att bränna in produkten med ny rapsolja:

Bränna in: Gjutjärnspannor kommer inbrända från start, så det är bara att börja använda produkten på en gång. Men du bör bränna in din panna då och då för att bevara och skapa en naturlig non-stick beläggning. Gör så här: Torka produkten och stryk på ett tunt (några droppar) lager rapsolja. Ställ produkten på hög värme på spisen alternativt i ugnen (produkter med trädetaljer får ej ställas in i ugn). Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och produkten är återigen svart.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken