Gjutjärnsgrytor

 
Grytor av gjutjärn fördelar värmen jämnt tack vare det tjocka godset i grytan. Välj en emaljerad gjutjärnsgryta eller en i rent järn. Gjutjärnsgrytor fungerar på alla typer av värmekällor och de är perfekta att ha på induktionshällar tack vare sin goda värmespridning. Bagaren och Kocken har förmodligen Sveriges största sortiment av gjutjärnsgrytor.

Är du ute efter en gjutjärnsgryta som blivit bäst i test så ska du vända dig till oss. Du hittar grytor från Le Creuset, Skeppshult och Chasseur och det är en smaksak vilken gjutjärnsgryta som är bäst.
 

Gjutjärnsgrytor

Gjutjärnets historia

Gjutjärn har en lång och spännande historia. Gjutjärn i all dess form har verkligen gjort avtryck i människans historia, och tänker man på denna långa, historiska resan när det puttrar en boeuf bourguignon i gjutjärnsgrytan på spisen kan man inte annat än att bli imponerad. Det började framställas redan 500 f. Kr i Kina. Men till Europa kom det först som ett oönskat resultat när kolupptaget i en järnframställningsprocess varit för stor. Trots den tidiga introduktionen av gjutjärn hade det i början en större funktion när det kommer till infrastruktur. Men under 1500-talet blev gjutjärn vanligare i Europa och på 1800-talet tog det fart på riktigt med ett införande av omsmältning i kupolugnar som förenklade tillverkningen.

En tidig tillverkare som började förädla gjutjärn till att passa vår behov vid spisen är Le Creuset. Som ett resultat av en starkt förankrad hantverkstradition och ett kontinuerligt fokus på innovation har Le Creuset sedan 1925 varit en erkänd leverantör av köksutrustning i högsta kvalitet. Den runda gjutjärnsgrytan kallad cocotte var den första produkten som tillverkades på fabriken för mer än 90 år sedan.
 

Välj rätt gjutjärnsgryta

För att hitta rätt gjutjärnsgryta för dig är det bra om du ser över dina behov. Självklart är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn, men för att du verkligen ska bli nöjd med din gryta är det viktigt att du väljer efter form och emalj i förstahand. Behöver du en gryta som verkligen klarar av att koka ihop ett storkok ska du satsa på en stor oval gryta. Den ovala grytan har samma egenskaper som den runda, men formen gör den särskilt bra för tillagning av t.ex. en hel kyckling eller en lammstek. Den runda grytan är mycket bra till soppor, risrätter, gryträtter och kokning av ris. Du kan även baka bröd i gjutjärnsgrytorna då inkråmet blir härligt saftigt och skorpan extra knaprig.

Och när det kommer till emaljen så finns det egentligen två grejer du behöver hålla koll på. Grytor med invändig sandfärgad emalj är lämpliga till gryträtter, kokning och bakning eftersom emaljen är slät. Tillagningen bör ske på låg till medelhög värme och medelhög temperatur. Grytor med invändig mattsvart emalj, som är grövre än den sandfärgade, är lämpliga för tillagning av ingredienser som kräver höga yttemperaturer och rätter som ska brynas eller fräsas samt när man vill ha en fin stekyta.
 

Skeppshult – The Human Factor