Många ser gjutjärnsgrytan som ”kungen” inom köksutrustning och att den ligger på samma nivå som koppar och järn.
En av de största fördelarna med en gjutjärn är hållbarheten. Produkterna är nästan omöjliga att förstöra och håller i regel längre än många av de nya och mer ”avancerade” produkterna. Gjutjärn kan enkelt hålla och gå i arv i generationer, om materialet behandlas på rätt sätt.
Du uppnår alltid ett enhetligt och bra resultat. Grytan passar utmärkt till grönsaker och gryträtter och du slipper röra runt eller flytta produkten för att säkra en jämn värmefördelning. Gjutjärn tål också höga temperaturer, detsamma gäller om du använder grytan i ugn. Du behöver inte röra om lika ofta och kan till och med baka grytbröd. Möjligheterna är många med en gjutjärnsgryta, så många att flera använder grytan till att göra krämig glass.
Den formidabla värmefördelningen håller i sig länge, vilket gör att grytorna passar bra även vid servering. Du slipper med andra ord att ställa tillbaka grytan på spisen när alla tagit mat.
Naturligvis kompromissar du med vikten om du väljer en gjutjärnsgryta. Materialet är tyngre än många andra alternativ, vilket du bör ha med dig när du investerar i en ny gryta. Detta är dock inte något som drar ner dess popularitet, då materialet har många andra fördelar.
Rengöring av gjutjärn är annan anledning till att grytorna är så populära. De kräver inte mycket, så länge du ser till att vara noggrann varje gång. Då garanterar du en gryta som håller i många år.
När du ska köpa en gjutjärnsgryta är det flera saker du bör överväga. Det är naturligtvis så att det förekommer vissa skillnader mellan gjutjärnsgrytor; med de viktigaste är storlek och emalj.
Storlek: Grytorna finns i en mängd olika storlekar. En bra utgångspunkt är att välja en omkring fyra liter. Då har du möjlighet att tillaga alltid från sjudande rätter och soppor till att steka kött och baka bröd. Om hemmet är mindre kan en mindre storlek naturligtvis göra jobbet smidigt och på bästa sätt.
Emaljen: Detta område kan delas upp i två; med eller utan, och det är den invändiga emaljen vi pratar om. Den med emalj passar perfekt till gryträtter, kokning och bakverk, detta då ytan är glatt. Med denna typ av emalj bör tillagningen ske på låg eller medeltemperatur. Väljer du däremot en variant utan emalj får du en grövre gryta. Denna passar utmärkt till ingredienser som kräver hög yttemperatur och rätter som ska stekas.
Induktion: Man bör alltid vara uppmärksam på vilken typ av spis man har och välja gjutjärnsgryta därefter. Har du en induktionshäll måste du försäkra dig om gjutjärnsgrytan fungerar på underlaget. Induktion förekommer allt oftare men det finns fortfarande gjutjärn som inte kan användas på sådana hällar.
Det krävs inte mycket för att diska en gjutjärnsgryta; allt som behövs är att du använder varmt vatten och en svamp eller borste.
Börja med att rensa bort eventuella matrester direkt efter användning. Därefter bör du skölja ur den medan den fortfarande är varm. Låt den inte stå i blöt då detta kan orsaka rost.
Fyll grytan med varmt vatten och skrubba med svampen eller den styva borsten (inte metall). Undvik diskmedel i grytan. Torka sedan ur den med hushållspapper, därefter är den återigen redo för användning.
Om det finns fastbrända matrester i grytan kan du med fördel blanda i lite grovt salt i det varma vattnet och sedan använda en svamp. Skölj därefter med vatten och torka.
För ännu längre hållbarhet bör du smörja grytan efter varje rengöring. Detta gör du genom att hälla i lite vegetabilisk olja i grytan och gnugga in denna med lite hushållspapper. Ta bort överflödig olja innan användning.