Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Varför välja en gjutjärnspanna?

Det råder inget tvivel om att en gjutjärnspanna levererar ett fantastiskt stekresultat. Därför är det heller inte märkligt att många föredrar denna typ framför så många andra.

Det är ingen hemlighet att gjutjärn är ett otroligt hållbart material, vilket gör att produkterna ofta kan gå i arv genom generationer. Det är helt klart en av fördelarna att hålla koll på när man investerar i en gjutjärnspanna.

Med gjutjärnspannor kan du skapa en naturlig non-stick beläggning med en smula matolja efter användning. Det är en klar fördel då du inte riskerar att skada någon beläggning som i sin tur hamnar i maten.

De många möjligheter du uppnår genom att investera i en gjutjärnspanna rör inte bara arbetet vid spishällen. Det hållbara materialet tål nämligen också användning i ugn. Detta gör att du kan tillaga rätter som först ska stekas och sedan värmas i ugnen - allt i samma panna.

Du får samtidigt också en panna som är otroligt lätt att rengöra. Den ska helst diskas för hand, med detta går lätt och smidigt. Så länge du diskar direkt efter användning går det snabbt.

Så underhåller du din gjutjärnspanna

De höga temperaturerna som används tillsammans med en gjutjärnspanna indikerar kanske att rengöringen blir svårare. Men i själva verket är det helt tvärtom.

När du är färdig med pannan rensar du bort eventuella matrester. Därefter sköljer du av den medan den fortfarande är varm. Du ska däremot inte låta den stå i blöt, då detta kan leda till att den rostar.

Sedan använder du en svamp eller en styv borste för att smidigt rengöra pannan under varmt vatten. Undvik att använda diskmedel utan använd bara varmt vatten för att sedan torka av den med hushållspapper.

Skulle det finnas fastbrända matrester i pannan kan du med fördel använda lite grovt salt tillsammans med det varma vattnet. Skrubba med svampen och skölj av av.

Du kan ge din gjutjärnspanna en så kallad seasoning, också kallad en naturlig non-stick beläggning. Den säkrar lång hållbarhet och görs genom att du torkar in lite olja i pannan och torkar av. Se till att få bort överflödig olja innan användning.

Köpguide: Vilken gjutjärnspanna?

Storlek: Pannans storlek är en smaksak. Som så många andra pannor finns gjutjärnspannorna i en mängd olika storlekar. Här bör du överväga hushållets storlek och vad du planerar att använda pannan till. Den vanligaste storleken är mellan 26-28 cm i diameter. Men det finns både mindre och större varianter.

Emalj: Dessa kan delas upp i två; med eller utan. Några känner också till det som sandfärgad eller mattsvart emalj. En gjutjärnspanna med emalj är i regel mildare, då ytan är glatt. Det gör också pannan lättare att rengöra och passar bra som allround-panna till både stekning och sjudning. En gjutjärnspanna utan emalj, också kallat för mattsvart emalj, är grövre. Den ger en perfekt stekyta med kant och passar perfekt till biffar och stek som kräver snabbt vändning efter en körning i sous vide.

Grill- eller stekpanna: Som så många andra pannor kan gjutjärnspannor också fås som både grill- och stekpanna. Om det är första gången du ska investera i en gjutjärnspanna rekommenderar vi helt klart en stekpanna. Möjligheterna är helt enkelt fler. Grillpannan är dock en otroligt bra uppföljning och leverera även den otroliga resultat.

Induktion: Börja med att ta reda på vilken typ av spis du har. Därefter vet du vilken panna du bör välja. Induktion blir allt vanligare, vilket betyder att fler och fler gjutjärnspannor också fungerar på denna typ av häll. Du bör dock vara uppmärksam då det kan förekomma undantag.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22