Glassmaskiner

 
Glass blir bäst i en glassmaskin! Med en glassmaskin blir det hur enkelt som helst att göra egen glass. Och bäst av allt är att du själv väljer vad som ska vara i. Vi har glassmaskiner i alla storlekar och från flera kända varumärken.
 
Vissa glassmaskiner har en egen kompressor som fryser glassen direkt i behållaren, perfekt för den som gör glass ofta och mycket. Maskiner som inte har en egen frysenhet behöver  förberedas innan det är dags för glasstillverkning. För den som har begränsat med plats i frysen är en modell med löstagbart frysblock att föredra, eftersom det tar betydligt mycket mindre plats än hela maskinen.
 

Glassmaskiner

Inspiration & recept

Varför en glassmaskin?

Kyla och rörelse - samtidigt! Det är vad som gör att din glass blir perfekt, varje gång. Visst går det att göra glass genom att blanda smet och ställa i frysen. Vänta någon timma, röra om, vänta igen, röra om igen.. Men det tar både tid och blir aldrig lika bra. Den kalla skålen i glassmaskinen ser till att temperaturen på glassbildningen hela tiden sjunker samtidigt som den får en perfekt, len konsistens när den rörs ihop med ett jämnt roterande blad.
 
 
Kokos- & passionsglass
En tropisk favorit som är perfekt att svalka sig med en varm dag.

4 msk glukossirap
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl kokande vatten
4 dl kokosgrädde
Rivet skal av 1 lime eller citron
5 ml rom
1/2 dl saft från passionsfrukt
 
Gör så här:
1. Värm glukossirap, socker och vatten tills sockret är upplöst. Koka i 3 minuter utan omrörning. Ta kastrullen av värmen. Rör i kokosgrädde, limeskal och rom och låt kallna. Ju kallare smeten är desto snabbare blir det glass.
 
2. Häll den kalla smeten i glassmaskin och följ instruktionerna för glassmaskinen. Tillsätt passionsfruktssaften precis innan du tar upp glassen så att den blir ripplad i glassen. Lägg glassen i en burk och frys i 20 minuter om det behövs. Servera i strutar.
 
 
 
Jordgubbsglass
Sommaren står för dörren och med den kommer sol, bad och kanske viktigaste av allt - jordgubbsglass!

1 l färska jordgubbar (eller 700 g djupfrysta)
En nypa råsocker efter behag
2 dl strösocker
10 äggulor
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
 
Gör så här:
1. Rensa jordgubbarna och lägg ner i en kastrull med lite vatten i botten. Strö på lite råsocker och lägg på ett lock och låt sakta koka upp i 10 minuter.

2.Vispa upp sockret med äggulorna till en fluffig konsistens.

3. Häll i mjölken och grädden i kastrullen med jordgubbarna. Mixa sedan jordgubbarna och gräddmjölken med en stavmixer till en slät smet. Häll i de vispade äggulorna och rör om.

4. Ställ undan kastrullen så det svalnar och blir kallt innan ni häller det i glassmaskinen. När glassen har gått ihop till en krämig massa i maskinen, ta upp den och lägg i en form och låt ”frysa” till ytterligare.