De första globalknivarna formgavs 1985 av den idag så välkända designern Komin Yamada. Han fick i uppdrag att skapa “världens bästa kniv” och hade en nästintill obegränsad budget. Men det ställdes höga krav på knivarna och listan var lång på egenskaper som efterfrågades. Köksknivarna skulle vara “-revolutionerande, -ha en extrem skärpa, -utformas med en ergonomisk och modern design samt vara lätta i handen och i perfekt balans.
Syftet med knivarna var att dels tillgodose kraven som ställdes av professionella kockar och dels att de skulle falla i god jord även hos hemmakockarna. Idag vet vi att de lyckades! Komin Yamada var innovativ och skapade en knivdesign som snart blev berömd för det unika stålet, den speciella slipningen samt den foglösa formgivningen och produktionen. De världsberömda köksknivarna från Global uppskattas för att de lyckats med konststycket att kombinera det japanska hantverket med precision och kvalitet.
GLOBALKNIVAR HAR ETT UNIKT MATERIAL
När du handlar en Global kniv kan du känna dig trygg med att kniven du just fått hem är resistent mot rost, korrosion och fläckar. Det beror på det speciella stålet som Global utvecklat. I en mycket noggrann avvägning blandas CRom, MOlydene med VAnadium. Här är det framförallt andelen krom som är intressant eftersom det tillskriver knivarna den positiva egenskapen med god rostresistens.
Kul att veta i sammanhanget är att Bagaren och Kockens leverantör Sundqvist har varit med och gett stålet sitt namn - CROMOVA 18, där 18 står för andelen krom. Alla köksknivar i stål innehåller kol och krom. Krom påverkar rosttrögheten och kolet ger i sin tur kniven dess hårdhet vilket är det som avgör skärpan.