Grill

 
Vilken grill är då bäst? Gasolgrill, elgrill eller kolgrill? Valet är sannerligen inte enkelt och vi kan inte göra det för dig. Det vi däremot har gjort är att samla riktigt schyssta gasolgrillar, kolgrillar, elgrillar samt ett stort sortiment av de bästa grilltillbehören på ett ställe. 

Oavsett vilken typ av grill du är ute efter eller om du bara vill ge din nuvarande grilluppsättning ett ansiktslyft så kan du göra det hos oss
 

Kategorier

 
 
 

Vilken grill ska jag välja?

 

Kolgrill

En odödlig klassiker som i stort sätt alla har provat att grilla på. Ofta får man höra från kolfantaster att detta är det enda riktiga sättet att grilla och få äkta grillsmak, men om sanningen ska fram är det nog inte smaken skillnaden sitter, men självklart finns det andra för- och nackdelar. En kolgrill är ofta mindre och lättare, tillverkade i slitstark emalj och väldigt väderbeståndiga. Införskaffa ett skydd och du kan ha din kolgrill ute året om utan problem.

Det finns många tips, tricks och knep för att gå till den bästa glödbädden när du grillar. Med en större kolgrill har du möjligheten att styra värmen bättre eftersom att du kan placera din kol smart. Lämna en sida fri från kol så att köttet kan vila i lägre temperatur utan att brännas vid. En större kolgrill låter dig också flytta kolgallret upp och ner för att enkelt reglera och ha full koll över grilltemperaturen.

Gasolgrill

En vardagshjälte som imponerar med jämn grilltemp och yta. Om du är en vardagsgrillare är gasolgrill det bästa valet eftersom du bara med en knapptryckning får upp värmen. Den största skillnaden mellan kol och gasol skulle vi säga är att du får en mycket jämnare värme som kan kontrolleras med fingerspetskänsla via en värmeregulator.

Gasolgrillar kommer med många olika typer av brännare och antal beroende på varumärke och storlek. Men en tumregel att hålla koll på är att ju fler brännare din gasolgrill är utrustad med ju enklare blir det att lyckas med flera värmezoner. Större gasolgrillar har också sidobrännare som gör att du verkligen kan flytta ut hela köket! Koka potatis på sidobrännaren, fixa kött och grönt på gallret - perfekt på sommaren!

Kamadogrillar

En keramisk grill med förstklassig isolering och effektivitet. Brukar ses lite som grillarnas grill med sin mångsidhet. Det kan låta fjantigt men vi tror verkligen att du kommer uppleva en ny smakupplevelse med en kamadogrill. En keramisk grill gör att råvarorna faktiskt behåller sin saftighet på ett annat sätt jämfört med en tradtionell kol- eller gasolgrill. Det är perfekt att laga långkok i en kamadogrill, till exempel pulled pork, brödlimpor eller rökt fisk.

En fräck egenskap är att den är i princip helt självrengörande tack vare keramiken. Skulle du vilja rengöra grillen så värm upp den utan mat i och låt stå i cirka 30 minuter. Matresterna kommer att förbrännas och insidan kommer att bli som ni. När den svalnat kan du finputsa värmedefelektorn och gallret och helst utan vatten eller rengöringsvätskor. Lita på att grillen gör jobbet!
 

Rökskolan

 

Kallrökning

Det som röks ska befinna sig lite längre från värmen och temperaturen ska överhuvudtaget vara ganska ljummen. Från 15°C till 30°C är optimalt för kallrökning som konserverar maten effektivt. Till skillnad från varmrökning ska maten rökas längre vid kallrökning. På sommaren kan det vara en lite knepigt att kallröka på grund av lufttemperaturen. Det enklaste kan vara att använda en röklåda, blötlägga rökspånen och sedan bränna dem snabbt med en brännare.
 

Varmrökning

Varmrökning är den metod som främst används vid en äkta BBQ. Varmrökning ska tillaga maten direkt och behöver därför en värmekälla i kombination med röken. Det kan vara en grill, spis eller en specifik smoker.
 

Kol eller gasol

I en kolgrill räcker det att lägga rökspån på kolbädden för att få till en härlig röksmak. I en gasolgrill kan man använda sig av aluminiumfolie eller en röklåda där man lägger rökspånen.
 

Eldriven rök

Att använda en eldriven separat rök är effektivt och enkelt. Muurikka har två olika elrökar som gör varmrökningen i princip omöjlig att misslyckas med.
 
 

Mareld

 
Den svenska västkusten kan vid ett första möte kännas en aning ogästvänlig. De kala, karga klipporna. Det mörkblåa, kalla och salta havet. Vinden som blåser in med all sin kraft från Nordsjön. Men när man bryter igenom den karga ytan hittar man alltid något annat. En magi som inte finns någon annanstans på Jorden. En magi som finns i måsarnas skrik, i granitens hårdhet, i vågornas saltstänk. En magi som finns i Mareld.
 
Mareld strävar efter att fånga den svenska västkustens magi i sina produkter. Genom att ta färger och material som återfinns i naturen lyckas Mareld kombinera det bästa av design och kvalitet.
 
 

Morsø

Om något så naturligt som eld och brasa ger det bästa resultatet tänker vi inte överkomplicera saker. I över 160 år har vi fört vidare den gamla traditionen att sätta elden i centrum. Först hjälper den dig att trolla fram en läcker meny och när magen har fått sitt, kan du höja atmosfären för dig och dina gäster ytterligare; få saker kompletterar nämligen varandra så bra som en solnedgång på sommaren och flammornas dans i svart gjutjärn.
 
Välkommen till Morsø – och välkommen till den speciella känslan av förundran och frihet som bara en bar himmel kan skapa.
 
 

Härliga grillrecept

 
 
 
 
Pizza med getost
Baka pizza med Big Green Egg? Det är enklare än du tror. Och resultatet är minst lika gott som när den bakas i en autentisk stenugn.

4 personer

Till pizzadegen:
150 ml ljummet vatten
3,5 g torrjäst
½ tsk socker
250 g mjöl + extra för att mjöla
¼ tsk salt
½ msk olivolja

Till toppingen och salladen:
100 g getost
2 små zucchinier
4 baby gemsallad
3-4 msk olivolja
1 citron
8 kvistar timjan
2 msk honung
2 msk yoghurt
50 g rökta mandlar
 
Gör så här:
1. Häll upp hälften av vattnet i en skål och lös upp jästen och sockret i vattnet. Blanda mjöl med salt, olivolja och resten av vattnet i en skål. Tillsätt den upplösta jästblandningen och knåda till en smidig och elastisk deg. Täck över med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i ca 30 minuter. Ta fram getosten ur kylen så att den blir rumstempererad.
 
2. Tänd grillkolen och värm till 200°C. Skär bort ungefär en tredjedel av zucchinins smala ände (den ska användas som pizzatopping). Dela resten av zucchinin på längden i fyra bitar. Dela salladshuvudena och ringla lite olivolja över dem och zucchinibitarna. Dela citronen.
 
3. Lägg zucchinibitarna och citronhalvorna på grillgallret. Stäng locket och grilla zucchinin ca 8 minuter. Vänd zucchinin och citronen varannan minut. Lägg de delade salladshuvudena på gallret efter ca 6 minuter och grilla ca 1 minut på vardera sida. Stäng locket på grillen efter varje moment.
 
4. Ta upp grönsakerna och citronhalvorna från gallret. Lägg grönsakerna i en skål och spara citronhalvorna till senare Lyft grillgallret ur grillen. Placera convEGGtor och det rostfria gallret och lägg pizzastenen ovanpå. Stäng locket på grillen och öka temperaturen till 300 °C.
 
5. Knåda pizzadegen igen och dela i fyra lika stora bitar. Mjöla arbetsbänken och en kavel och kavla ut de fyra degbitarna till fyra tunna pizzor. Smula sönder getosten till en mjuk massa och bred ut över pizzorna. Skiva ungefär 10 skivor av den sparade zucchinin till varje pizza. Riv bladen från timjankvistarna, strö över pizzorna och ringla en halv matsked honung över varje pizza. Krydda med färskmalen peppar.
 
6. Lägg den första pizzan på pizzastenen. Stäng locket på grillen och grädda pizzan i 5-6 minuter tills kanten är vackert gyllenbrun. Pressa saften från en halv grillad citron över den grillade zucchinin och salladshuvudena. Ringla olivolja över och krydda generöst med salt och peppar. Blanda salladen, ringla yoghurt över och strö över de rökta mandlarna.
 
7. Ta upp den första pizzan från bakstenen och lägg nästa pizza på stenen. Skär pizzan i bitar. Servera den första pizzan med salladen och den andra citronhalvan för den som vill pressa extra citronsaft över pizzan eller salladen. Grädda sedan övriga pizzor, så att det hela tiden finns varma pizzor på bordet.
 
 
 
Kungsfisk med avokadosalsa
Fisk på grillen blir så där härligt rökigt med en skön medelhavskänsla. Här tillsammans med en fräsch avokadosalsa med tomat och koriander.

2 personer

Ingredienser:
2 hela kungsfiskar à ca 350 g
1 lime
2 msk vegetabilisk olja
salt och peppar

Avokadosalsa:
2 avokado
2 tomater
½ rödlök
2 salladslökar
½ chili
1–2 msk citronsaft
1 liten näve färska korianderblad
vegetabilisk olja
 
Gör så här:
 
I köket:
1. Skrapa bort fjällen med en kniv och skölj fiskarna under kallt vatten.
 
2. Pensla med olja utanpå och salta och peppra både inuti och utanpå. Lägg skivad lime i buken. Lägg fisken i grillhalstret och stäng det med ett klick.
 
3. Avokadosalsa:
Tärna avokado och tomater. Hacka rödlöken fint, skär salladslöken och chilin i fina strimlor och grovhacka korianderbladen. Vänd samman alltihop till en salsa. Smaka av med limesaft, lite olja, salt och peppar och servera till fisken.
 
Vid grillen:
4. Fyll skorstenständaren till hälften med Weberbriketter och gör i ordning grillen för grillning över hög värme, ca 240–250 grader. Lägg grillhalstret på grillen och grilla fiskarna i ca 15 minuter per sida, tills de har en innertemperatur på 60 grader.
 
Du kan kolla om fisken är färdig genom att lyfta upp lite av köttet på den tjockaste delen av fisken för att se om benen är vita. Är benen vita så är fisken färdig.
 
 
 
Entrecôte med tartarsås och grillat bröd
En enkel rätt på en lyxig råvara!

4 portioner

600 g entrecôte
Havssalt och svartpeppar
 
8 msk tartarsås
4 skivor levainbröd eller annat
surdegsbröd
2 timjankvistar
Persilja, hackad
 
Gör så här:
1: Salta och peppra entrecôten i god tid så smakerna tränger in i köttet.
 
2: Stick en digital stektermometer i en av skivorna, lägg dem på gallret och grilla med direktgrillning. Vänd ofta, köttet släpper mycket fett som lätt börjar brinna om man inte är tillräckligt aktiv.
 
3: Lyft köttet från gallret när det har en innertemperatur på 50° och låt det vila inlindat i folie på en skärbräda.

4: Grilla brödet på båda sidor och bred ut 2 msk tartarsås på varje skiva. Skär upp köttet och lägg ovanpå. Toppa med repad timjan, persilja och havssalt. Servera med en grönsallad.