Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Att koka pasta, potatis eller ris är väl ingen konst tänker du. Men faktum är att det är många som faktiskt inte har stenkoll på hur man på bästa sätt kokar dessa basvaror till perfektion så att de får fram sina rätta konsistenser och smaker. Längst ner på sidan hittar du 9 tips för att lyckas med det! Dessutom har vi kanonpriser på utvalda grytor nedan.

VANLIGA KOK-MISSTAG

Pasta

Använd en stor kastrull – mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop sig. Dessutom stannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan. Det ger ett jämnare resultat.

Salta ordentligt, efter vattnet kokat upp – Salta när vattnet börjat koka, annars tar det längre tid för uppkokningen. Försök tänka 10-100-1000. 10 gram salt (1/2 msk), 100 g pasta och 1000 lm vatten (1 L)

Släng inte pastavattnet – spara en liten kopp innan du häller av pastan. Där i finns stärkelse som du kan använda för att ge din pastasås en krämigare konsistens.

Skölj inte pastan – Så länge du inte ska göra en kall pastasallad – skippa kallvattnet! Det tar bort en del av stärkelsen som ger pastarätten både smak och textur.

Potatis

Koka upp vattnet först – Sätt på vattnet när du skalar potatisen och lägg ner den när det kokar. Ju längre tid potatisen är i varmt vatten, desto mer näring försvinner ut i vattnet. Stannar man för länge på låg temperatur blir potatisen seg och vattnig då den drar åt sig vätska och stärkelsekornen sväller.

Olika tid beroende på storlek – vinterpotatis kokar i ca. 20-25 minuter medan färskpotatis bara behöver 10-20. Känn efter med en potatissticka och häll av när potatisen fortfarande har en liten hård kärna.

Behandla färskpotatisen som en primör - Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skrubba potatisen precis före kokning. Lägg ner potatis och några dillstjälkar i det kokande vattnet som precis täcker potatisen. Se till att den hela tiden sjuder och varken hamnar under kokpunkten eller kokar för kraftigt. Häll av snabbt och låt ånga av på hushållspapper eller kökshandduk i ca 10 min. Servera med en klick smör eller vänd runt potatisen i kastrullen med smör och flingsalt.


Ris

Blötlägg vitt ris innan – detta gör vi för att få bort den överflödiga stärkelsen som kan göra att det bränns fast eller blir för klibbigt. Dessutom blir de mer lättsmälta. Flera stora kockar rekommenderar att du blötlägger risen i minst 20-30 minuter.

Rätt mängd vatten – Efter blötläggningen silar du bort vattnet och lägger riset i en kastrull med 2 gånger så mycket vatten. Addera salt och sätt värmen på max. När det börjat koka sänker du ner värmen till 1/4 styrka och sätter på ett lock. Koka i ca 10-15 minuter, då borde vattnet vara borta. Basmatiris behöver lite längre tid – ca 20 minuter.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22