Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Köpguide – vilken gryta ska jag välja?:

Kapacitet: Ska du endast göra en tillhörande sås till maten eller ska du koka massor av potatis? Det finns grytor för varje behov samt en mängd olika storlekar att välja mellan. En bra utgångspunkt till det vanliga hushållet är att ha minst tre olika storlekar. Det vanligaste är att man har en kastrull som man kan göra såser eller mindre portioner i. Till kastrullen så passar en vanlig gryta på omkring 2 liter bra, i den kan du koka pasta, potatis och liknande. Sist men inte minst är en gryta på 3,5–4 liter perfekt för köttfärssås och mycket annat.

Induktion: Under åren så har fler och fler grytor börjat fungera på induktion. Väljer du mellan grytor som är tillverkade av ren aluminium eller ren koppar så kommer dessa inte att fungera på induktion, detta då de inte har några magnetiska egenskaper, vilket behövs för att induktionshällen ska fungera. Alternativt kan man välja att investera i en induktionsplatta. Denna läggs mellan induktionshällen och grytan, på så vis blir grytan och spisen kompatibla.

Värmefördelning: Några material leder värme bättre än andra. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att några material är sämre. Tillexempel så har koppargrytor en bra värmefördelning, vilket resulterar i ett jämnare resultat. Koppar reagerar också snabbt vid värmeförändringar oavsett om temperaturen höjs eller sänks. Även gjutjärn är en bra värmeledare samtidigt som fördelen med gjutjärn är att den håller temperaturen mycket väl. Detta gör gjutjärn mycket bra för servering.

Material: Grytor kan köpas i en mängd olika material som alla har sina olika fördelar. Många gånger är fråga också vilket material som man föredrar att arbeta med i köket. De vanligaste materialen att välja mellan är: gjutjärn, rostfritt stål, koppar, aluminium, kolstål eller keramik. Gjutjärn och koppar utmärker sig med sina goda värmefördelningsförmågor som sker genom hela grytan. Rostfritt stål passar perfekt till soppor och för att koka både pasta och potatis. Aluminium passar bäst till rätter med ägg och mjölk, men har också en tendens till att enklare bränna vid en risotto. Kolstål är utmärkt till stekning och när du vill få en fin stekyta på råvarorna.

Lock: Vad du ska tillaga i din gryta är en avgörande faktor ifall du behöver ett lock eller inte. När du ska koka matvaror så kan det vara en fördel med ett lock då man snabbare kan få vattnet att koka. Ett lock är också bra att ha under kokningen. Finns möjligheten att välja din utvalda gryta med lock så är det bästa alternativet att välja med lock. På så sätt kommer locket att finnas den gången du behöver det.

Rengöring: Hur du önskar att rengöra grytan avgörs mycket på vilket material då väljer. Vill du kunna rengöra grytan i diskmaskinen bör du överväga material som rostfritt stål, aluminium eller keramik. För att uppnå den längsta livslängden rekommenderas det dock att man alltid rengör grytor för hand. Koppar och gjutjärn ska handdiskas för bästa underhåll. Men då kommer du också ha grytor som kommer att hålla genom flera generationer.


Material på grytor

Aluminium

√ Bra värmefördelning
√ Perfekt till rätter innehållande mjölk och ägg
√ Reagerar snabbt vid värmeförändringar

Här får du bra värmefördelning till en prisvärd prisnivå. Produkterna är oftast lätta, vilket gör dem enkla att använda för vem som helst. De är inte tunga på samma sätt som en gjutjärnsgryta kan vara. En anledning till att avstå från aluminium är då det kan missfärga ljusa matvaror samt ge dem en bitter smak. Lösningen på detta är då att välja en aluminiumgryta med en beläggning då detta motverkar dessa nackdelar.

→ Aluminiums grytor

Rostfritt stål

√ God värmefördelning i bottnen
√ Idealisk till att koka pasta och liknande
√ Tåligt mot livsmedelssyra

Det är botten på kärlet som skiljer en bättre kastrull från en sämre. En tjockare botten brukar vara 5-7 lager stål - värmen fördelas bättre, håller temperaturen längre samt minskar risken för att råvarorna bränner fast. Grytor i rostfritt stål tål oftast upp till 240 grader i ugnen och väger relativt lite och är därför lättare att hantera än t.ex. gjutjärn. Du rengör det enkelt med varmt vatten och lite diskmedel!

→ Rostfritt stål grytor

Koppar

√ Värmefördelning
√ Idealisk vid flambering och sautéing
√ Reagerar snabbt vid värmeförändringar

Koppargrytorna är både vackra och har fantastiska egenskaper. Koppar har utomordentlig värmeledningsförmåga vilket gör att vattnet kokar upp snabbare - maten kan avnjutas tidigare! Men tänk på att vara försiktig så ingenting bränner fast. Rengör med varmt vatten och diskmedel. Reduktioner bli perfekta i ett kokkärl av koppar. Kopparn reagerar snabbt på temperaturskiftningar - den hettas upp och svalnar väldigt kvickt, vilket är en egenskap som är svår att slå i ett kokkärl av annat material!

→ Koppar grytor

Gjutjärn

√ Fantastisk värmefördelning
√ Perfekt för brödbak
√ Ska rengöras för hand

Fungerar på alla värmekällor och har en mycket bra värmefördelningsförmåga. Emaljerat gjutjärn är lätt att sköta och är särskilt lämpat för stekning och långkok. Om du sköter om emaljen på din gjutjärnsgryta väl så kan grytan gå i arv genom flera generationer. Det är en bra idé att använda en skur- eller stålsvamp vid rengöringen av emaljen för att sedan smörja in den i matolja. Försök att undvika användning av diskmedel. Om grytan är emaljerad kan du använda ett milt diskmedel, men se till så att grytan får kylas ner helt innan.

→ Gjutjärns grytor

Kolstål

√Perfekt till stekning och för att få fin stekyta
√ Idealisk till kött och grönsaker
√ Kräver handrengöring

Många väljer kolstål då det är extremt effektivt. Kolstål är mycket uppskattat av proffs världen över då de är designade för att klara av höga temperaturer. Denna typ av gryta funderar på alla sorters värmekällor och har en bra värmefördelning. Ofta kan man skapa en naturlig non-stickbeläggning som förlänger livslängden. Allt eftersom grytan används så kommer denna beläggning att bildas. Kolstål är ett material som bara blir bättre med tiden. Du ska vara uppmärksam på att den endast skall rengöras för hand då den inte tål diskmaskin. Den klarar dock lite milt diskmedel och en borste utan bekymmer.

→ Kolstål grytor

Keramik

√ Tål höga temperaturer
√ Perfekt till kokning och grytor
√ Behöver underhållas både innan och efter

Nu förtiden är utbudet av grytor tillverkade av keramik relativt litet jämfört med de andra materialen. Mer specifikt så är produkterna gjorda av lera. Det ses dock så ett mycket bra val när man diskuterar stekgrytor. Tillexempel så är de välkända Römertopf fortfarande tillverkade av lera. Detta är ett material som tål att det blir riktigt varmt. Försäkra dig innan användningen att grytan är ordentlig fuktad, på så sätt blir inte leran porös och spricker. Den ska också rengöras för hand då den inte tål diskmaskin.

→ Keramik grytor


Vanliga frågor

🤔 Vilken gryta ska jag välja?
Detta beror mycket på hur du har tänkt använda grytan. Det är också viktigt att veta vilken sorts spis du har då alla grytor inte fungerar på induktion. En bra utgångspunkt är att införskaffa tre olika storlekar på grytor; en kastrull, en mellanstor gryta på omkring 2 liter och sedan en större gryta på omkring 3,5 liter. Då är du redo för det mesta.

🤷🏼Vilka grytor fungerar på induktion?
De flesta grytor fungerar på induktion. Du bör avstå från grytor gjorda av ren koppar eller aluminium då dessa inte har de magnetiska egenskaper som krävs för att de ska fungera på en induktionshäll. Däremot så kan du använda allt från gjutjärn och rostfritt stål till kolstål och keramik.

🥘Vilka grytor tål att användas i ugnen?
Långt ifrån de flesta grytor tål att användas i ugnen, men det beror mycket på temperaturen. Det finns dock några material som utan bekymmer klarar de höga temperaturerna. Så om du vill ha en gryta som utan bekymmer går att använda i ugnen så bör du välja en gjutjärnsgryta.


Populära märken

 

Danska Eva Trio är en välkänd spelare på marknaden för köksprodukter. Därför är det också ett av det mest populära märkena. Fokus ligger på design och kvalitet vilket gör att grytorna passar in i varje kök. Samtidigt så håller de också för att användas och levererar ett fantastiskt resultat. Det finns flera serier från Eva Trio, så det finns något för alla smaker. Det finns också flera olika material att välja mellan så man kan få precis det man önskar.

 

När man ska investera i grytor bör man överväga WMF. Den tyska tillverkaren har funnits på marknaden i många år, och detta med god anledning. De har lagt fokus på hållbarhet och kvalitet. Därför kan du säkert köpa grytor och räkna med att de tål att användas. Den enkla designen i rostfritt stål gör att grytorna passar in i alla kök. WMF grytor köps för att användas dagligen. Du kan också välja ett grytset från WMF och så får du alla delar som du behöver på en gång.

 

Tyska Zwilling är också ett välkänt märke som många väljer, och även detta med god anledning. Utbudet är stort och det finns något i varje prisklass för att alla ska kunna hitta något som passar dem. Den klassiska och enkla designen passar in i varje kök och det finns flera serier att välja mellan. En sak är säker; design och hållbarhet genomstrålar alla de olika modellerna. Från Zwilling kan det också vara en bra idé att välja ett grytset så får du alla delar du behöver direkt.


Möt ugnsgrytan

Den enkla vägen till bättre mat

Idag kan du få många olika typer av ugnsgrytor. Några är tillverkade i lera, som på gamla dagar, andra är i gjutjärn eller stengods. Vilken modell som fungerar bäst är en smaksak. Kanske har du erfarenheter av en i lera, och menar därför att den är bäst men många gånger kan en av ex. gjutjärn vara minst lika bra.

Kärt barn har många namn

Ordspråket "kärt barn har många namn" kommer verkligen till sin rätt i förbindelse med ugnsgrytan. Några känner dem kanske bättre som en cocotte eller tangine - idén är den samma, vad den än kallas. Det kommer även vara en del av er som känner igen den som Römertopf - men det är faktiskt bara ett varumärke.

Römertopf är den välkända ugnsgrytan som är tillverkad av lera. En stor fördel med den är att du kan använda den både i mikrovågsugnen och i en vanlig ugn. Samtidigt tål den även maskindisk. Den fås i två olika storlekar - så även i den lilla familjen är den en lösning. En nackdel är dock att ska blötas ner i ca 10 minuter innan användning, för att undvika att leran blir porös. Det är en av de saker man ska ha med i beräkningarna.

Få ut mest möjligt av din ugnsgryta

Inget fett - Ta t.ex. en stek och några grönsaker och lägg det i en ugnsgryta. Många gånger kan rätten faktiskt klara sig utan fett om det är nog med vätska i köttet. Känner du att du bör tillsätta något kan du med fördel tillsätta lite buljong.

Vitaminer och mineraler bevaras - Då den arbetar under lock kan dessa inte ångas bort. Därmed förblir vitaminerna och mineralerna i rätten!

Smaken förstärks - Åter igen - rätten tillagas under lock. Smakerna kan då inte försvinna från maten och därmed förstärks smakerna. 

Använder egen saft och kraft - Tillbaka till att smaken förstärks, så använder dina råvaror sin egen saft och kraft och denna byggs upp. Inga tillsatser eller smakförstärkare är nödvändiga.

Du kan använda din tid - Använd väntetiden på något som du kanske inte skulle haft tid till annars. Med en ugnsgryta ska du endast lägga ingredienserna i ugnsgrytan och stoppa in den i ugnen så klarar den resten själv.

Bekväm och enkel rengöring - De flesta ugnsgrytor tål maskindisk, vilket gör rengöringen ännu lättare. Men samtidigt är det även ett enda redskap som du använder - mindre disk!

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22