Pizza funkar till middag som till fest, vardag som helg. Ibland finns oändligt med tid för att låta din deg
långsamt få jäsa och ibland finns inte tiden för att grotta ner sig för att lyckas med den perfekta pizzan.
Vi guidar dig från lättlagat till proffsigt, med produkter som passar både den med extra tid och
den som behöver servera pizzan fort.
Tips! Om du får över tomatsås, passar den utmärkt till olika pastarätter.
Degen är hjärtat och själen i pizzan. Därför ska man inte stressa fram en kalljäst deg. Receptet nedan är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den – den blir bara godare av att vila länge.
En pizza ska alltid tillagas på väldigt hög värme, det är för att den ska få en frasig botten med fluffiga kanter. Vi har sortimentet du behöver för att få till den perfekta pizzan!
Som namnet avslöjar är pizzaugnen allt du behöver för en välsmakande pizza. Flera av pizzaugnarna i vårt sortiment är dessutom transportabla - för att du ska kunna äta pizza vart du vill. Det finns pizzaugnar med olika bränslen: ved för autentisk smak och hantverk, gasol för snabb och jämn uppvärmning, el bidrar till mångsidighet och kontroll och med pellets får dy eb rökig smak på kortare tid. Lär mer om pizzaugnar här.
En keramisk ugn är perfekt för att grilla din pizza. Tack vare egenskaperna hos kamadogrillen så kan du få till en utmärkt pizza med krispiga och fluffiga kanter. Det som händer är att värmen (450 grader) tar sig upp i locket och strömmar sedan ner ovanpå din pizza. Läs mer om fördelarna med en kamadogrill här.
Skillnaden mellan Gourmetstål och en pizzasten är stor. Stålet har 18 gånger högre värmeledningsförmåga än en pizzasten och är okrossbart. Alla modeller är ytbehandlade för ökad värmeyta och en naturlig non-stick yta. Du utnyttjar värmen från ugnens grillelement för att få till en tidigare omöjlig värme. Stålet ligger 5-7cm ifrån en över tusengradig värmekälla (som grillelementen är) och har varit sedan 80-talet i hemmaugnar. Gourmetstål har den unika egenskapen att både ta emot, lagra och avsöndra den värmen. Detta innebär att du har en arbetstemperatur på stålet som är ca 420 grader, likvärdigt en vedeldad ugn. Läs mer här.
Ta en degbit i ena handen och håll den andra handen under som ett stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.
Lägg en degbit som har jäst färdigt på mjölat bord. Platta till och dra varsamt ut den med båda händerna, från mitten av degen och utåt. Vänd på bottnen då och då, och fortsätt platta till och dra ut den tills bottnen är så tunn som du vill ha den. Gör likadant med resten av degbitarna. Jag tycker bottnarna blir bäst när de är 30–35 centimeter i diameter.
En baksten gör det lättare att få perfekt resultat när man bakar pizzan på grillen. Stenen ger en snabb undervärme vilket är förklaringen till att bottnen blir extra spröd. Det är viktigt att grillen är riktigt het, den bör komma upp till 250º. Briketter är att föredra eftersom vanlig grillkol brinner ut för fort. Fördela briketterna runt kanten på grillen, och lägg bara några enstaka i mitten. Eller använd gasolgrill.
Lägg bakstenen i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan pizzadegen läggs på. Om du inte har en baksten går det också bra att använda en lätt smord stor stekpanna som tål ugnsvärme eller en paellapanna. Men tänk på att de är tunnare än bakstenen, så pizzan blir klar fortare. Tänk också på att pizzorna kanske inte blir lika stora. Pizzorna ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan.
Ett bakplåtspapper underlättar när man ska skjuta över pizzor på stenen från t ex en plåt.
Pizza passar utmärkt att göra på grillen! Den höga värmen ger en spröd och frasig botten - precis som man vill ha den.
ETNA Rotante pizzaugn och dess unika roterande pizzasten säkerställer 360 grader av perfekt yta med krispighet. Benen står stadigt med gummifötter och går att vika in när du önskar förvara den nån annanstans. Nu kan du göra den bästa hemgjorda pizzan på mindre än en minut!
U-formad pizzaugn med roterande pizzasten - Pizzan gräddas jämnt inuti tack vare en U-formad brännare runt kanterna och den roterande pizzastenen som värms upp jämnt tack vare en egen brännare underifrån.
Snabb uppvärmning - Temperaturen intui pizzaugnen går från 0-500 grader på mindre än 18 minuter. Ugnen hinner därmed bli redo medan du håller på och förbereder pizza-topping.
Klar på mindre än en minut - Hemligheten för att få till känslan av en äkta italiensk pizza är att grädda i hög temperatur under en kort stund. Inom en minut får din pizza den där krispiga ytan med topping vars smaker verkligen får blomma ut.
Skillnaden mellan Gourmetstål och en pizzasten är stor. Stålet har 18 gånger högre värmeledningsförmåga än en pizzasten och är okrossbart. Alla modeller är ytbehandlade för ökad värmeyta och en naturlig non-stick yta. Produkten "Norrland" är blästrad - för den mest optimerade ökningen av värmeexponering.
Du utnyttjar värmen från ugnens grillelement för att få till en tidigare omöjlig värme. Stålet ligger 5-7cm ifrån en över tusengradig värmekälla (som grillelementen är) och har varit sedan 80-talet i hemmaugnar. Gourmetstål har den unika egenskapen att både ta emot, lagra och avsöndra den värmen. Detta innebär att du har en arbetstemperatur på stålet som är ca 420 grader, likvärdigt en vedeldad ugn.
Detta är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den – den blir bara godare av att vila länge.
Ta en degbit i ena handen och håll den andra handen under som ett stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.
Lägg en degbit som har jäst färdigt på mjölat bord. Platta till och dra varsamt ut den med båda händerna, från mitten av degen och utåt. Vänd på bottnen då och då, och fortsätt platta till och dra ut den tills bottnen är så tunn som du vill ha den. Gör likadant med resten av degbitarna. Jag tycker bottnarna blir bäst när de är 30–35 centimeter i diameter.
En baksten gör det lättare att få perfekt resultat när man bakar pizzan på grillen. Stenen ger en snabb undervärme vilket är förklaringen till att bottnen blir extra spröd. Det är viktigt att grillen är riktigt het, den bör komma upp till 250º. Briketter är att föredra eftersom vanlig grillkol brinner ut för fort. Fördela briketterna runt kanten på grillen, och lägg bara några enstaka i mitten. Eller använd gasolgrill.
Lägg bakstenen i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan pizzadegen läggs på. Om du inte har en baksten går det också bra att använda en lätt smord stor stekpanna som tål ugnsvärme eller en paellapanna. Men tänk på att de är tunnare än bakstenen, så pizzan blir klar fortare. Tänk också på att pizzorna kanske inte blir lika stora. Pizzorna ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan.
Ett bakplåtspapper underlättar när man ska skjuta över pizzor på stenen från t ex en plåt.