Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Från lättlagat till proffsigt

Pizza funkar till middag som till fest, vardag som helg. Ibland finns oändligt med tid för att låta din deg
långsamt få jäsa och ibland finns inte tiden för att grotta ner sig för att lyckas med den perfekta pizzan. 
Vi guidar dig från lättlagat till proffsigt, med produkter som passar både den med extra tid och
den som behöver servera pizzan fort. 

 

Snabb pizzadeg

Du behöver: 

  • 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
  • 5 dl vatten 
  • 1 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl special, för en fylligare smak, byt ut 3,5 dl vetemjöl special mot speltmjöl eller durumvetemjöl.

Gör så här: 

  1. Lös jästen i vattnet, ca 25 °C. 
  2. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta till en smidig deg, 12 min i maskin (2 minuter sakta och 10 minuter snabbt eller ca 15 min för hand).
  3. Låt degen vila i 30 minuter övertäckt.
  4. Kavla ut ganska tunt (1-2 mm) på mjölat bord, gör 4 stora pizzor eller 6 mindre och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Lägg på valfri topping och grädda direkt i mitten av ugnen i ca 9-10 minuter, tiden kan variera något beroende på storlek på pizzan.

Tomatsås (cirka 5 dl)

Du behöver:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka basilika
  • olivolja
  • 1/2 msk fint havssalt
  • 1/2 msk råsocker
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 burk hela plommontomater (400 g)

Gör såhär: 

  1. Hacka löken och finhacka vitlöken. Hacka basilikan, både blad och stjälkar.
  2. Fräs lök och vitlök i en kastrull med olja. Tillsätt salt, socker, vinäger och peppar. Rör om med en slev.
  3. Tillsätt basilika och tomater. Koka upp och låt småkoka ca 30 minuter.
  4. Mixa såsen helt slät. Smaka av och låt koka tills den har blivit ganska fast.
  5. Bred ett tunt lager tomatsås på pizzabottnarna – är det för mycket sås blir de blöta.

Tips! Om du får över tomatsås, passar den utmärkt till olika pastarätter.

För pizzaproffset!

Den perfekta pizzadegen (6 st)

Degen är hjärtat och själen i pizzan. Därför ska man inte stressa fram en kalljäst deg. Receptet nedan är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den – den blir bara godare av att vila länge.

Du behöver:

  • 500 g kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 780 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
  • 20 g fint havssalt
  • rapsolja

Gör såhär:

  1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja.
  3. Rundriv degbitarna (läs mer nedan) och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa minst 1 dygn i kylen.
  4. Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza.

Tillagning

En pizza ska alltid tillagas på väldigt hög värme, det är för att den ska få en frasig botten med fluffiga kanter. Vi har sortimentet du behöver för att få till den perfekta pizzan! 

Pizzaugn

Som namnet avslöjar är pizzaugnen allt du behöver för en välsmakande pizza. Flera av pizzaugnarna i vårt sortiment är dessutom transportabla - för att du ska kunna äta pizza vart du vill. Det finns pizzaugnar med olika bränslen: ved för autentisk smak och hantverk, gasol för snabb och jämn uppvärmning, el bidrar till mångsidighet och kontroll och med pellets får dy eb rökig smak på kortare tid. Lär mer om pizzaugnar här. 

Grilla pizzan 

En keramisk ugn är perfekt för att grilla din pizza. Tack vare egenskaperna hos kamadogrillen så kan du få till en utmärkt pizza med krispiga och fluffiga kanter. Det som händer är att värmen (450 grader) tar sig upp i locket och strömmar sedan ner ovanpå din pizza. Läs mer om fördelarna med en kamadogrill här.

Gourmestål

Skillnaden mellan Gourmetstål och en pizzasten är stor. Stålet har 18 gånger högre värmeledningsförmåga än en pizzasten och är okrossbart. Alla modeller är ytbehandlade för ökad värmeyta och en naturlig non-stick yta. Du utnyttjar värmen från ugnens grillelement för att få till en tidigare omöjlig värme. Stålet ligger 5-7cm ifrån en över tusengradig värmekälla (som grillelementen är) och har varit sedan 80-talet i hemmaugnar. Gourmetstål har den unika egenskapen att både ta emot, lagra och avsöndra den värmen. Detta innebär att du har en arbetstemperatur på stålet som är ca 420 grader, likvärdigt en vedeldad ugn. Läs mer här. 

Rundrivning

Ta en degbit i ena handen och håll den andra handen under som ett stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.

Utbakning

Lägg en degbit som har jäst färdigt på mjölat bord. Platta till och dra varsamt ut den med båda händerna, från mitten av degen och utåt. Vänd på bottnen då och då, och fortsätt platta till och dra ut den tills bottnen är så tunn som du vill ha den. Gör likadant med resten av degbitarna. Jag tycker bottnarna blir bäst när de är 30–35 centimeter i diameter.

Grilla på baksten

En baksten gör det lättare att få perfekt resultat när man bakar pizzan på grillen. Stenen ger en snabb undervärme vilket är förklaringen till att bottnen blir extra spröd. Det är viktigt att grillen är riktigt het, den bör komma upp till 250º. Briketter är att föredra eftersom vanlig grillkol brinner ut för fort. Fördela briketterna runt kanten på grillen, och lägg bara några enstaka i mitten. Eller använd gasolgrill.

Lägg bakstenen i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan pizzadegen läggs på. Om du inte har en baksten går det också bra att använda en lätt smord stor stekpanna som tål ugnsvärme eller en paellapanna. Men tänk på att de är tunnare än bakstenen, så pizzan blir klar fortare. Tänk också på att pizzorna kanske inte blir lika stora. Pizzorna ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan.

Ett bakplåtspapper underlättar när man ska skjuta över pizzor på stenen från t ex en plåt.

RECEPT

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken