Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Nytt i sortimentet - Gourmetstål!

Skillnaden mellan Gourmetstål och en pizzasten är stor. Stålet har 18 gånger högre värmeledningsförmåga än en pizzasten och är okrossbart. Alla modeller är ytbehandlade för ökad värmeyta och en naturlig non-stick yta. Produkten "Norrland" är blästrad - för den mest optimerade ökningen av värmeexponering.

Du utnyttjar värmen från ugnens grillelement för att få till en tidigare omöjlig värme. Stålet ligger 5-7cm ifrån en över tusengradig värmekälla (som grillelementen är) och har varit sedan 80-talet i hemmaugnar. Gourmetstål har den unika egenskapen att både ta emot, lagra och avsöndra den värmen. Detta innebär att du har en arbetstemperatur på stålet som är ca 420 grader, likvärdigt en vedeldad ugn.

TILL GOURMETSTÅL

Pizzadeg (6 st)

Detta är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den – den blir bara godare av att vila länge.

  • 500 g kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 780 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
  • 20 g fint havssalt
  • rapsolja
  1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja.
  3. Rundriv degbitarna (läs mer nedan) och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa minst 1 dygn i kylen.
  4. Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza.

Tomatsås (cirka 5 dl)

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka basilika
  • olivolja
  • 1/2 msk fint havssalt
  • 1/2 msk råsocker
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 burk hela plommontomater (400 g)
  1. Hacka löken och finhacka vitlöken. Hacka basilikan, både blad och stjälkar. Fräs lök och vitlök i en kastrull med olja. Tillsätt salt, socker, vinäger och peppar. Rör om med en slev.
  2. Tillsätt basilika och tomater. Koka upp och låt småkoka ca 30 minuter. Mixa såsen helt slät. Smaka av och låt koka tills den har blivit ganska fast.
  3. Bred ett tunt lager tomatsås på pizzabottnarna – är det för mycket sås blir de blöta. Använd gärna sås som blir över till pastarätter.

Rundrivning

Ta en degbit i ena handen och håll den andra handen under som ett stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.

Utbakning

Lägg en degbit som har jäst färdigt på mjölat bord. Platta till och dra varsamt ut den med båda händerna, från mitten av degen och utåt. Vänd på bottnen då och då, och fortsätt platta till och dra ut den tills bottnen är så tunn som du vill ha den. Gör likadant med resten av degbitarna. Jag tycker bottnarna blir bäst när de är 30–35 centimeter i diameter.

Grilla på baksten

En baksten gör det lättare att få perfekt resultat när man bakar pizzan på grillen. Stenen ger en snabb undervärme vilket är förklaringen till att bottnen blir extra spröd. Det är viktigt att grillen är riktigt het, den bör komma upp till 250º. Briketter är att föredra eftersom vanlig grillkol brinner ut för fort. Fördela briketterna runt kanten på grillen, och lägg bara några enstaka i mitten. Eller använd gasolgrill.

Lägg bakstenen i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan pizzadegen läggs på. Om du inte har en baksten går det också bra att använda en lätt smord stor stekpanna som tål ugnsvärme eller en paellapanna. Men tänk på att de är tunnare än bakstenen, så pizzan blir klar fortare. Tänk också på att pizzorna kanske inte blir lika stora. Pizzorna ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan.

Ett bakplåtspapper underlättar när man ska skjuta över pizzor på stenen från t ex en plåt.

RECEPT

Sparrispizza med prästost

Du behöver:

  • 1 sats pizzadeg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 dl riven lagrad prästost
  • 250 g grön sparris
  • 4 msk olivolja
  • Nymald peppar, flingsalt
  • Rucola

Gör så här:

  1. Gör pizzadegen enligt grundreceptet.
    Blanda crème fraiche, honung och ost. Bryt av och kasta den nedre grova delen på sparrisen. Skiva sparrisen tunt på längden.
  2. Lägg bakstenen på grillgallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan degen läggs på.
  3. Arbeta ut degen till pizzor. Bred ostkrämen på pizzorna och fördela sparrisen över. Droppa på olja. Dra några varv med pepparkvarnen och salta lätt.
  4. Lägg över pizzan på bakstenen. Pizzan måste bakas direkt för att fyllningen inte ska blöta upp degen.
  5. Grilla pizzan under lock tills den är frasig och genombakad, ca 8 minuter. Strö på rucola.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22