Jaktspecial med Emilia Nilsson

Jaktspecial med Emilia Nilsson

Jaktspecial med Emilia Nilsson

Hösten och jaktsäsongen är här! Vi hälsar på hos norrlänningen och grisbonden Emilia Nilsson
som tog hem bronsmedaljen i Sveriges Mästerkock 2019. Hon tipsar om sina favoritredskap i köket och
delar dessutom med sig av det hemliga receptet på tjädern hon lagade i sin mästerkocks-audition!

Foto: Babbi.se

Hej Emilia! Vem är du?

Jag heter Emilia Nilsson och bor och jobbar på min familjegård i Silsjönäs, som har varit i familjen sen 1815. Jag är till vardags grisbonde, och jobbar i familjeföretaget inom skogsbruket. Sedan driver jag även eget med maten - mitt stora intresse! Mat har alltid legat mig nära hjärtat! Sedan min medverkan i Sveriges Mästerkock så är det en del av min vardag och yrkesliv. Det finns inget bättre än att jobba med sitt intresse! 

Nu är jag på slutspurten med att skriva min kokbok, som kommer ut i november. Så mycket jobb å så fantastiskt kul att få förverkliga sin dröm!

Att jag älskar matlagning så mycket kommer mest ifrån min uppväxt tror jag. Det överflöd av råvaror vi har här uppe i norr, viltkött genom jakten, bär och svamp. Och även de råvaror vi har här på gården med fläsk och nötkött och de vi odlar! Det driver en till att vilja ta vara på råvarorna på det bästa sättet som går.

Vad är fördelarna med att äta vilt?

Vilt är ett av de enklaste sätten att äta lokalt. Jaga själv, köp av jägare eller lokalt från butik. Ett enkelt sätt att slippa klimatångesten! Det är både bättre för miljön och samvetet. När man jagar själv vet man att djuret levt sitt liv i frihet i skogen, lugnt å stillsamt. Viltkött innehåller även mer av både vitaminer (C och E) och mineraler (järn och zink) än de industriellt uppfödda djuren, tack vare att de äter naturlig föda!

Om man inte vill gå ut å jaga själv men man skulle vilja få tag på vilt, styckdetaljer eller i större detaljer, så fråga din närmsta vilthanteringsanläggning/jaktlag. Eller så hör du i en viltavdelning i en saluhall. De borde kunna få fram det som önskas.

  

  

 

Ett tips när det kommer till att laga vilt: överstek inte köttet, medium är bäst! Arbeta också med smaker från skogen, enbär, lingon osv, det kommer man långt med!

Att ta tillvara på hela djuret är för mig en självklarhet. Jag är uppväxt med att man tar tillvara på allt som går, man slänger inte mat helt enkelt. Att tilllaga allt som går på ett sätt som passar varje detalj, känns både bättre i hjärtat och i magen. Att koka fond och buljong på benen till en god sås eller en mustig köttsoppa höjer även smakupplevelsen av en maträtt.

HÄNGMÖRINGSKYL FRÅN CASO

Utvalda produkter

Ankarsrum med jaktlåda på köpet

MER INSPIRATION

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005