Äntligen är det dags att börja baka inför jul! Finns det något mysigare än doften från julbaket som sprider sig i huset?
Vi kikar in hos Anna Carolina Magnusson som driver instagramkontot annacarolinebakar för att inspireras av vad hon
bakar till sin jul, och här delar hon med sig av sina ljuvliga recept!
Ta fram en tjockbottnad vid (rymlig) kastrull och lägg i socker, sirap, grädde och smör. Rör runt så att smöret smälter och låt sedan koka ganska kraftigt utan att du rör så mycket.
Använd en termometer för att kontrollera gradantalet. När knäcksmeten är emellan 135°c till 140°c så är den klar.
Ta då av kastrullen från plattan och häll i jordnötterna. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så att den flyter ut.
Skär sedan bitar innan den stelnar helt. Eller så bryter du lagom stora bitar efter den stelnat.
Smält smöret (bryn gärna) och ställ sedan sidan för att svalna lite..
Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt (vitt fluff)
Blanda sedan ihop alla torrvaror och sikta ner i äggvispet. Vänd runt så att det blir klumpfritt.
Tillsätt olja, rom, rårörda lingon och gräddfil i det smälta smöret (gör inget att blandningen skär sig).
Vänd ner tillsammans med ägg och torrvaror och rör runt så att allt blandas. Häll sedan smeten i din smorda Nordic ware form som rymmer 2,4 L
Grädda på 155 °c i cirka 1 timma (kolla med en teststicka så att kakan är klar då alla ugnar är olika)