Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Julbaket

Doften av julbakat!

Äntligen är det dags att börja baka inför jul! Finns det något mysigare än doften från julbaket som sprider sig i huset?
Här har vi samlat några härliga julrecept samt produkterna som hjälper dig lyckas genomföra dem! God jul!

 

RECEPT

Honungshjärtan

ca 20 stycken

Du behöver

  • 2 1/3 dl farinsocker
  • 1 1/4 dl honung
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • Rivet skal från 1 ekologisk citron
  • 8 1/3 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk stött nejlika

Glasyr

  • 4 dl florsocker
  • 1/2 äggvita
  • 1 tsk glukossirap

Gör så här

  1. Blanda farinsocker, honung och smör i en kastrull och koka upp på svag värme tills sockret har lösts upp. Ta kastrullen från plattan och låt massan svalna till fingertemperatur.
  2. Vispa upp äggen och blanda ner dem i smeten tillsammans med det rivna citronskalet. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och kryddor
    och rör ner blandningen i massan.
  3. Knåda ihop till en deg, tillsätt mer mjöl om den känns för klibbig. Täck sedan bunken och ställ degen i kylskåp ca 1 timme.
  4. Värm ugnen till 175°. Kavla ut degen till en ca 1 cm tjock platta och tryck ut kakorna med en hjärtform. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem ca 10–12 minuter och låt kakorna svalna på ett ugnsgaller.
  5. Glasyr: Rör ihop ingredienserna. Fyll glasyren i en spritspåse och dekorera kakorna.

Hemlagad daim

20 stycken

Du behöver

  • 100 g smör
  • 250 g rörsocker
  • 50 g ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 75 g sötmandel
  • Ca 300 g mjölkchoklad

Gör så här

  1. Lägg smör, socker, sirap och salt i en kastrull och värm under omrörning. Koka massan tills den är gyllenbrun och karamellaktig.
  2. Mixa mandlarna till ett grovt mandelmjöl och rör ner i karamellmassan. Låt småkoka i 3–5 minuter.
  3. Häll snabbt upp karamellmassan på ett bakplåtspapper och låt stelna. Det spelar inte någon roll vilken form det får. Låt det eventuellt stelna i kyl.
  4. Temperera chokladen.
  5. Bryt karamellen i 20 bitar och vänd/doppa i chokladen. Låt rinna av och stelna på bakplåtspapper.

Julsnurror

ca 26 stycken

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 100 g riven mandelmassa

Pensling

  • 1 ägg
  • Pärlsocker till dekoration

Gör så här

  1. 1. Värm mjölken till fingertemperatur och smält smöret i den. Häll vätskan i en bunke och lös upp jästen i den.
  2. Tillsätt socker, ägg, salt, kardemumma och vaniljsocker.
  3. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Knåda tills du får en slät och smidig deg. Täck över bunken och låt degen jäsa ca 1 timme på en varm och dragfri plats.
  4. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en kvadrat.
  5. Fyllning: Blanda smör, socker och riven mandelmassa. Bred ut fyllningen på halva degen. Vik över den andra deghalvan.
  6. Skär degen i ca 1 cm tjocka remsor. Vrid dem och slå en knut på mitten så du får fina snurror. Lägg snurrorna på två plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk på en varm och dragfri plats ca 30 minuter.
  7. Pensla snurrorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200° ca 12 minuter.

Chokladtemperering

Det finns två olika sätt att temperera choklad:

IMP-metoden

Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48–50° för mörk choklad, 45° för mjölkchoklad och 45° för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27–28° för mörk choklad, 25–27° för mjölkchoklad och 25–29° för vit choklad. Värm därefter upp den till 31–32° för mörk choklad, 30° för mjölkchoklad och 29° för vit choklad. Valrhonachoklad ska smältas till lite högre temperatur än andra märken för att säkra att allt kakaosmör har smält. För mörk choklad 55–58°, för mjölkchoklad och vit choklad 48–50°. Mjölk innehåller kasein, ett ostframkallande ämne som förstör chokladen om temperaturen överstiger 54°.

Tablering

Värm upp chokladen till rätt temperatur. Häll ut 3/4 på en marmorskiva. Stryk fram och tillbaka tills chokladen börjar stelna. Skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Värm under omrörning till rätt temperatur: Mörk choklad 48–50°, Valrhona mörk choklad 55–58°. Kyl till 27–28° och värm sedan till 31 -32°. Mjölkchoklad 45°, Valrhona mjölkchoklad 48–50°. Kyl till 25–29° och värm sedan till 30°. Vit choklad 40°, Valrhona vit choklad 48–50°. Kyl till 25–29° och värm sedan till 29°.

Läs mer på www.arla.se