Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Äntligen är det dags att börja baka inför jul! Finns det något mysigare än doften från julbaket som
sprider sig i huset? Vi har kikat in hos Yvonne Landin som driver instagramkontot bakalite.se för att få
lite inspiration till nya bakverk och desserter som kan bli nya jultraditioner!

RECEPT

Karlsbaderbutterkaka

Bjud på en lyxigt smörig Karlsbaderkaka med saffran och vaniljfyllning till advent!

Du behöver

2 st à 10-12 bitar
 
Deg

  • 1-1½ g saffran
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft 
  • 250 g smör
  • 50 g jäst
  • 2½ dl mjölk
  • 1½ dl sirap, ljus
  • 3 st ägg
  • 15 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Topping

  • 25 g smör
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Ta fram smör och ägg, både till deg och fyllning, så att de blir rumstempererade.
  2. Mortla saffran och socker, häll i citronsaft och låt stå och dra.
  3. Klä två springformar, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanternas insida.

Deg

  1. Lös upp jästen i kall mjölk.
  2. Tillsätt saffran, sirap, ägg, mjöl och bakpulver. Arbeta samman.
  3. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca tio minuter med maskin eller femton för hand.
  4. Täck över och låt vila i en halvtimme.

Fyllning

  1. Vispa samman smör och vanilj till en bredbar kräm.

Utbakning

  1. Halvera degen. Kavla ut en del till en platta, ca 20 x 40 cm. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop. Skär 9 bitar, 4-5 cm breda, och lägg i formen med snittytan uppåt. Gör samma sak med den andra halvan.
  2. Låt jäsa övertäckt i till dubbel storlek, tiden skiljer beroende på rummets temperatur men räkna med tre timmar.
  3. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler längst ner i ugnen.
  4. Grädda i ca 25-35 minuter eller tills bullarna och känns fasta när du känner på dem. Låt svalna i formen.
  5. Pensla med smält smör och strö över och klappa in socker runt hela kakan.

Julmustbröd

Baka ett enkelt och gott kuvertbröd med smak av julmust. För att maxa julmustsmaken kokar man ner 1/2 liter julmust till 3 dl.

Du behöver

12 st

  • 5 dl julmust (kokas ner till 3 dl)
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 dl hasselnötter
  • ½ dl russin (kan uteslutas)
  • ½ dl rapsolja

Pensling

  • ½ dl julmust

Gör så här

  1. Häll julmust i en kastrull och sätt på medelvärme, rör om då och då och låt sjuda tills det kokat ner till ca 3 dl.
  2. Ta fram en muffinsform för 12 muffins och sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Grovhacka nötter och tillsätt tillsammans med russin.
  4. Tillsätt julmust och olja och rör ihop till en slät deg. Fördela i formen.
  5. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de känns stumma när du känner på dem.
  6. Pensla med julmust och låt svalna något på galler. Servera ljumma.

Glöggpannacotta

toppad med saltrostad mandel gör succé på vilket julbord som helst.

Du behöver

4 stora / 8 små
 
Pannacotta

  • 2½ dl glögg (kokas ner till 1 dl)
  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 msk vatten
  • 4 dl grädde
  • 1 msk socker

Topping

  • 25 g mandelspån
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Pannacotta

  1. Häll glögg i en kastrull och koka ner till 1 dl. Låt sjuda på medelvärme, rör om ibland. Det tar ca 15 minuter.
  2. Blanda gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i mikro.
  3. Häll grädde och socker i kastrullen med glögg. Värm upp tills det börjar koka. Ta från värmen och rör ner gelatinblandningen.
  4. Sila smeten i fyra serveringsglas. Ställ i kylen för att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten.

Topping

  1. Häll mandelspån och salt i en torr panna, rosta under omrörning på medelvärme tills mandeln börjar få färg.
  2. Ta fram glasen och strö över mandel. Servera direkt.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken