Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Julens konfekt med det lilla extra

Tiden är inne att börja planera årets julgodis! Är det dags att prova någonting nytt
i år kanske? Här bjuder vi på tre söta julrecept, en liten chokladskola samt ett julklappstips!
Vi samlar också produkterna som underlättar när du skapar delikat godismagi i julstöket!

Chokladtemperering

Det finns två olika sätt att temperera choklad:

IMP-metoden

Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48–50° för mörk choklad, 45° för mjölkchoklad och 45° för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27–28° för mörk choklad, 25–27° för mjölkchoklad och 25–29° för vit choklad. Värm därefter upp den till 31–32° för mörk choklad, 30° för mjölkchoklad och 29° för vit choklad. Valrhonachoklad ska smältas till lite högre temperatur än andra märken för att säkra att allt kakaosmör har smält. För mörk choklad 55–58°, för mjölkchoklad och vit choklad 48–50°. Mjölk innehåller kasein, ett ostframkallande ämne som förstör chokladen om temperaturen överstiger 54°.

Tablering

Värm upp chokladen till rätt temperatur. Häll ut 3/4 på en marmorskiva. Stryk fram och tillbaka tills chokladen börjar stelna. Skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Värm under omrörning till rätt temperatur: Mörk choklad 48–50°, Valrhona mörk choklad 55–58°. Kyl till 27–28° och värm sedan till 31 -32°. Mjölkchoklad 45°, Valrhona mjölkchoklad 48–50°. Kyl till 25–29° och värm sedan till 30°. Vit choklad 40°, Valrhona vit choklad 48–50°. Kyl till 25–29° och värm sedan till 29°.

Läs mer på www.arla.se

LÄS MER OM CHOKLAD OCH GODA PRALINER HÄR

Gör eget vaniljsocker

En superenkel och perfekt present att göra till någon som gillar att baka!

Du behöver: 4 dl strösocker och 2 vaniljstänger, gärna bourbonvanilj

Gör så här:

  1. Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Skär vaniljstängerna i mindre bitar.
  2. Blanda vaniljstänger, frön och strösocker. Lägg blandningen i en vid bunke och låt torka 1–2 dagar eller längre.
  3. När vaniljstängerna har torkat, mixa samman allt i en matberedare.
  4. Sila sockret och häll upp i små burkar. Dekorera gärna med vaniljstänger.

RECEPT

Hemlagad daim

Smör, socker, sirap och mandel – det är grunden i daim. Och allra sist doppas den i smält mjölkchoklad.

Du behöver:

20 stycken

  • 100 g smör
  • 250 g rörsocker
  • 50 g ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 75 g sötmandel
  • Ca 300 g mjölkchoklad

Gör så här:

  1. Lägg smör, socker, sirap och salt i en kastrull och värm under omrörning. Koka massan tills den är gyllenbrun och karamellaktig.
  2. Mixa mandlarna till ett grovt mandelmjöl och rör ner i karamellmassan. Låt småkoka i 3–5 minuter.
  3. Häll snabbt upp karamellmassan på ett bakplåtspapper och låt stelna. Det spelar inte någon roll vilken form det får. Låt det eventuellt stelna i kyl.
  4. Temperera chokladen.
  5. Bryt karamellen i 20 bitar och vänd/doppa i chokladen. Låt rinna av och stelna på bakplåtspapper.

Marsipankulor med rosépeppar

Marsipan, nougat och mörk choklad – svårare behöver det inte vara. Lite sting får toppingen med rosépeppar.

Du behöver:

20 stycken

  • 200 g marsipan
  • 50 g nougat
  • 150 g mörk choklad
  • 2 tsk rosépeppar

Gör så här:

  1. Kavla ut marsipanen till en avlång platta 1/2 cm tjock och 4 cm bred.
  2. Skär nougaten i skivor och lägg mitt på marsipanen.
  3. Vik över marsipanen och rulla ihop så att nougaten är i mitten. Skär i bitar och rulla kulor.
  4. Ställ dem i kyl i 30 minuter.
  5. Temperera chokladen. Doppa kulorna i chokladen och strö på krossad rosépeppar.

Lyxiga chokladplattor på momangen

Snabbfixat julgodis, och ändå ser det riktigt lyxigt ut! Garneringen kan varieras efter vad du har hemma.

Du behöver:

30 stycken

  • 200 g vit choklad
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk syltat apelsinskal eller limeskal
  • 2 msk osaltade pistaschmandlar
  • Sockerkulor (vita)
  • Frystorkade tranbär eller hallon

Gör så här:

  1. Temperera var choklad för sig.
  2. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Bred ut chokladen till rundlar 4 cm i diameter.
  3. Toppa med apelsinskal, hackade pistaschmandlar, sockerkulor och frystorkade bär.

Tips! Garneringen kan varieras efter vad du har hemma.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22