Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Julbordet är en självklar del av firandet med sina dofter som sprider sig genom hemmet.
Oavsett om bordet fylls av klassiker eller moderna inslag handlar julmaten om att samlas och dela. 
Vi har samlat några klassiska recept och ett gäng hjälpsamma köksprodukter för att underlätta i julstöket.
God jul och smaklig måltid!

Julköttbullar

Riktigt goda och saftiga köttbullar är ett måste på julbordet, och dessa köttbullar är kryddade med lite julkrydda för den lilla extra smaken.

 

4-6 portioner

 

Ingredienser: 

  • 1 kg nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg 
  • 1,5 msk senap 
  • 1 stor gul lök 
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kalvfond 
  • 1 nypa salt 
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • ½  tsk kryddnejlika
  • Olja & smör till stekning

Gör såhär: 

  1. Blanda mjölk, vispgrädde, ströbröd, senap och ägg. Låt svälla i 5-10 minuter.
  2. Skala och finhacka löken. Färs i oljan utan att den får färg, den ska bara bli mjuk.
  3. Blanda ner köttfärs i ströbröd-blandningen. Tillsätt salt, peppar, nejlika, kalvfond och lök. Blanda ihop allt.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar till önskad stora.
  5. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek köttbullar på medelvärme, gärna några i taget. Skaka pannan då och då. Sänk sedan värmen när köttbullarna har fått färg och vänd dem ofta så de blir genomstekta. 
  6. Om köttbullar frysas in då behöver du inte steka dem helt genomstekta utan stek dem i ugnen de sista minuterna är 190 grader i ca 15-20 minuter).

Glöm inte drycken!

Vill du ha ett alternativ till julmusten eller julölen är Hvonn för dig. Hvonn är resultatet av en strävan
att skapa genuina alkoholfria drycker inspirerade av nordisk natur och kultur Genom Det Vilda Skafferiet™.

Helt nytt hos oss på Bagaren och Kocken. 

Vörtbröd med russin

Ingredienser: 

  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5 dl svagdricka 
  • 70 g vatten 
  • 1 dl sirap, mörk
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • 4 dl rågsikt
  • ca 13 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk ingefära, mald
  • 1 msk pomerans, mald
  • 1 msk kanel, mald 
  • 1 msk nejlikor, mald 
  • 1,5 dl russin

Instruktioner: 

  1. Lös jästen i svagdricka.
  2. Tillsätt resterande ingredienser, förutom russin. 
  3. Blanda degen i maskin 4 minuter sakta och 2 minuter på medel hastighet, eller 15 min för hand, till en smidig deg.
  4. Tillsätt russin. De ska bara blandas i degen.
  5. Täck med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 230 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten längst ner i ugnen och låt stå kvar under hela baktiden
  7. Forma till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 minuter.
  8. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk tempen till 190 °C. Grädda i ca 28-30 minuter.
  9. Ta ur bröden från formen direkt efter bakning. Låt svalna på galler.

Ris a la malta med apelsin

6-8 port

Ingredienser

  • 3,5 dl grötris
  • 7 dl vatten
  • 50 smör
  • 1 krm salt
  • 7-8 dl mjölk ( standardmjölk)
  • ½ dl strösocker
  • 2 hela kanelstång
  • 5 dl vispgrädde, vispad
  • 2 tsk vaniljsocker

Till servering

  • 3 st apelsiner
  • 2 dl vatten
  • 1 msk socker

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten, smör och salt i en stor kastrull.
  2. Låt koka på medelhög värme under lock i ca 10-15 minuter eller tills vätska har absorberats helt.
  3. Tillsätt kanelstången och häll i mjölk. Koka upp först, sänk sedan värmen och låt småputtra under omrörning i ca 30-35 minuter. Känner du att riset inte är klart fortsätt att koka på lågt värmen tills gröten sväller. Tillsätt eventuellt mer mjölk om gröten känns för tjock.
  4. Låt sedan gröten svalna helt.
  5. Skrubba apelsinerna i ljummet vatten ordentligt.
  6. Skala apelsinerna med potatisskalare eller med kniv (försök att inte få med den den vita delen). Skär i tunna strimlor. Koka upp apelsinskalet i en kastrull i ca 2 minuter. Häll av vatten, låt svalna.
  7. Skär bort allt det vita från apelsinerna. Skär upp fruktköttet i klyftorna.
  8. Pressa resten av apelsinen i en kastrull och tillsätt socker. Låt koka upp till den absorbera. Tillsätt den kokta apelsinskalet och rör om. Låt sedan svalna.
  9. Vispa upp grädden med vaniljsocker lite lätt. Vänd ner grädden i risgrynsgröten. Lägg upp på en serveringsfat. Toppa med apelsinskal och apelsinklyftor.

Följ med när Emilia griljerar julskinkan på grillen!

Hon visar oss hur hon går tillväga på sin Kamado Sumo. Hon gör sin glace med julmust och serverar
julskinkan i ett mjukt tunnbröd med hemgjord 
senap och krispig kålsallad.

Ta tillvara på resterna

Efter julbordets överflöd finns ofta små skatter kvar – rester som kan bli till nya läckerheter! Gör julens smaker
tillgängliga även efter helgerna genom att packa in resterna
 i portionsstorlekar som passar perfekt för framtida måltider.
Läs mer om hur du bevarar julresterna med Zwilling Fresh & Save här. 

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken