Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Tid för julmat

Snart är det dags att börja laga lite julmat! Vi har samlat ett gäng hjälpsamma köksprodukter
så att du kan planera och förbereda dig i köket för all härlig matlagning! 

RECEPT

Jansson med jordärtskockor, glaserad julskinka eller snabbstekt kål med het yoghurt?
Recepten hittar du längst ner på sidan.

COOKALONG

Onsdagen den 8/12 18:00 kommer mästerkocken Emilia Nilsson ta över vår instagram och köra en julig cookalong!
På menyn står hemmagjorda köttbullar och rödbetssallad - perfekt för adventsmyset eller julbordet!

Tips! Köp hem ingredienserna nedan i förväg så kan du laga maten samtidigt!

Emilias julköttbullar

  • 450 g nötfärs
  • 150 g fläskfärs
  • 7 krm salt
  • 3/4 dl fiberhavregryn
  • 4 tsk potatismjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 3 krm nymald svart- och vitpeppar
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk sirap
  • 4 msk gul lök, finhackad
  • Smör
  • Olja

Gör så här

Värm en stekpanna med en klick smör i, stek löken på medellåg värme tills den blir mjuk, gyllene och karamelliserad i pannan.
Blanda grädde, havregryn, potatismjöl, senap, sirap, stekt lök och kryddor i en skål. Låt stå och svälla i 5 minuter. Addera nöt- och fläskfärsen och blanda ihop väl.
Värm en stekpanna med smör och olja i. Forma köttbullarna med händerna. Stek på medelvärme och ruska stekpannan så att köttbullarna får fin stekyta runt om.

Rödbetssallad med äpple och pepparrot

  • 360 g inlagda eller kokta rödbetor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 msk senap
  • 3 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 liten rödlök
  • 1 rött äpple
  • 1 msk riven pepparrot

Låt rödbetorna rinna av. Finhacka löken. Hacka eller strimla rödbetorna. Skala och hacka eller strimla äpplet i samma storlek som rödbetorna. Blanda ihop äpple, rödbetor och lök med majonnäs, crème fraiche, senap, pepparrot, salt och peppar. Smaka av och garnera gärna med lite pepparrot på toppen.

FILTRERA PRODUKTER

RECEPT

Jansson med jordärtskockor

Du behöver

  • 2 stora gula lökar
  • Smör
  • 600 g potatis av mjölig sort
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 burk ansjovisfiléer
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd

Ugn 200°

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.
  2. Skala potatis och jordärtskockor och strimla tunt. Tänk på att jordärtskockorna har något längre tillagningstid, så skär dem lite tunnare än potatisen.
  3. Varva potatis, jordärtskockor, lök och ansjovis i en ugnsfast form.
  4. Droppa över lite ansjovisspad och häll på grädden. Strö över ströbröd och klicka på 2 msk smör.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Både potatis och jordärtskockor ska vara mjuka och gratängen ha fin färg.

Glaserad julskinka

Du behöver

  • 1 julskinka, 2 1/2–3 kg (gärna rökt)
  • 1 lök
  • 5–6 nejlikor
  • 6–8 svartpepparkorn
  • 1 tsk hel koriander
  • 2 lagerblad
  • 3–4 persiljekvistar
  • 1 dl dijonsenap
  • 2 dl farinsocker

Ugn 225°

Gör så här

  1. Lägg skinkan i en stor gryta.
  2. Skala löken och stick in nejlikorna i den. Lägg löken, pepparkornen och koriandern i grytan tillsammans med lagerbladen och persiljekvistarna.
  3. Häll i kallt vatten så det täcker skinkan.
  4. Koka upp skinkan utan lock. Skumma av med en hålslev. Sänk värmen när vattnet kokar och lägg på locket.
  5. Låt skinkan koka på svag värme ca 1 1/2 timme. Stäng sedan av plattan och låt skinkan dra i spadet ca 30 minuter. Skär ett rutmönster i svålen med en vass kniv.
  6. Glasering: Värm ugnen till 225°. Klappa skinkan torr med hushållspapper och lägg den sedan i en ugnsfast form.
  7. Pensla skinkan med senapen runt om och strö över farinsocker. Klappa fast det runt om hela skinkan.
  8. Ställ in skinkan mitt i ugnen och glasera den gyllenbrun och knaprig ca 10 minuter.
  9. Ta ut skinkan och låt den vila i 10 minuter innan du skär den i tunna skivor.

Snabbstekt kål med het yoghurt

Du behöver:

4 portioner

  • 400 g brysselkål
  • 400 g grönkål
  • 50 g pinjekärnor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja

HET YOGHURT

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk chiliflingor
  • 4 msk olivolja
  • 1 ekologisk apelsin

Gör så här:

  1. Skär bort rotfästena på brysselkålen och lossa bladen. Skölj grönkålen och avlägsna stjälken. Hacka bladen i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Värm upp oljan i en stekpanna. Fräs vitlöken och pinjekärnorna några minuter. Tillsätt rosenkålsbladen och den hackade grönkålen. Fräs blandningen ca 3–4 minuter så kålen mjuknar lite.
  3. Blanda yoghurt, chiliflingor, olivolja och apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera kålblandningen med den heta yoghurten.

Gräddvåfflor med julöl

Du behöver

4 portioner

  • 3 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl julöl eller vatten
  • 1 urskrapad vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör
  • 3 msk socker
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 20 g smält smör till gräddningen

Tillbehör

  • Äppelmos eller sylt
  • Florsocker

Gör så här

  1. Separera äggen i gulor och vitor. Rör ut vetemjölet i vätskan och tillsätt vanilj, äggulor, smör, socker och salt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa grädden. Vänd ner äggviteskummet och den vispade grädden.
  2. Pensla den heta laggen med smält smör. Använd ca 1 dl smet till varje våffla och grädda dem gyllenbruna. Servera våfflorna med de föreslagna tillbehören.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss (vardagar 9-20, lör-sön 9-18). Och du kan alltid skicka ett email till oss.
031-25 22 22 Gå till kundtjänst