Hemgjord pizza
)
Från lättlagat till proffsigt
Pizza funkar till middag som till fest, vardag som helg. Ibland finns oändligt med tid för att låta din deg långsamt få jäsa och ibland finns inte tiden för att grotta ner sig för att lyckas med den perfekta pizzan. Vi guidar dig från lättlagat till proffsigt, med produkter som passar både den med extra tid och den som behöver servera pizzan fort.
Den snabba pizzan
Att göra pizza i en pizzaugn är både snabbt och enkelt. Börja med en tunn pizzabotten, bred på tomatsås och strö över ost. Lägg sedan på valfria ingredienser, som du gillar bäst. Placera pizzan i den varma pizzaugnen, där den gräddas på bara några minuter tack vare den höga temperaturen. När kanterna är gyllenbruna och osten bubblar är pizzan klar att serveras.
Här nedan hittar du smarriga recept både på en snabbjäst pizzadeg och en lättlagad tomatsås. En smidig och god lösning för den som vill laga pizza hemma både snabbt och enkelt!
Utvalda produkter
För pizzaproffset!
För den som älskar att baka pizza hemma är en pizzaugn en självklarhet. Den höga temperaturen ger den där autentiska, krispiga bottnen och perfekt smält ost på bara några minuter. Med en väljäst deg, en balanserad tomatsås och noggrant utvalda råvaror kan du skapa pizzor som konkurrerar med de bästa pizzeriorna. För bästa resultat – låt degen jäsa ordentligt, använd en pizzaspade för smidig hantering och håll koll på temperaturen i ugnen. När pizzan har fått en jämn, gyllene färg är den redo att serveras direkt från stenen.
Äkta hantverk, direkt från din egen ugn.
Tillagning
En pizza ska alltid tillagas på väldigt hög värme, det är för att den ska få en frasig botten med fluffiga kanter. Vi har sortimentet du behöver för att få till den perfekta pizzan!
Pizzaugn
Som namnet avslöjar är pizzaugnen allt du behöver för en välsmakande pizza. Flera av pizzaugnarna i vårt sortiment är dessutom transportabla - för att du ska kunna äta pizza vart du vill. Det finns pizzaugnar med olika bränslen: ved för autentisk smak och hantverk, gasol för snabb och jämn uppvärmning, el bidrar till mångsidighet och kontroll och med pellets får dy eb rökig smak på kortare tid. Lär mer om pizzaugnar här.
Grilla pizzan
En keramisk ugn är perfekt för att grilla din pizza. Tack vare egenskaperna hos kamadogrillen så kan du få till en utmärkt pizza med krispiga och fluffiga kanter. Det som händer är att värmen (450 grader) tar sig upp i locket och strömmar sedan ner ovanpå din pizza. Läs mer om fördelarna med en kamadogrill här.
Gourmestål
Skillnaden mellan Gourmetstål och en pizzasten är stor. Stålet har 18 gånger högre värmeledningsförmåga än en pizzasten och är okrossbart. Alla modeller är ytbehandlade för ökad värmeyta och en naturlig non-stick yta. Du utnyttjar värmen från ugnens grillelement för att få till en tidigare omöjlig värme. Stålet ligger 5-7cm ifrån en över tusengradig värmekälla (som grillelementen är) och har varit sedan 80-talet i hemmaugnar. Gourmetstål har den unika egenskapen att både ta emot, lagra och avsöndra den värmen. Detta innebär att du har en arbetstemperatur på stålet som är ca 420 grader, likvärdigt en vedeldad ugn. Läs mer här.
Rundrivning
Ta en degbit i ena handen och håll den andra handen under som ett stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.
Utbakning
Lägg en degbit som har jäst färdigt på mjölat bord. Platta till och dra varsamt ut den med båda händerna, från mitten av degen och utåt. Vänd på bottnen då och då, och fortsätt platta till och dra ut den tills bottnen är så tunn som du vill ha den. Gör likadant med resten av degbitarna. Jag tycker bottnarna blir bäst när de är 30–35 centimeter i diameter.
Grilla på baksten
En baksten gör det lättare att få perfekt resultat när man bakar pizzan på grillen. Stenen ger en snabb undervärme vilket är förklaringen till att bottnen blir extra spröd. Det är viktigt att grillen är riktigt het, den bör komma upp till 250º. Briketter är att föredra eftersom vanlig grillkol brinner ut för fort. Fördela briketterna runt kanten på grillen, och lägg bara några enstaka i mitten. Eller använd gasolgrill.
Lägg bakstenen i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan pizzadegen läggs på. Om du inte har en baksten går det också bra att använda en lätt smord stor stekpanna som tål ugnsvärme eller en paellapanna. Men tänk på att de är tunnare än bakstenen, så pizzan blir klar fortare. Tänk också på att pizzorna kanske inte blir lika stora. Pizzorna ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan.
Ett bakplåtspapper underlättar när man ska skjuta över pizzor på stenen från t ex en plåt.