Japanska knivar

Japanska knivar

Både proffs och hemmakockar väljer i allt större utsträckning att använda sig av japanska knivar vilket inte är helt svårt att förstå.
De japanska köksknivarna erbjuder en över tusen år lång tradition av kvalitet och det är fantastiskt att vi idag kan ta del av den kunskap
och det hantverk som har förfinats under så lång tid.

Utvalda FAVORITER

DE OLIKA MODELLERNA

I den japanska knivfloran finns det en uppsjö av olika sorters knivar. Några av de vanligaste är:

Gyoto (kockkniv)

Ska du bara satsa på en kniv så är detta modellen för dig. Denna kniv är vad kockar brukar referera till som kockkniv. Det är en allsidig kniv med bladlängd från 18 cm och uppåt. Signumet för denna kniven är en bra höjd i bladet och en lätt uppåtsvängd profil.

Santoku (kockkniv)

Santokukniven är kanske den vanligaste kniven av de japanska knivarna. ”San” betyder tre på japanska och ”Toku” ungefär uppgifter, vilket kan tolkas som att en santokukniv är lämplig för tre uppgifter; tärna, strimla, hacka, eller kött, fisk, grönsaker. Det är med andra ord en väldigt mångsidig kniv. En santoku är oftast mellan 14 och 18 cm lång.

Nakiri (grönsakskniv)

Det tydligt raka profilen hos en Nakiri går inte att ta miste på. Med sitt raka blad träffar en Nakiri en stor del av underlaget vid ett och samma tillfälle. Detta gör kniven nästan oslagbar att hacka mängder av grönsaker och liknande råvaror med, som kräver mycket hackning.

Sujihiki (trancheringskiv)

Ett långt blad är förutsättning när du trancherar. Ett smalt blad släpper lätt från råvaran du skär. Sujihiki är det japanska namnet för trancheringskniv eller förskärare. Steken, laxen eller skinkan hanterar denna kniv med glädje.

Kiritsuke/Bunka

Denna kniv har en mycket spetsig spets vilket gör den bra att jobba precist med eftersom man hela tiden ser spetsen när man skär. Bladets skärande profil påminner mest om en Gyoto. Den korta varianten av denna modell kallas Bunka, medan den längre ofta kallas Kiritsuke.

Petty / Utility (liten kniv)

Petty är namnet på små knivar. Vid ca 10 cm och uppåt får kniven ofta namnet Utility. Gemensamt för de små knivarna är att de används för precisionsarbete ofta fritt i luften utan skärbrädan. 

Birds beak (skalkniv)

Ett namn som tydligt talar om formen på denna lilla skalkniv. Kniven faller även under namnet Petty.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005