Knivslipsguide
)
Har du provat att arbeta med en slö kniv vet du precis hur frustrerande det är. Grönsaker
blir mos, köttet blir trådigt och bladet glider på löken. Men vad många inte vet är att det faktiskt
är väldigt enkelt att sköta om sin kniv för att behålla den sylvassa skärpan du upplevde första
gång du använde kniven. Är kniven riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med
dubbla sidor. Med denna kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Men i många fall räcker
det att använda sig av skärpstål eller knivslip.
Knivslipskola med Sebastian Gibrand!
Sebastian har du säkert sett på ett eller annat sätt i tvrutan - bara häromveckan var han gästdomare i Sveriges Mästerkock! Han har även varit ledare för Svenska Kocklandslaget, vunnit Kockarnas kamp 2019 och representerat Sverige i den prestigefulla tävlingen Bocuse d’Or.
Tisdagen den 22 mars kl 19 tar @sebastiangibrand över vår instagram och håller i en knivslipskola live. Han kommer slipa knivar på tre olika vis - med våtslip, slipsten och skärpstav. Följ oss på instagram för att inte missa!
)
)
En vass kniv är en säker kniv
Risken att du slinter är mycket större om kniven är slö. För att se om kniven är slö ska du hålla den med knivspetsen mot dig och titta på själva eggen. Ser den ut som ett U är det dags att slipa. Du börjar i övre kanten av U:et och slipar på båda sidor tills det bildats ett V. Ska man vara riktigt petig bör vinkeln mellan spetsarna på V:et vara cirka 25 grader. Men det är inte rocket science, bara du har rätt slipdon. Ett annat enkelt knep är att skära lite i en tomat, så fort det är minsta lilla problem att komma igenom skalet är det dags för slipning. Du kan till exempel använda dig av en klassisk slipsten med olika grovlekar, ungefär som en nagelfil där man först formar nageln med den grovkorniga sidan och sedan avslutar genom att finputsa med den finkorniga. Det finns också slipar med olika hjul – grov, medel, fin – som du drar kniven i.
Slipa kniv med slipsten i 5 steg
Lägg stenen i ett vattenbad – låt ligga i blöt tills det slutar komma luftbubblor
Håll 15 graders vinkel och dra kniven fram och tillbaka ett par gånger
Vänd på kniven och dra av ”råeggen”
Vänd på slipstenen och upprepa processen på den finare sidan av den.
Torka av på en kökshandduk
)
)