365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005

Lättlagat i naturen

Lättlagat i naturen - en smakrik upplevelse

Att laga mat utomhus är så mycket mer än bara ett sätt att stilla hungern – det är en upplevelse. Doften av smör som fräser i pannan, ljudet av en sprakande eld och känslan av att skapa något gott i det fria gör måltiden till något alldeles speciellt. Oavsett om du befinner dig djupt inne i skogen, vid en fjällsjö eller på en klippa vid havet, blir matlagning utomhus en njutning i sig. Det handlar om att ta vara på ögonblicket, njuta av enkelheten och upptäcka hur fantastiskt gott det kan vara att laga mat under bar himmel.

Nedan bjuder vi på gnocchi på trangiakök och våfflor över öppen eld. Till det en läskande skogslemonad.

Utvalda produkter

Se alla produkter

Enkel gnocchi på trangiaköket

Med brynt smör, vinterskivling, spetskål, enrisrökt fläsksida och rårörda lingon.

Våfflor över öppen eld

Med vispgrädde, hjortron och älgörtsirap.

Skogens lemonad

Med äpple, vintergran och fjällkanne

Ta med kaffekannan ut

1 liter kaffe

Kokkaffe i åtta enkla steg

Att koka kaffe ute i naturen är oslagbart gott. Från Trangia hittar du kaffekannor som går att använda på sprit- och gaskök samt över en sprakande öppen eld. 

Gör så här:

  1. Fyll kaffepannan med ca två tredjedelar vatten

  2. Häll kokkaffet, ca 2 dl så att det lägger sig som en hög i mitten av kaffepannan

  3. Låt kaffet långsamt stiga i temperatur

  4. Ta bort kaffet från värmen precis innan kokpunkt. Kokar du kaffet kan det bli bittert

  5. Snurra kaffepannan ett par varv och dunka den i backen några gånger

  6. Låt kaffepannan sedan stå några minuter så att kaffekornen sjunker till botten

  7. Häll av första skvätten då det kan ligga sump i pipen

  8. Slå kaffet på en kåsa och njut

Eld för matlagning

Njut av rykande varm mat mitt i naturen, tillagad på traditionellt vis över öppen eld. För att du ska få till den bästa elden för matlagning följer du de sju enkla stegen nedan. 

Gör så här

  1. Grunda med tre grövre vedklabbar och lägg dom lodrätt bredvid varandra med lite mellanrum

  2. Stapla nästa lager vågrätt med tre lite mindre klabbar och mellanrum emellan. Placera sedan två små klabbar i ytterkant på nästa lager så det blir ett utrymme i mitten

  3. Placera tändvirke som näver eller en bunte torra små grankvistar och placera i mitten av det staplade bålet

  4. Splinta tändved i två storlekar. En hög med små tunna och en hög med något grövre

  5. Elda på tändvirket och när det tar sig matar du på med den minsta splintade startveden och därefter matar du med de lite grövre

  6. Elden kommer nu sprida sig nedåt och skapa en fin glöd att laga mat på

  7. Elda på med mer virke allt eftersom

Här kommer en påminnelse till dig som är en nybörjare på att elda i naturen. Låt elden brinna ut helt och hållet. Glöd kan gå ner i marken så släck elden ordentligt med vatten och rör om så att all glöd slocknar. Platsen ska alltid återställas till ursprungligt skick. 

De vilda råvarorna

Älgört

Älgört är vanlig i hela Sverige. Den trivs på fuktiga eller våta, ljusa växtplatser med ett mullrikt växtunderlag med lägre PH-värde såsom fuktiga ängar, diken, strandängar, fuktiga lundar och kärr.

Älgört har använts som naturläkemedel då den innehåller salicylsyra, ett ämne som vi ser i vardagen i receptfria läkemedel. Älgört är även populärt i kulinariska sammanhang, då gärna som dryck eller sirap på växtens blommor.

Fjällkvanne

Kvannen har sitt ursprung i norra Skandinavien och i Norge anses den ha överlevt istiden. Den förekommer på framförallt på fjället (fjällkvanne) och längs kustremsan (strandkvanne). Båda är fleråriga men blommar bara en gång varpå de sedan dör efter blomningen.

Kvannen har varit viktig som födogrönsak i norden men har även använts i medicinska syften. Kvanneroten används vid tillverkning av benediktin- och chartreuselikör och även som ingrediens inom sprittillverkning.

Vinterskivling

En matsvamp väl värd att uppmärksamma under vintermånaderna!
Vinterskivlingen växer på död ved av diverse lövträd under senhöst och vinter, där den trivs på både stubbar och stammar. Som odlad är den välkänd som Enoki och har då ett annat utseende, då den odlas i mörker och därmed saknar färgpigment helt. Det finns flera arter i komplexet vinterskivlingar och alla är tacksamt nog ätliga. Svampen klarar minusgrader utan problem och kan plockas under hela vintern.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005