Proffsens Val
)
Proffsens val - Efter stängning
När restaurangerna stänger och stadens natt tystnar, samlas kockarna – trötta men fulla av passion – i kökets värme. Här finns ingen stress, inga beställningar. Bara glädjen att laga mat för varandra. De plockar fram det bästa de har, experimenterar, skrattar och delar hemligheter över grytor och knivar. Det är en stund av gemenskap, där varje maträtt berättar en historia om deras kärlek till hantverket. Ingen tävlan, bara respekt för smaken, kreativiteten och konsten att skapa något tillsammans. I dessa sena timmar finns en särskild magi – där kockarna möts över elden.
När restaurangerna stängt och nattens mörker fallit samlade vi fem personer från Sveriges mat- och vin-elit in i kökets värme för att laga mat tillsammans.
I vårt sortiment hittar du givetvis alla köksredskap som proffsen själva väljer - oavsett om det är på restaurang eller när kockrocken knäppts upp - efter stängning.
Utvalda produkter
Thomas Sjögren - ambassadör för Scanpan
Thomas Sjögren är stjärnskottet som vann Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015. I båda tävlingarna blev han den yngsta segraren någonsin. Thomas kommer ursprungligen från Granö utanför Umeå, men har sedan gymnasietiden hållit till på Västkusten. Här driver han idag flera framstående restauranger, bland annat hyllade Grano i Göteborg, Smögen och Fjällbacka, Skärets Krog på Smögen samt restaurang Signum i Mölnlycke. 2023 belönades Signum med en stjärna i Guide Michelin.
Thomas utgår alltid från råvaran när han lagar mat och arbetar uteslutande med ingredienser från lokala bönder, fiskare och producenter. Även när det gäller köksredskap är kvalitet ett ledord för Thomas. Han är ambassadör för varumärket Scanpan som tillverkar stekpannor, grytor och kastruller av högsta kvalitet.
Frida Ronge - ambassadör Yaxell
Frida Ronge är något av en visionär inom nordisk-japansk matlagning. Hon var tidigare kökschef på restaurang VRÅ i Göteborg och är idag kulinarisk ledare för de rosade restaurangerna TAK och UNN i Stockholm samt TAK i Oslo. Hon har även skrivit flera kokböcker och lagar titt som tätt mat i Nyhetsmorgon på TV4. 2021 kom hon trea i Kockarnas kamp.
När Frida började att arbeta som kock värdesatte hon främst kvaliteten på råvaran – smak, textur och utseende. Idag tycker hon att det är lika viktigt att veta att råvaran kommer från ett hållbart ställe på planeten för att maten ska smaka gott. Detta har bland annat lett till ett engagemang i Hungerprojektet och MSC, där hon sprider kunskap om hållbar matkonsumtion respektive hållbart fiske. 2013 utsågs Frida till Årets Rising Star av White Guide och 2017 till Årets Smakskapare på Restauranggalan. Därtill har hon vunnit Karin Franssons mentorpris samt tagit en silvermedalj i världsmästerskapet Seven Sushi Samuraj i London. Frida har även en förkärlek till japanskt hantverk, inte minst till Yaxellknivarna som hon är svensk ambassadör för.
Sebastian Gibrand - ambassadör Global
Sebastian Gibrand är en riktig tävlingskock med meriter från flera professionella tävlingar. Han har varit ledare för Svenska Kocklandslaget, stått som segrare i Kockarnas kamp och representerat Sverige i den prestigefulla tävlingen Bocuse d’Or vid två tillfällen. Under alla sina gastronomiska bedrifter har Sebastian haft Globalkniven nära till hands.
Sebastians kulinariska resa började i Skåne, närmare bestämt i barndomsstaden Helsingborg, där han först fick smak för kockyrket genom en praktik på Restaurang Gastro. Sedan dess har han minst sagt gjort sig ett namn i Sveriges restaurangvärld. Förutom att Sebastian har nått stora framgångar i tävlingssammanhang har han stått i köket på stjärnkrogarna Studio Frantzén och Oaxen Krog & Slip i Stockholm. 2019 fick han även äran att laga Nobelmiddagen.
Maya Samuelsson - ambassadör Riedel
Maya Samuelsson är så gott som uppväxt på vingårdar runt om i världen. Redan som bebis följde hon med sina föräldrar till en vingård för första gången och som 18-åring utbildade hon sig till sommelier. Maya är idag delägare i familjeföretaget Vinkällan som är Nordens största utbildare av sommelierer. 2014 vann hon Lily Bollinger Awards och hon har även kammat hem flera medaljer i Sommelier-SM.
Utanför branschkretsar är Maya främst känd från Nyhetsmorgon på TV4, där hon regelbundet delar med sig av sin vinexpertis. Vinintresset är hennes livsstil och hon har stor kunskap både om vin och vinglas, vilket gör henne till en glasklar ambassadör för Riedel.
Louise Johansson - ambassadör Zassenhaus
Louise Johansson vann Sveriges mästerkock 2011 och Kockarnas kamp 2022 och är ensam om att ha segrat i båda tävlingarna. Förutom att driva företaget Taste by Louise har hon skrivit flera kokböcker, lagat mat i tv, arbetat som matstylist, utbildat sig till sommelier samt jobbat på finkrogar som Upperhouse, Familjen och VRÅ i Göteborg. Hon har även tävlat i finalen av Årets Kock tre gånger och har ett tredjepris från 2021 som bästa resultat.
Louises matlagning bygger på gröna råvaror i kombination med fisk, skaldjur och ost. Hennes devis är att maten ska vara enkel att tillaga, beredas på bra råvaror och – givetvis – smaka gott! Hon blev känd som "såsdrottningen" i Kockarnas kamp, efter att hon i duell efter duell visat hur en god sås ska slås. Som ambassadör för Zassenhaus har Louise alltid kryddkvarnarna nära till hands i köket och hon bjuder gärna på rätter med en välkryddad twist.