Saftmaja
)
Gör egen saft!
Inga e-ämnen eller konstgjorda smaktillsatser. Det är lättare än man tror: använd en saftmaja! I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft!
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du ägna tiden åt att göra något annat. Sedan är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, t.ex. rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.
Du behöver:
400 g socker per kg bär
T.ex: 3 kg (6 L) bär eller frukt + 1200 g strösockerVatten till ångning
Gör så här:
Fyll upp vatten till nivåstrecket i den nedersta delen.
Låt den mellersta delen vara tom.
Varva bär och socker i den översta bunken eller korgen.
Se till att klämman sitter fast ordentligt på slangen och sätt på locket.
Ställ spisen på högsta värme och koka upp vattnet i den undre grytan. När det börjar ånga skruvar du ner värmen och börjar räkna tiden för saftkokningen.
Ångkoka ca 45 min - 1 timme för bär och för frukt 1-1,5 timme.
Fyll väl rengjorda flaskor med den färdiga saften och förse med etikett med innehåll och årtal.
Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel om saften kan förvaras någorlunda svalt. Vill du tillsätta konserveringsmedel går det bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken. Men kom ihåg att konservering med värme är minst lika bra som konservering med kemiska tillsatser och konserveringsmedel!
)
)