Vår stora guide till den perfekta koppen

 
Hos oss hittar du allt för att brygga den perfekta koppen kaffe. Espressomaskiner, kaffebryggare, kaffekvarnar, mjölkskummare och mycket mer. Vi har omsorgsfullt valt ut ett brett sortiment av produkter med extra hög kvalitet, så att du alltid känner dig trygg och nöjd med ditt köp hos oss på Bagaren och Kocken.

Vi vet också att kaffe kan vara en hel vetenskap och att det  finns många vägar som leder till den perfekta koppen kaffe. Kanske föredrar du vanligt bryggkaffe från Moccamaster? Eller har du fastnat  för trenden cold brew? Vi har guider och tips som hjälper dig på traven till den bästa koppen kaffe.
 

UTVALDA FAVORITER

6 steg till perfekt kaffe

 
Att koka kaffe hemma är en konst. Med bara några små knep lyckas du med en riktigt god kopp kaffe. Vi ger dig rätt tips!
 
1 Ju färskare kaffe desto godare. Kaffe är nästan lika känsligt för syra som vin. En öppnad förpackning bryggkaffe håller sig i upp till en vecka om du förvarar den på rätt sätt. Förvara kaffet svalt, mörkt ochtorrt, gärna i kylen. Låt stå kvar i originialförpackningen, förslut den väl och ställ den i den i lufttät kaffeburk.
 
2 För att kaffet ska smaka så bra som möjligt krävs en temperatur på omkring 92-96 grader, samtidigt ska plattan som kannan står på aldrig vara varmare än 83 grader. Till det krävs två element. De billigaste bryggarna har ofta ett element med en temperatur på omkring 80-88 grader. Aromämnena frigörs inte tillräckligt, eftersom temperaturen är för låg, samtidigt kan kaffet stå och tappa smak på en för het platta.
 
3 Överdosera inte kaffet i din bryggare, då blir det beskt. Cirka 7 gram kaffepulver per kopp är lagom. Vill du ha ett starkare kaffe kan du byta till en mer mörkrostad sort.
 
4 Använd alltid kallt, färskt vatten. Ju hårdare vatten desto snabbare rinner det genom kaffet och smakerna hinner inte att fångas upp. Ett tips är att använda ett mer mörkrostat och finmalet kaffe som bromsar vattnets resa. Är vattnet väldigt mjukt passar ett mer grovmalt kaffe bäst.
 
5 Rör om i kannan innan du serverar kaffet, eftersom kaffet med mest smak bryggs först. Servera gärna i en tunn porslinskopp.
 
6 Glöm inte att regelbundet rengöra bryggaren från kalk, fett och eventuella matrester.

Vilken kaffebryggare?

 

Filterbryggare

Det förmodligen vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige. Det går snabbt, smidigt och resultatet blir precis så starkt som man själv önskar. Filterbryggningen kan man nästan alltid lita på när man vill ha en mer eller mindre okomplicerad kopp kaffe.

Pressbryggare

Charmen med att använda en pressbryggare är att det är inget som kommer emellan kaffet och vattnet, detta gör att du verkligen tar del av hela smaken och aromen. Använd gärna en kvarn och mal kaffebönorna grovt själv. Fyll sedan på med 90 till 96 gradigt vatten och vänta någon minut innan du pressar ner. Prova dig fram till den bästa smaken!
 
Presskannan började användas i slutet av 1800-talet i Frankrike men patenterades i Italien först 1929. Den populära varianten vi ser idag, med filter i rostfritt stål, blev populär på 1930-talet. Fast då med kanna i metall istället för glas som dagens kannor.

Espressomaskin

För att få till en god espresso bör du mala bönorna själv. Har du en helautomatisk espressomaskin, som maler bönorna åt dig, behövs förstås ingen kvarn alls. Att ha en espressomaskin hemma ger dig många möjligheter, du kan bjuda dina gäster på en lyxig efter maten-espresso men också njuta av cappuccino, latte eller macchiato då de flesta kaffedrycker använder espresso som bas.
 
Tekniken som gjorde espresson möjlig uppfanns i Italien under sent 1800-tal. Den bygger på att vattnet bryggs genom kaffet med ett högt tryck. När man gör espresso bör man ha riktigt finmalt kaffe - och ska självklart avnjutas i en liten espresso-kopp!

Mokabryggare

Togs fram av italienaren Alfonso Bialetti 1933 och revolutionerade på många sätt hur man brygger kaffe. Längst ned ligger vattnet, i mitten kaffet och högst upp hamnar det färdigbryggda kaffet som sedan hälls upp. När vattnet i det nedersta lagret blir tillräckligt varmt ångas det genom kaffelagret och upp i det översta lagret.
 
Bialetti är än idag ledande inom Mokabryggare även om det tillkommit andra märken och elektroniska mokabryggare från till exempel Alessi. Kaffet som används i en mokabryggare ska vara finmalt. Resultatet blir ett espressoliknande kaffe.
 

Är kaffe vätskedrivande?

Falskt! Det finns flera studier som visar att du behöver dricka minst fyra koppar kaffe innan det blir riktigt vätskedrivande. Däremot gör såklart vätskan i kaffet att man behöver springa på toa mer ofta.. Men det hade varit precis samma effekt som om du bara hade druckit vatten.

Vilken espressomaskin passar mig?

 
Hos oss hittar du allt för att brygga den perfekta koppen kaffe. Espressomaskiner, kaffebryggare, kaffekvarnar, mjölkskummare och mycket mer. Vi har omsorgsfullt valt ut ett brett sortiment av produkter med extra hög kvalitet, så att du alltid känner dig trygg och nöjd med ditt köp hos oss på Bagaren och Kocken.

Vi vet också att kaffe kan vara en hel vetenskap och att det  finns många vägar som leder till den perfekta koppen kaffe. Kanske föredrar du vanligt bryggkaffe från Moccamaster? Eller har du fastnat  för trenden cold brew? Vi har guider och tips som hjälper dig på traven till den bästa koppen kaffe.

Vilket kaffe är du?

 

Espresso

Ifall du är en espresso-älskare är du också en naturlig ledare. Du jobbar hårt och älskar att utmana dig själv och du vet hur du får saker gjorda. Både på arbetsplatsen och i det sociala är du en inspiration för kollegor och vänner. En espresso-älskare tycker om smaken av kaffe och saker som är rättfram. Din morgondos av espresso är det som driver dig framåt varje dag.

Latte

Älskar du din caffe latte? Då är du med stor sannolikhet en som har lite svårt att ta beslut. Du har en mer avslappnad stil och det gör att du inte känner dig tvungen att överanalysera och oroa dig över små beslut – du löser det ändå! Du gillar att vara bekväma och din morgonlatte är den bästa starten på en bekväm dag.

Cappuccino

En cappuccino-älskare är en väldigt sofistikerad person. Din känsla för stil och kvalitet är oklanderlig och du har alltid under kontroll. Du har också ett väldigt kreativt sinne och din sociala förmåga gör att du hamnar i centrum utan att ta för mycket plats, en perfekt combo. Din morgoncappuccino sätter ribban för dagens kreativitet!

Frappuccino

Frappe-drickaren är äventyraren som fyller på med energi under dagen. Du är spontan och lever i nuet istället för att planera ditt liv in i minsta detalj. En glädjespridare som sprider positiv energi och ett lugn, helt enkelt någon som är väldigt enkel att ha runt sig. Du är naturligt full av energi och kan utan problem byta ut en liten del av kaffet för något sött. När du är på extra bra humör åker strösslet på!

Lilla guiden om kaffebönor

 
Hos oss hittar du allt för att brygga den perfekta koppen kaffe. Espressomaskiner, kaffebryggare, kaffekvarnar, mjölkskummare och mycket mer. Vi har omsorgsfullt valt ut ett brett sortiment av produkter med extra hög kvalitet, så att du alltid känner dig trygg och nöjd med ditt köp hos oss på Bagaren och Kocken.

Vi vet också att kaffe kan vara en hel vetenskap och att det  finns många vägar som leder till den perfekta koppen kaffe. Kanske föredrar du vanligt bryggkaffe från Moccamaster? Eller har du fastnat  för trenden cold brew? Vi har guider och tips som hjälper dig på traven till den bästa koppen kaffe.
 
 

Arabica

Är den vanligaste kaffebönan och växer på högre höjd än andra kaffesorter. Därför kommer väldigt mycket av Arabicakaffet från länder som Colombia och Brasilien även om det ursprungligen kommer från Etiopien. I vanliga fall trängs det två bönor i varje Arabicabär men i sällsynta fall finns det bara en böna.

Dessa mycket speciella bönor sorteras ut och kallas Mocka, inte att blanda ihop med Moka som är en bryggmetod. Mockakaffe har en speciell smak som ofta kopieras i olika bakverk.

Robusta

Står för en fjärdedel av all världens kaffe och odlas främst i Afrika. Robusta har en kraftigare smak än vad Arabica har och innehåller även mer koffein. Bönorna odlas med ett mer skiftande klimat jämfört med Arabaci som gillar högre höjder. Robustabönor brukar vara en viktig del av espressoblandningar. 

Arten har även korsats med arabiskt kaffe för att få fram friskare kaffeplantor. Dessa hybrider har fått namnet arabustakaffe och är en spännande böna att experimentera med.

Kaffe, drinkar & inspiration

 

Espresso

En Espresso gör man snabbt genom att dra en liten mängd vatten genom nymalda bönor. Tekniken som gjorde espresson möjlig uppfanns i Italien under sent 1800-tal. Den bygger på att vattnet bryggs genom kaffet med ett högt tryck. När man gör Espresso bör man ha riktigt finmalt kaffe. Espresso är starkt kaffe som dricks ur en liten kopp.

Latte

En Caffelatte som det heter på italienska är helt enkelt en kaffe med mjölk. Skillnaden mot en cappuccino är att man vanligtvis använder en fjärdedel espresso och tre fjärdedelar varm lättskummad mjölk.

Macchiato

En Caffe Macchiato är snarlik en cappuccino men innehåller inget mjölkskum, utan bara ångad mjölk. Skillnaden på ångad och skummad mjölk är i stora drag att den skummade värms längre och därför får sitt skum.

Cappuccino

Är en vidareutveckling på espresso då en cappuccino görs genom att använda en rejäl espresso, mjölkskum och ångad mjölk. För att lyckas med den skummade mjölken kan det vara en bra idé att ha en mjölkskummare. Med en sådan får man perfekt skum till sin cappuccino varje gång. På många espressomaskiner finns det mjölkskummare inbyggt.
 

Baka med kaffe

4 st äggvitor
125 g mandelmjöl
4 dl florsocker
½ dl strösaker
2 tsk kakao
110 g mörk choklad (70%)
1,8 dl vispgrädde
2 msk kaffebönor
1 msk glykossirap
50 g smör
1 Vispa vitan och häll i strösockret lite i taget, vispa till styv maräng, blanda och sikta florsocker, mandelmjöl och kakao, vänd i ner de torra ingredienserna med marängen och blanda ihop till en glansig smet.

2 Spritsa ut på plåtpapper stora som en 5-krona. Låt marängerna torka i rumstemp i 30 min. Baka i ca 12 min 150°C.

3 Koka upp grädden med hela kaffebönor och glykos, ta undan från värmen och låt dra i 30 min.

4 Värm grädden igen, sila bort bönorna, häll grädden på chokladen och mixa slätt, tillsätt smöret och mixa igen. Lossa bottnarna från plåtpapper.
 
5 Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa på hälften av marängbottnarna, andra halvan används som lock.