Vilka knivar behöver man i ett hushåll? Hur tar jag hand om mina knivar bäst? Hur ska jag förvara knivarna när jag inte använder dem?
Frågorna är många när det kommer till kökets viktigaste redskap. Här har vi samlat en lite guide som hjälper dig bena ut några frågetecken
kring hur du tänka inför dina knivköp, vilket underlag som passar bäst att jobba på, hur du slipar dina knivar och hur du förvarar dem.
Du hittar också tre knivtips från mästerkocken Edin!
Man kommer ganska långt på en riktigt bra kockkniv. Men ska du ta dig an kökets alla utmaningar med finess rekommenderar vi en uppsättning
av i alla fall en kockkniv, skalkniv, brödkniv och grönsaks- kniv. Känner du att du vill uppdatera hela knivlådan på en gång är det knivset perfekt.
Här får du en bra uppsättning knivar till ett bättre pris.
Vår alldeles egna knivexpert Maria rekommenderar:
Med Miyabi Birch 2-delsset klarar du uppgifterna i köket galant. När du skär, hackar eller filéar gör du det helt utan problem. Knivsetet innehåller en Gyutoh 20 cm kockkniv och en Shoroh 13 cm ört- eller universalkniv. Skaftet på Birch-knivarna är tillverkat i Masur-björk och format i en klassisk japansk D-form, vilket gör att knivarna ligger bekvämt och stabilt i handen.
Knivslipen från Tormek låter dig grundslipa dina knivar till en professionell nivå. Hemma i ditt eget kök. Tack vare sin patenterade styrningsmetod för slipvinkeln, samt att du har en separat bryning, får dina knivar en extraordinär och hållbar skärpa. Du slipar bara en sida av knivbladet åt gången, vilket gör att du kan sätta olika vinkel på slipfaserna om du önskar. Knivslipen är både tystgående och håller nere temperaturen för att knivens härdning inte ska förloras. Maskinen har en snygg industriell design. Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener klarar av blad som är 12-60 millimeter höga och upp till 5 millimeter tjocka och diamantslipskivan klarar av alla typer av stål. Den kan även slipa keramiska knivar.
Använd brynskivan för att ta bort råegg som uppstår när du slipar kniven, samtidigt som eggen poleras. Mellan grundslipningarna är det lätt att underhålla eggen genom att bara använda brynskivan. När kniven inte uppnår samma skärpa på bara brynskivan längre ger du den en ny grundslipning på diamantslipskivan.
En bra knivslip är en väl värd investering då du ökar livslängden på dina knivar samt att du får nöjet att alltid åtnjuta nyslipade knivar i ditt kök. Registera din knivslip hos Tormek för att erhålla 8 års garanti.
Har du provat att arbeta med en slö kniv vet du precis hur frustrerande det är. Grönsaker blir mos, köttet blir trådigt och bladet glider på löken. Men vad många inte vet är att det faktiskt är väldigt enkelt att sköta om sin kniv för att behålla den sylvassa skärpan du upplevde första gång du använde kniven. Är kniven riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med dubbla sidor. Med denna kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Men i många fall räcker det att använda sig av skärpstål eller knivslip.
Låt inte dina knivar ligga och skramla i en låda, de förtjänar bättre! Det finns flera alternativ för att lägga in insatser i lådor som gör att knivarna ligger still och säkert. Men vi föredrar att använda knivlist eller knivblock. Knivlisten är väldigt lättjobbad då du kan placera den nära din arbetsyta och alltid ha knivar nära till hands. Har du ett kök som klarar av att svälja ett knivblock ska du titta efter en modell som har plats för alla knivar och ett skärpstål, det gör att du enkelt få som vara att använda dig av alla knivar och skärpstålet när det är nära till hands.
Edin Dzemat är en kock med en gedigen meritlista. Han har jobbar på Noma i Köpenhamn, varit lagkapten för Svenska Kocklandslaget
och vinnare av Kockarnas Kamp 2016. Som Global-ambassadör hjälper Edin till att sprida sin knivkunskap för att du ska lyckas bättre i köket.
Här har han samlat sina tre bästa tips när det kommer till att ta hand om sina knivar, välja rätt skärbräda och knivuppsättning.