Vilka knivar behöver du egentligen i ett hushåll? Hur ska du göra för att slipa dem?
Skär du på helt fel underlag? Ligger alla dina knivar och skramlar runt i kökslådan?

Vi har svaren på alla dina knivfrågor!
 
 
 

Riktigt gott kaffe

 

Skillnad på kniv och kniv

I ett vanligt hushåll behövs minst fem knivar:
en kockkniv, skalkniv, allkniv, brödkniv och filékniv.

Det är de som brukar ingå i ett knivset. Set är oftast billigare än när man köper knivar en och en. Kockkniven fungerar till det mesta – dela, hacka, skära. Det brukar vara den första kniven man köper till hushållet. 

En vass kniv är en säker kniv

Risken att man slinter är mycket större om kniven är slö. 

Ett enkelt knep att kolla skärpan är att skära lite i en tomat, så fort det är minsta svårt att komma igenom skalet så är det dags för slip. Använd dig av en klassisk slipsten med olika grovlekar för att forma kniven. Det finns också enkla slipar med olika hjul.

Underlag för perfekt resultat

Skär på rätt underlag! En självklarhet, kan tyckas, men undvik att skära direkt på diskbänken.

Skärbrädor av trä eller plast är bäst, både när det gäller att skona kniven och av hygieniska skäl. Skär aldrig på skärbrädor av marmor som är så populära just nu – de passar bättre till servering.

Förvara på bästa sätt

Knivarna bör inte ligga och skramla runt lösa i en kökslåda, det gör dem snabbt slöa.

Häng upp dina favoriter på en magnetlist, sätt i ett snyggt knivblock eller lägg i en särskild knivlåda.
 
 
 

Skötselråd för dina knivar