Jakten på den perfekta kniven

 
Vilka knivar behöver man i ett hushåll? Hur tar jag hand om mina knivar bäst? Hur ska jag förvara knivarna när jag inte använder dem? Frågorna är många när det kommer till kökets viktigaste redskap.

Här har vi samlat en lite guide som hjälper dig bena ut några frågetecken kring hur du tänka inför dina knivköp, vilket underlag som passar bäst att jobba på, hur du slipar dina knivar och hur du förvarar dem. Du hittar också tre knivtips från mästerkocken Edin!
 
 

Vilka knivar behöver jag?

Man kommer ganska långt på en riktigt bra kockkniv. Men ska du ta dig ann kökets alla utmaningar med finess rekommenderar vi en uppsättning av i alla fall en kockkniv, skalkniv, brödkniv och grönsakskniv. Känner du att du vill uppdatera hela knivlådan på en gång är det knivset perfekt. Här får du en bra uppsättning knivar till ett bättre pris.

Har du redan några av knivarna men känner att du saknar lite skärpa är det rekommenderat att köpa en kniv i taget. Börja med en kockkniv som du känner ligger rätt i handen och börja sedan att bygga på ut efter det.

En vass kniv är en säker kniv

Har du provat att arbeta med en slö kniv vet du precis hur frustrerande det är. Grönsaker blir mos, köttet blir trådigt och bladet glider på löken. Men vad många inte vet är att det faktiskt är väldigt enkelt att sköta om sin kniv för att behålla den sylvassa skärpan du upplevde första gång du använde kniven.

Är kniven riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med dubbla sidor. Med denna kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Men i många fall räcker det att använda sig av skärpstål eller knivslip.

Skär på rätt underlag

Det kan vara en självklarhet – men undvik att skära utan skärbräda! Det skadar eggen varje gång du nuddar underlaget och du sliter ut din kniv illa kvickt. Istället ska du använda dig av skärbrädor av antingen trä eller plast. Men det är inte bara för knivens skull, det är också mycket mer hygieniskt att skära på rätt underlag.

Vi rekommenderar att du har en uppsättning av skärbrädor för olika ändamål. Skär till exempel aldrig upp bröd på en skärbräda du använder för lök. Brödet kommer ta unken smak av löken.

Förvara knivarna rätt

Låt inte dina knivar ligga och skramla i en låda, de förtjänar bättre! Det finns flera alternativ för att lägga in insatser i lådor som gör att knivarna ligger still och säkert. Men vi föredrar att använda knivlist eller knivblock. Knivlisten är väldigt lättjobbad då du kan placera den nära din arbetsyta och alltid ha knivar nära till hands. Samma gäller ett knivblock men här kan du behöva lite större yta. Har du ett kök som klarar av att svälja ett knivblock ska du titta efter en modell som har plats för alla knivar och ett skärpstål, det gör att du enkelt få som vara att använda dig av alla knivar och skärpstålet när det är nära till hands.
 

Lär dig slipa knivar

Edins bästa knivtips

Edin Dzemat är en kock med en gedigen meritlista. Han har jobbar på Noma i Köpenhamn, varit lagkapten för Svenska Kocklandslaget och vinnare av Kockarnas Kamp 2016. Som Global-ambassadör hjälper Edin till att sprida sin knivkunskap för att du ska lyckas bättre i köket. Här har han samlat sina tre bästa tips när det kommer till att ta hand om sina knivar, välja rätt skärbräda och knivuppsättning.