Bagaren och Kocken AB

Hos Bagaren och Kocken hittar du Sveriges största sortiment av kvalitetsknivar!
Men vilka knivar behöver du egentligen i ett hushåll?
Hur ska du göra för att slipa dem?
Skär du på helt fel underlag?
Ligger alla dina knivar och skramlar runt i kökslådan?
Vi hjälper dig i höstens knivspecial!
 
 

Skillnad på kniv och kniv

I ett vanligt hushåll behövs fem knivar:
en kockkniv, skalkniv, allkniv, brödkniv och filékniv.

Det är de som brukar ingå i ett knivset.
Set är oftast billigare än när man köper knivar en och en.

Kockkniven fungerar till det mesta – dela, hacka, skära. Det brukar vara den första kniven man köper till hushållet. 

En vass kniv är en säker kniv

Risken att man slinter är mycket större om kniven är slö. Ett enkelt knep att kolla skärpan är att skära lite i en tomat, så fort det är minsta svårt att komma igenom skalet så är det dags för slip.

Använd dig av en klassisk slipsten med olika grovlekar för att forma kniven. Det finns också enkla slipar med olika hjul – grov, medel, fin – som man snabbt drar kniven i.

Underlag för perfekt resultat

Skär på rätt underlag! En självklarhet, kan tyckas, men undvik att skära direkt på diskbänken.

Skärbrädor av trä eller plast är bäst, både när det gäller att skona kniven och av hygieniska skäl.

Skär aldrig på skärbrädor av marmor som är så populära just nu – de passar bättre till servering.

Förvara på bästa sätt

Knivarna bör inte ligga och skramla runt lösa i en kökslåda, det gör dem snabbt slöa.

Häng upp dina favoriter på en magnetlist, sätt i ett snyggt knivblock eller lägg i en särskild knivlåda.
  • Europeisk eller japansk. Keramik eller stål. Långt eller kort blad. Det finns en del att ta ställning till för den som ska köpa kniv.Magnus Sundqvist, produktchef på J.A. Sundqvist AB, har som namnet indikerar vuxit upp i familjeföretaget som startade sin verksamhet med att handla med jaktknivar 196...