Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

En stekpanna i kolstål håller i generationer! Stekpannorna från Kockum Jernverk tillverkas i Anderstorp av 100% svenskt kolstål och är helt giftfri.
De levereras med en förinbränning av vegetabiliska oljor, detta för att du ska kunna använda den direkt utan en egen inbränningsprocedur.

Traditionellt använder sig många kockar av kolstålsstekpannor för att de får ett hållbart material som är bra att jobba med i köket och som
ger råvarorna en optimal stekyta. Kolstålsstekpannorna från Kockum Jernverk kan användas på alla värmekällor, i ugn och över öppen eld.

Stekpanna, kolstål/rostfritt stål, Ø28 cm

I samarbete med den Designstudio Amsell Berlin har Kockums Jernverk skapat en lättare kolstålsstekpanna med ett ergonomiskt utformat handtag, som förenar funktionalitet och estetik. Handtagets breda, rundade form ger perfekt balans och ett bekvämt grepp, även vid tvåhandsfattning.
Läs mer om produkten här. 

Grillvikt, rostfritt stål

Kockums Jernverk presenterar en exklusiv grillvikt i rostfritt stål, utvecklad i samarbete med den prisbelönta kocken Jacob Holmström. Grillvikten väger 1,5 kg och används för att pressa kött, fisk eller grönsaker mot stek- eller grillytan, vilket ger en jämnare tillagning och snabbare resultat.
Läs mer om produkten här. 

Bakbord, 60 x 47,5 cm

Stilrent och praktiskt bakbord för alla dina bakprojekt. Med en slät yta som minskar risken att degen fastnar, blir knådning och kavling både enklare och effektivare. Den vikta framkanten ger extra stabilitet och säkerställer att bakbordet ligger stadigt på plats, även när du arbetar med tunga degar.
Läs mer om produkten här. 

Smashed burgers

Tänk dig en saftig köttpuck, pressad till perfektion på en het stekyta där den karamelliseras och får den där oemotståndliga krispigheten.
Kombinationen av en tunn, smakrik biff, smält ost som kramar om varje hörn, och ett fluffigt briochebröd är enkelhetens triumf. Toppa med
karamelliserad tomat, syrlig picklad lök, och din favoritdressing – eller låt den tala för sig själv. Självklart delar vi med oss av recept nedan.

Kockums Jernverk har produkter som hjälper dig till den perfekta burgaren! 

En smashed burger är mer än bara mat – det är en upplevelse.
Här bjuder vi på vårt bästa recept på hur du får till den perfekta pucken! 

8 st

Ingredienser:

  • 800 g köttfärs
  • olja, neutral
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 st ostskivor, ex Emmentaler

Instruktioner:

  1. Dela färsen i åtta delar, ca 100 g/st, tryck ihop till lösa bollar.
  2. Hetta upp pannan och häll i lite olja.
  3. Lägg i en köttfärsboll och pressa ner med grillvikten.
  4. Låt vikten ligga kvar tills köttfärsens kanter börjar lyfta från pannan.
  5. Ta bort grillvikten och vänd burgaren. Salta och peppra rikligt och lägg på en ostskiva.
  6. Smasha ytterligare en burgare och lägg ovanpå, servera med valfria tillbehör.

Hamburgerbröd

10 st

Ingredienser:

  • 12,5 g jäst (1/4 paket)
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl special

Topping:

  • 1 st ägg
  • 25 g smör

Instruktioner:

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
  2. Lös upp jästen i kallt vatten.
  3. Tillsätt socker, smör, salt och det mesta av mjölet. Knåda ordentligt i ca 10 minuter till en smidig men något kladdig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  5. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i tio lika stora delar, ca 100 g/bulle. Forma till släta bullar och lägg glest på plåtarna.
  7. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bröden noggrant med uppvispat ägg.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills bröden fått färg.
  11. Pensla med smält smör och låt svalna på galler.

Karamelliserad tomat

Ingredienser: 

  • 2 st bifftomat
  • 2 msk socker
  • ½ msk vinäger
  • 10 g smör

Instruktioner:

  1. Skiva tomaterna i åtta delar.
  2. Smält smör på låg värme och lägg i tomatskivorna.
  3. Strö över salt, peppar och socker.
  4. Vänd tomatskivorna när de börjar mjukna.
  5. Sätt på medelvärme, strö över socker och tillsätt vinäger.
  6. Vänd igen när tomaten börjar få färg, stek kort tills båda sidor har en karamelliserad yta.

Picklad rödlök

Ingredienser:

  • 1 st rödlök
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vatten
  • ½ dl ättikssprit

Instruktioner:

  1. Skiva lök tunt och lägg i en glaslåda med lock.
  2. Blanda vatten, ättiksprit och socker i en kastrull.
  3. Koka upp och rör om tills sockret smält.
  4. Häll över löken, låt svalna och sätt på locket.
  5. Ställ i kylen några timmar.

Skötselråd

  • Stekpannan från Kockums Jernverk är inbränd när du köper den - skölj bara av och torka torr med hushållspapper. Därefter är den redo att börja använda den direkt.
  • Välj alltid värmezonen efter en storlek som motsvarar stekpannans botten. Värm stekpannan långsamt med en klick matfett. Börja på en låg temperatur och öka sedan gradvis för att på så vis fördela värmen effektivt över hela ytan. När pannan är uppvärmd kan tillagningen ske på en lägre temperatur. Tänk på att om stekpannan hettas upp till över 450°C, eller för snabbt på induktion, kan det orsaka att den slår sig.
  • Alla typer av redskap kan användas i en kolstålspanna.
  • Låt pannan svalna innan rengöring. Spola aldrig kallt vatten i en het panna då den kan slå sig. För att undvika rostangrepp – lämna aldrig en kolstålsstekpanna blöt.
  • Stekpannans handtag kan bli varmt, använd därför grytlapp.
  • Den inbrända ytan är svart och kan skifta i en rödbrun ton, detta beror på att kolstålet oxiderar under användning och är helt naturligt. En kolstålspanna blir bara bättre med tiden och ju mer den används.

Rengöring

  1. Rengör enbart med hett vatten och torka insida och utsida noggrant. Smörj därefter in stekytan med lite olja. Med tiden ersätts den ursprungliga inbränningen av ett nytt ytskikt. Det byggs upp allteftersom pannan används och ger en naturlig non-stickbeläggning. Använd aldrig diskmedel och kör inte en kolstålspanna i diskmaskin.
  2. Om något har bränt fast eller att rostfläckar har bildats, rengör med stålull eller liknande och bränn därefter in ytan på nytt.
  3. Vid användande av syrliga ingredienser, så som citron och vin, kan ytbeläggningen luckras upp och stekpannans metall avge en järnsmak. Då kan du göra en ny inbränning, men detta är inget måste. Enklast reparerar du den genom att bara fortsätta använda stekpannan.

Vill du göra en ny inbränning?

Placera iså fall stekpannan på plattan och värm långsamt upp den. När det börjar ryka lite har du nått rätt temperatur. Stryk ett lager neutral olja i stekpannan med hjälp av en trasa och stekpincett. Övervaka inbränningen noga. Det kommer att ryka så se till att hålla god ventilation! Inoljning och bränning upprepas tills du har en svart yta i pannan. En viss flammighet kan uppstå (och den är svår att undvika). Om det blir en blå ton – sänk temperaturen.

Kockums satsar på hög kvalitet och närproducerat

Kockums historia sträcker sig långt bak i tiden. Ända till 1800-talet. Låt oss lyfta två årtionden som haft stor betydelse: På 1930-talet sålde Kockums Jernverk emaljerade köksprodukter som smör i solsken. För att sedan på 1960-talet bli utbytta av modematerialet plast. Men ihärdig vinner och idag är det istället plasten som fasas ut i våra hem.

Tittar man på Kockums sortiment av närproducerade köksartiklar, där en stor andel tillverkas i Sverige och resten inom EU, är det fascinerande att se deras outtröttliga strävan efter hållbara material och produktion. Ja, för en vision om långsiktighet skojar man inte bort i en handvändning. Visst är det en härlig känsla att köpa en produkt som har livstidsgaranti? Som har producerats ”nästgårds”, i svenska Anderstorp, och där produkten varken innehåller eller genererar några skadliga ämnen. Inte för dig som just är i färd med att laga en god middag. Inte för dem som arbetar i produktionen och inte heller några skadliga utsläpp i den intilliggande närmiljön. Det är ett holistiskt tankesätt som handlar om att göra rätt från början.

Upptäck Kockum Jernverks sortiment av stekpannor, kokkärl, skärbrädor, grill- och köksartiklar – produkter som håller hög kvalitet och som får maten att smaka extra bra!      

FAVORITER FRÅN KOCKUMS JERNVERK

Den närproducerade kolstålspannan


Under 2021 lanserade Kockums Jernverk svensktillverkade kolstålspannor. Materialet är också svenskt med 100% kolstål från SSAB. Under tillverkningsprocessen, i ett sista steg,  går stekpannan genom en så kallad bränningslinje där vegetabiliska oljor bränns in på 350 °C. Det medför den mycket positiva egenskapen att du inte behöver göra någon egen inbränning. När du får hem din Kockums kolstålspanna kan direkt börja använda den!

Klicka på videon för att besöka fabriken i Anderstorp och se hur en kolstålspanna av högkvalitet blir till.

Pizzastålet som håller för evigt

 

Baka bröd och pizza med Kockums bak- och pizzastål. Stålet blir så hett att du kan baka pizza och få en underbart krispig yta. Klart på bara några minuter! Vill du steka exempelvis smashed burgers eller grönsaker? Placera iså fall stålet på induktionshäll, grill eller över öppen eld.

Pizzastålet är producerat i svenska Anderstorp av 6 millimeter kolstål från SSAB av 100% svenskt stål. Där andra pizzastenar kan spricka, håller bak- och pizzastålet från Kockums för alltid. Tack vare en relativt tunn tjocklek når stålet snabbt rätt temperatur. Ytan är inbränd med svenska vegetabiliska oljor som ger produkten den så eftertraktade ’släpp-lättegenskapen’.

Emalj är 100% fritt från skadliga ämnen

 

Emaljerade kokkärl är ett mycket hållbart alternativ. Emalj består av ett extra härdat och tåligt glas som kallas borosilikat. Under framställningen av emalj används endast resurser som det finns rikligt av i naturen. Det är ett ansvarfullt sätt att bruka jordens resurser på.

Emaljen är fri från bly, kadmium och nickel vilket gör dessa produkter speciellt lämpade att använda till matlagning.

Tack vare den goda utformningen av kokkärlens bas och sidor både lagras och överförs värme samtidigt som maten tillagas. Du kan därför med fördel laga mat på en lägre och mer skonsam temperatur. Därigenom sparas energi och näringsämnen bibehålls i maten.

Emalj innehåller inga skadliga ämnen. Det vatten som används under tillverkningen av kokkärlen har ingen påverkan på miljön. Det använda processvattnet återvinns i ett modernt avloppsreningsverk och återanvänds sedan som nytt processvatten.

Alla Kockums produkter är 100% återvinningsbara. Metall kan återvinnas om och om igen. Emalj är inte brandfarligt och det uppstår ingen luftförorening under återvinningsprocessen.

Emaljerat stål

 SKÖTSELRÅD

-Diska köksprodukterna med varmt vatten och milt rengöringsmedel/diskmedel innan första användning.

-Värm upp grytan långsamt med vätska eller matfett i. Hetta inte upp en tom gryta. Börja på en lägre temperatur och öka gradvis. När grytan uppnått önskad värme kan du sänka plattan igen.

-Om kokkärlet överhettas, ta bort det från värmekällan och låt det gradvis svalna.

-Använd alltid grytlappar vid hantering av varma kokkärl och ugnsformar.

-Kyl inte ett uppvärmt kokkärl eller lock under rinnande kallt vatten. För att undvika termisk chock och eventuella skador låt dem svalna gradvis.

-För att dina köksprodukter ska hålla så länge som möjligt rekommenderar vi att du använder redskap av silikon, värmetålig plast eller trä i dem.

RENGÖRING

1. Kokkärlet ska alltid svalna innan det sköljs eller diskas.

2. Diska med varmt vatten och milt rengöringsmedel/diskmedel och torka noggrant. Det går att diska i diskmaskin men för att behålla färgens lyster rekommenderas handdisk.

3. Använd endast mjuka svampar eller diskborstar för att avlägsna matrester. Hårda svampar eller starka rengöringsmedel kan skada kokkärlets yta.

4. Om något bränt fast rekommenderar vi att kokkärlet får stå i vatten ca. 10-15 minuter. Töm ut vattnet och häll därefter i citronsaft eller linoljesåpa, låt stå några minuter och bearbeta sedan ytan med en mjuk svamp för att få bort det sista.

5. Dom extra envisa fläckarna behandlas med bakpulver! Blanda samman bakpulver och några droppar vatten till en mjuk pasta. Ta en rå potatis eller ren vinkork och bearbeta fläcken med bakpulverpastan.

6. I vissa fall kan repor orsakade av metallutfällningar från bestick tas bort med hjälp av spishällrengöring.

Bak- och pizzastål

SKÖTSELRÅD

-Bak/Pizzastålet är inbränt när du köper det. Skölj av det och torka med hushållspapper och sen är det klart att använda.

-Placera stålet högt upp i ugnen, ca 5-12 cm från grillelementet. Välj ett avstånd där du får tillräckligt utrymme för att kunna hantera pizzan utan problem. Förvärm bak- och pizzastålet på högsta värme i ca. 40-60 minuter i ugnen. Slå på grillfunktionen från start eller aktivera den senast 20 minuter innan du bakar första pizzan.

-När du använder stålet på en grill, gashäll eller öppen eld är uppvärmningstiden ca. 10 minuter.

-Tänk på att bak- och pizzastålet blir varmt och använd alltid grytlappar.

- Original ytan ersätts med tiden av ett nytt lager som byggs upp när du använder bak/pizzastålet. Det ger en bra släpp-lättegenskap.

-Bak- och pizzastålet ska förvaras torrt för att undvika rostbildning.

RENGÖRING

1. Rengör enbart med varmt vatten. Torka direkt och noga! Smörj sedan med ett tunt lager matolja. Diskmedel eller diskmaskin ska aldrig användas för rengöring.

2. När du bakar pizza eller smashar burgare på hög temperatur kan mat bränna fast i stålet. När det händer - skrapa bort det värsta med en skrapa eller stekspade. Använd därefter en svamp eller nylonborste och hett vatten för att få bort det sista. Om det inte räcker kan du använda stålull. Efter en sådan rengöring kan en ny inbränning vara på sin plats.

Bränn in bak- och pizzastålet på nytt:

Först: Se till att bak/pizzastålet är rent och torrt. Det går bra att göra inbränningen både i ugn och på grill. Under inbränningen kommer stålet att bli mörkare.

Ugn: Smörj hela stålet med ett tunt och jämnt lager neutral matolja. Torka av eventuellt överflödig olja. Placera stålet i kall ugn och värm upp till 250°C. För att skapa den nya ytan på ditt stål låter du det stå i ugnen i en timme.

Grill: Placera bak- och pizzastålet på den varma grillen. Applicera ett tunt lager matolja på ytan med hjälp av en trasa och en stektång. Övervaka processen noga. Upprepa proceduren tills du åter har en svart yta på stålet.

Sist: Stålet ska ligga kvar i ugnen eller på grillen och svalna innan du hanterar det.

HISTORIA

Kockums tid är nu

Kockum Jernverks historia börjar sent 1800-tal i Ronneby, där familjen Kockum precis har satt igång bygget av sin nya fabrik. 1893 tar de fram en produkt som helt förändrar verksamheten - det emaljerade kokkärlet. Det finns nästintill ingen hejd på försäljningen, och allra bäst går det på 1930-talet. Men, så kom 60-talet och nu är det nya materialet plast istället på alla läppar. Till slut bar det sig inte bättre åt än att de emaljerade kärlen åker ut ur de svenska köken. Produktionen på Kockums Jernverk stannar av.

Tills nu. Idag är det istället plasten som fasas ut. Kockum har tagit vara på det bästa från 30-talet, som det tåliga materialet och designen, och kickat igång produktionen igen med en uppdaterat färgpalett. Kvalitet och närproduktion är inte nog. På Kockums Jernverk bryr man sig om att du ska tycka att deras produkter är vackra nog att vilja ha dem framme, även mellan måltiderna.

kockums-jernverk-logo.png

Kockums Jernverk

Verksamheten bakom de emaljerade köksprodukterna har existerat sedan 1800-talet i Ronneby i Sverige, där det under 1930-talet började gå bättre än någonsin. Kockums Jernverk tillverkar eleganta köksprodukter i många vackra färger och det är ingen tvivel om att den klassiska crème gula färgen med en tunn grön kant är svenskarnas favorit under denna tiden. Kockums Jernverk producerar grytor som aldrig för och den eleganta designen kan hittas i nästan alla hem.

När 60-talet kom så började fler familjer bjuda in plasten i hemmet istället, och de emaljerade redskapen landande längre och längre in i köksskåpen. Kockums Jernverk försökte sig på nya färger och designer men det var inte nog. Därför behövde produktionen dessvärre stänga ner.

Lyckligtvis så förändras tiderna, för idag är plasten på väg ut och de emaljerade köksprodukterna är återigen välkomna. Därför har Kockums Jernverk samlat allt det bästa från 30-talet; vacker design och solida material. Det finns uppdaterade färger och produktionen är återigen igång. De nya kollektionerna inspirerar till glädje i köket och väcker lusten att laga mat. Produkterna är eleganta och vackra, som du utan bekymmer kan använda även vid serveringen.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken