Letar du efter en praktisk skärbräda? Bagaren och Kocken har flera olika modeller som är både praktiska och snygga! Bland annat har vi robusta skärbrädor gjorda av massivt ändträ från lönn. Dessa typer av skärbrädor passar perfekt för hemmakockar men även för de professionella kockarna. Skärbrädor av ändträ från lönn är mer hygieniskt än plastskärbrädor då den förebygger bakterietillväxt. Vi har även mycket snygga skärbrädor från Skagerak i teak. Detta gör att skärbrädan i köket inte bara är praktisk utan även blir en snygg inredningsdetal!. Hos oss hittar du många olika alternativ, är du intresserad av skärbrädor i marmor från House Doctor eller kanske i LD-PE plast från Global? Visste du att LD-PE plast är mycket skonsamt mot knivarnas egg? Det är även väldigt lätt att rengöra och tar inte åt sig någon lukt! Här finns även skärbrädor i Akacieträ. Detta trä är mycket stiligt och av väldigt hög kvalité. Ett litet husmorstips är att gnida in din träskärbräda i citron några gånger per år. På detta sätt undviker du att din skärbräda spricker.
När man ska hacka många olika livsmedel, till en gryta eller liknande, är det skönt med en stor skärbräda. Samtidigt är det bra om skärbrädan ryms i diskhon/diskmaskinen när du ska rengöra den. En tredje aspekt är hur mycket du är beredd att betala för skärbrädan. När du köper en skärbräda av trä är priset oftast direkt relaterad till storleken på produkten. Ett tips är att rita upp ungefär hur stor du tycker att brädan ska vara innan du genomför köpet. Fundera även över tjockleken. En tjock skärbräda går att hyvla ner och använda i decennier, men de ska inte vara så höga att du får ont i axlarna när du ska arbeta på den.
En skärbräda av trä kan du ha kvar hela livet, om du tar hand om den. En skärbräda i bambu är ju populärt just nu, bland annat för materialet är miljövänligt. Ek och teak är exempel på bra trämaterial, eftersom det är hårda träslag som inte nöts ner så fort. Kolla bara så att träet kommer från hållbart, CSR-märkt skogsbruk, säger Magnus Sundqvist.
Trä från bok, valnöt, körsbär, al, lönn, björk, al och ask fungerar också bra. En annan fråga är huruvida man ska köpa en skärbräda av ändträ eller liggande trä. I en skärbräda av liggande trä löper fiberriktningen hos trät parallellt med skärbrädans yta. Hos ändträskärbrädor ligger fibrerna vinkelrätt mot skärbrädans yta. Skärbrädor av ändträ är lite svårare att producera eftersom det krävs fler träbitar – som ska komplettera varandra på ett sådant sätt att brädan inte slår sig. Det gör att dessa skärbrädor kostar mer. De har också en tendens att suga upp mer vätska. Fördelen är att ytan ”läker sig själv”: fibrerna delar sig när du skär på den och efteråt drar de ihop sig igen, berättar Magnus Sundqvist. En bräda av liggande trä är billigare men slår sig lättare och blir fortare repig, relativt sett – man behöver alltså hyvla eller sandpappra ytan oftare.
Plastskärbrädor har en livstid på högst några år. Sedan är tanken att man ska lämna dem till återvinningen. Till en början är de lätta att rengöra, och går att diska i maskin, men efter ett tag är hacken i dem så djupa att det är svårt att få bort alla bakterier efter användning, säger Magnus Sundqvist. Andra fördelar är att de är billiga och inte kräver någon skötsel.
På senare tid har alltfler miljövänliga alternativ kommit fram. Global och Daloplast har skapat skärbrädor framställda av polyeten från Brasilianska sockerrör, som går att återvinna om du skulle vilja det! Combekk har nu också lanserat stilrena skärbrädor gjorda av återvunnet papper som faktiskt går att köra i diskmaskinen.