Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 

Vad är värre än för dåligt kryddad mat? Självklart finns det massvis med saker som är värre men det är verkligen tråkigt när bra råvaror går förlorade bara för att det har snålats med saltet eller pepparn. Du känner smakerna men det är som en svag skugga eller en dålig kopia av hur gott du vet att det egentligen kan smaka. Undvik den känslan och se till att du har rätt salt- och pepparkvarnar hemma i köket. Kryddkvarnar är det enklaste köksredskapet att använda vid kryddning av maten. Det är dessutom det i särklass snyggaste och mest eleganta sättet. På Bagaren och Kocken hittar du kryddkvarnar från de bästa tillverkarna. Med våra produkter sätter man krydda på både maten och köket! Vi har kvarnar från till exempel Zassenhaus, Peugeot, Cole & Mason, Scanpan med flera. Vi har manuella klassiska varianter och smarta elektriska varianter. Vi har över 300 olika kvarnar i vårt sortiment! Vi skickar dina produkter med kort leveranstid och med en hög service hela vägen från lagerhylla till ditt kök. 

 

VÄLJ RÄTT KRYDDKVARN

Kryddkvarnen, köksredskapet inget välsorterat kök bör vara utan! Att köpa
färdigmalda kryddor från affären kan inte jämföras med att mala egna med en kryddkvarn.

I samband med att kryddorna krossas får du ut smakämnena, förhöjer smaken och tar din rätt
till nya nivåer. Många köper färdigmalna kryddor, men man ska minnas att allt krossat, förutom
salt, tappar smak med tiden. Nymalet är alltid det bästa! Investera i en bra kryddkvarn så du
är säker på att alltid ha nymalda kryddor redo.

Keramiskt eller rostfritt malverk?

Är malverket i din kvarn rostfritt kommer malverket i din saltkvarn vara specialbehandlat för att inte rosta. När det gäller keramiska verk är det samma verk oavsett om det är till salt- eller pepparkvarn. Väljer du en kryddkvarn med keramiskt malverk så var säker på att det är en kryddkvarn av kvalitet, annars kan malverket ha bränts i för låg temperatur och inte vara lika kraftfullt. En fördel med keramiskt verk är att de inte rostar och tar man hand om dem kan dom hålla livet ut.

Manuell eller elektrisk kryddkvarn?

Om du funderar på vilken sorts kvarn du ska välja så finns det fördelar med båda sorter. En elektrisk kryddkvarn är perfekt om du är i behov av att mala större mängd krydda. Det kan också vara smidigt att alltid ha en hand fri, t ex för att röra runt i grytan med. Den är också att föredra om du lider av ledvärk i händer och handleder. 

Med en manuell kvarn maler du enkelt mindre mängd krydda direkt på tallriken eller i grytan. Till skillnad från den elektriska kvarnen kan du vara säker på att den manuella kvarnen orkar krossa även de hårdaste kryddorna (muskot bör du ha en muskotkvarn till). Och låt oss vara ärliga, det är något visst med att krydda med en riktigt bra manuell kvarn – det förhöjer känslan!

Kan man mala annat är salt och peppar?

Bara fantasin sätter gränser! Mal socker till florsocker, flingor eller krutonger till ströbröd t ex. Testa dig fram!

Det finns även speciellt framtagna kvarnar för t.ex. muskot och chili. Och om du vill skapa egna kryddblandningar är en mortel ett bra komplement!

Hur tar jag hand om min kvarn?

Ibland kan det fastna mjukare kryddor i malverket. Då kan du behöva ta isär malverket och göra rent med en borste. Tänk gärna på att blanda upp mjuka kryddor som t ex grönpeppar eller rosépeppar med svart eller vitpeppar. Dessa är torrare och hårdare och minimerar risker för att kryddorna fastnar. Vill du göra rent din kryddkvarn är ett bra tips att mala okokt ris i den!

LÄR DIG MER OM PEPPAR

Rosépeppar

Är egentligen ingen riktig peppar utan kommer från ett träd i Brasilien. Den är mild och svår att mala eftersom den flagar sig. Passar förutom till kyckling och andra kötträtter, i desserter, tillsammans med råsocker och jordgubbar eller nyslagen grädde med maräng.

 Krossa rosépeppar och strö över en sallad eller blanda ner i en vinägrett. Smaken kommer ut mer i en olja. Riktigt bra ihop med en gruyere-ost.

Grönpeppar

När man plockar frukten av pepparväxten Piper nigrum omogen kallar vi det grönpeppar. Den kan både torkas och användas färsk. Inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad eller frystorkad. När grönpeppar ska lufttorkas doppas den i kokande vatten så att oxideringsprocessen avbryts. Grönpepparn är syrlig och frisk med en örtig grässmak och inslag av chèvre. Den passar bra med fisk och skaldjur, fläsk, kalv- och lammkött, kyckling, mejeriprodukter och ljusa såser.

 Blanda med kanel och vitlök och använd som kryddpasta.

Svartpeppar

Svartpeppar får man genom att skörda de mogna, röda bären från Piper nigrum. De samlas i högar och läggs i solen för att torka. Pepparna får sin mörka färg när den exponeras för ljus och oxiderar.

Tellicherry

Sedan urminnes tider har svartpepparn från Indien ansetts vara den bästa, framför allt den som odlas i staten Tellicherry. När svartpeppar mognar blir den röd. När den är orange har den nått höjden av sin mognad – och det är denna som plockas till tellicherry, ”kungen av svartpeppar”. Det är den svartpeppar som har mest komplexa aromer.

 Tellicherry kommer bäst till sin rätt om den mals precis före servering. Om man låter den koka med från början försvinner aromerna. Passar utmärkt lätt krossad på toppen i en gin och tonic. I sprit kommer smakerna fram nästan omedelbart.

Vitpeppar

Vitpeppar är själv kärnan av den mogna frukten. Man får fram dem genom att frukten sänks ner i rinnande vattendrag för att fruktköttet ska lösas upp. För att odla vitpeppar krävs därför tillgång till rent, strömmande vatten. Efter en till två veckor tas pepparkornen upp och befrias från skal och fruktkött. Därefter torkas de. Vitpeppar passar till ljusa rätter som fisk och skaldjur, fläsk, kalv- och lammkött, bechamelsås, spenat, blomkål och majonnäs.

 Om du vill ha hetta i din rätt – tillsätt vitpepparn i början av tillagningen och lägg till aromer från till exempel tellicherry i slutet.

Långpeppar

Indisk långpeppar är nära släkt med Piper nigrum. Kallas även chokladpeppar och är en tropisk ört.

Det är en mycket liten buske som växer vilt på Himalayas sydsluttningar. Särskilt populär blev den i Grekland, där den används som vardagskrydda. I Indien finner man ofta långpepparn i pickles och curryrätter. Den passar både till desserter och till mörkt, vilt och tyngre kött med sina chokladtoner. Man torkar den i särskilda soltunnlar eller vid eldar – då får pepparn en rökighet. När den kokat med i en maträtt sväller den och kan ätas som grönsak.

 Ger bra hetta i väldigt söta desserter. Används med fördel i vilträtter eller mustiga vegogrytor. Tillsätt gärna hel och låt den avge sin smak under längre tid.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss (vardagar 9-20, lör-sön 9-18). Och du kan alltid skicka ett email till oss.
031-25 22 22