Att matkvittot blivit dyrare har knappast gått någon obemärkt förbi. Stirrandes på kvittots sista rad
rynkar vi pannan och frågar oss ”men jag har ju inte handlat något…” Ja, vad ska man egentligen göra
för att få matbudgeten att gå ihop? På den här sidan hittar du recept och tips som spar både tid och pengar.
Härliga Dietistens val gästspelar och sprider som vanligt pepp i köket och bjussar på goda recept och tips
som spar både tid och pengar.
Ett annat hett ämne just nu är matlådan, genom att ta med den till lunchen sparar du tusenlappar (upp till
15 000 kr per år!). I Matlådeguiden överblickar du enkelt för- och nackdelar med de olika alternativen och hittar
just dina favoriter. Dietistens val slår även hål på myten – Nej, mat förlorar inte näring när du värmer i micron.
Å hur länge klarar sig olika råvaror i frysen? Många frågor och lika många svar finner du här. Missa heller inte
recepten längst ned som ”Värmande gryta - perfekt att frysa
in” samt ”Snabb pastagratäng som barnen älskar”. Trevlig läsning!
Att matkvittot blivit dyrare har knappast gått någon obemärkt förbi. Stirrandes på kvittots sista rad rynkar vi pannan och frågar oss ”men jag har ju inte handlat något…” Ja, vad ska man egentligen göra för att få matbudgeten att gå ihop? På den här sidan hittar du recept och tips som spar både tid och pengar. Härliga Dietistens val gästspelar och sprider som vanligt pepp i köket och bjussar på goda recept och tips som spar både tid och pengar.
Ett annat hett ämne just nu är matlådan, genom att ta med den till lunchen sparar du tusenlappar (upp till 15 000 kr per år!). I Matlådeguiden överblickar du enkelt för- och nackdelar med de olika alternativen och hittar just dina favoriter. Dietistens val slår även hål på myten – Nej, mat förlorar inte näring när du värmer i micron. Å hur länge klarar sig olika råvaror i frysen? Många frågor och lika många svar finner du här. Missa heller inte recepten längst ned som ”Värmande gryta - perfekt att frysa in” samt ”Snabb pastagratäng som barnen älskar”. Trevlig läsning!
Här följer en kort förklaring om de olika materialen och några tips på vägen när du ska välja.
Glas är ett fantastiskt och funktionellt material. Att det är härdat för med sig många fördelar. Med samma kantin kan du först tillaga en maträtt i ugn, sedan frysa och till sist plocka ut för att även värma i mikro. Glas är ett giftfritt material, vilket ligger i tiden att välja. Sett ur ett livscykelperspektiv är glas mycket bra. Du kan återbruka och återvinna det nästintill ett oändligt antal många gånger. Däremot är det något skörare än både metall och plast och klarar inte hårda stötar bra.
Ett klassiskt lunchlådematerial som funnits på marknaden under decennier är metall. På senare tid har det fått ett uppsving igen. Dels för den underbara retorkänslan som den medför, dels (och kanske främst) på grund av att flera av oss plastbantar våra hem. Metall är slitstarkt och enkelt att diska. Det är även ett relativt lätt material vilket gör att det passar ypperligt att ta med till exempel på utflykten. Däremot går en matlåda av metall inte att använda i micron, vilket är mindre uppskattat en hektisk dag när tiden är knappa.
Plast har under de senaste åren varit ett omdebatterat ämne. Givetvis finns det, som med andra materialen, både för- och nackdelar. Dock har plastdiskussionen, främst kretsat kring det negativa. I sammanhanget är det viktigt att prata om engångsanvändning eller single use. När en vara används flitigt innan den återvinns är bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än den som bara används en enstaka gång innan den slängs/återvinns. Fördelarna med plast är det är ett tåligt material som såväl kan förvars i kyl och frys som användas i mikro. Inom branschen ställs det högre krav på användningen av kemikalier i produktionen än tidigare. Plastsammansättningen är, generellt sätt, numera mycket bättre och speciellt när det kommer till den plast som har kontakt med mat. Vidare är plast lätt att transportera och slitstarkt. Däremot slits en plastmatlåda naturligt av mycket användning och efter ett par år är den uttjänt och behöver återvinnas.
Klean Kanteen, grundat 2004, är ett varumärke som producerar högkvalitativa och hållbara vattenflaskor,
matburkar och muggar i rostfritt stål. Klean Kanteens produkter tillverkas av säkra och giftfria material som
är fria från skadliga kemikalier såsom BPA och ftalater. Varumärket har ett stort engagemang för hållbara
tillverkningsmetoder och miljörelaterade frågor, vilket gör det till ett populärt val för medvetna konsumenter
som vill minska sin miljöpåverkan.
Pyrex är framförallt kända för sina värmetåliga glasprodukter. Varumärket grundades 1915 och har
sedan dess blivit synonymt med tåliga produkter som används såväl hemma som i professionella kök.
Pyrex-produkter är kända för sin motståndskraft mot termisk chock, vilket gör dem idealiska för bakning,
matlagning och förvaring av mat. Det här är glasprodukter som förblir en stapelvara i många kök runt om
i världen.
Zwilling's Fresh & Save är en serie vakuumförpackningar, påsar och tillbehör som är utformade för att
hålla maten fräsch länge. Genom vakuumteknik tar Fresh & Save bort luften ur behållaren och förseglar
på så vis färskheten i maten. Det här leder till längre hållbarhet och mindre matsvinn. Produkterna är till-
verkade av högkvalitativa och BPA-fria material. Lagra ett brett utbud av livsmedel, allt från färska frukter
och grönsaker till tillagade måltider och rester. Serien inkluderar också olika tillbehör, såsom pumpar och
adaptrar, för att göra vakuumförseglingsprocessen enkel och bekväm. Med Fresh & Save erbjuder Zwilling
en hållbar och praktisk lösning för matlagring och bevarande av mat, vilket betyder mindre svinn och mer
pengar i plånboken.
Att låta barnen vara med och handla och se vad maten kostar kan vara nyttiga lärdomar. Lär barnen att ta lagom stora portioner (ta hellre fler gånger) och undvik på så vis att slänga mat. Då förstår de att slängd mat är pengar som hade kunnat läggas på något roligare.
Ordet mixer för ofta tankarna till smoothies, visserligen är det ett utmärkt sätt att ta tillvara på frukt och grönt som börjat se hängig ut. Men en mixer hjälper dig med så mycket mer! Med en mixer kan du göra en kall sås på överbliven sallad och vinäger, purea barnmat och frysa in eller gör som proffsen – fluffa upp såsen. Mixern öppnar verkligen upp för att ta hand om matrester och göra något nytt - tänk soppor, såser, smoothies, mjöl på t.ex. havre och mandel eller varför inte göra egen vegetabilisk mjölk?
Tips! Välj en mixer som klarar både kalla och varma vätskor
– samma energiåtgång som en glödlampa!
Långkok kan du göra på låg värme på spisen eller i en slow cooker. Det sistnämnda använder bara lite mer energi än en glödlampa. Ett långkok tar å ena sidan flera timmar att bli klart men å andra sidan går det åt mycket lite energi eftersom tillagningen sker på låg värme. Med många slow cookers kan du ställa in tillagningstid och låta den göra matlagningen åt dig medan du är på jobbet eller spenderar tid med nära och kära. Om du vill skynda på tillagningen dela då råvarorna i mindre bitar.
När du ändå är igång – gör storkok, det här är mat som passar utmärkt att frysa in! Maten tinas sedan med fördel långsamt i kylen över natten innan den ska ätas. Om du vill tina mat i ugn använd formar av glas eller keramik och använd fläkt då är mest energieffektivt och ger bäst värmefördelning. Ytterligare ett knep att ta till är att stänga av värmen i ugnen cirka 10 minuter innan tillagningen är klar, temperaturen är tillräcklig ändå.
När vi fryser in mat så håller den mycket längre. Det är ett jättebra knep för att bevara mat som vi inte kan göra åt direkt eller som vi helt enkelt vill ta fram vid ett senare tillfälle. Hur länge maten håller sig i frysen är bra att hålla koll på för det skiljer sig ordentligt åt mellan råvarorna. En påse bär klarar sig längre än den allmänna rekommendationen på 10-12 månader, men den tappar i smak och kvalitet därefter. Däremot härsknar feta köttbitar allteftersom att de får ligga för länge i frysen. Använd dina sinnen – lukten kommer att säga dig om din råvara passerat sitt bäst-före-datum eller inte.
Tips! Det här är en fingervisning – glöm inte att lukta på maten när du plockar fram den för att avgöra om den är ätbar eller inte. En riktmärke är att ju fetare råvaran är desto kortare hållbarhet.
Fun facts om matlådan! Vem har flest rätt hemma? Svaren hittar du längst ner på sidan.
a. Ja, om man värmer den mer än 2 min
b. Nej, att värma maten i mikron är skonsamt
c. Bara de vattenlösliga vitaminerna minskar
a. Ja, om den däremellan har sparats i kylen och doftar och ser bra ut
b. Nej, kasta
c. Ja, om du äter den kall nästa gång
a. Ja
b. Nej
c. Ja, på sommartid
Vardagsräddaren nummer ett, där det mesta ofta finns hemma. Variera gärna grönsakerna med det
du har. För mildare (läs mer barnvänlig) variant tar du en tomatsås med basilika, det finns inte en unge
som inte gillat det här!
Tid ca 40 min (varav 25 min i ugn)
4 portioner
Psst! Egen arrabbiatasås gör du enkelt så här: Skala och hacka 1 gul lök. Skala och finhacka 2 klyftor vitlök. Hacka 1 röd chili. Fräs lök, vitlök, chili och 3 msk tomatpuré i en kastrull med olja. Tillsätt 1 msk balsamvinäger, 1 msk honung, 1 msk torkad oregano, 0,5 tsk salt samt 500 g finkrossade tomater och låt koka under lock ca 30 minuter.
En favoritgryta – mustig, söt och syrlig i ett. Gör dubbel sats på en gång så har du basen klar till en
smakrik lasagne senare i veckan. Eller frys in, det är en dröm att ha en gryta klar i frysen.
Tid: ca 35 min
4 portioner
Att ha hemma
Till servering
Passande tillbehör: Kvarngryn, fullkornsbulgur, kokt potatis eller bröd.
Tips! Har du en gjutjärnsgryta, använd den! Maten kan få upp till fyra gånger högre järnvärde än om du använder ett annat kärl. Bäst blir effekten om maten innehåller något syrligt som i taginen, både tomat och citron.
Middagsfixet tar 10 minuter och middagen är dessutom perfekt för matlådan. Testa gärna att göra lasagnen
direkt i matlådor av glas – vips är matlådan klar, minimalt med disk dessutom!
Tid ca 40 min
4–6 portioner x 2
Obs! Ta en riktigt stor kastrull för det blir en väldig volym på 2 kilo morötter. Obs igen: att riva 2 kilo morötter skulle vi kunna säga blir dagens träning. Det här är för övrigt en riktig klassiker hos oss. Vi har dubblat receptet – du lägger undan hälften och har med minimal extra insats basen klar till en smarrig morotslasagne senare i veckan.
Att ha hemma: 4 klyftor vitlök, 3 msk tomatpuré, 0,5 dl grönsaksfond, 2 msk balsamvinäger, 1 msk torkad oregano,
1 msk torkad timjan, salt och peppar
Serveringsförslag: nykokt bönpasta, riven lagrad ost och färsk persilja
Tips! Tycker du mer om vanlig pasta – ta det och så tillsätter du 1,5 dl torkade röda linser och ca 1,5 dl extra vatten i såsen.
Vi har gärna 1–2 tsk chiliflakes i morotssåsen men har vi yngre matgäster vid bordet så blir det mest fridfullt om vi tar det vid sidan om.
Morotslasagne (senare i veckan)
Tid ca 35 min (varav 25 min i ugn)
4 portioner
Morotslasagne
Rätt svar på matlådequiz: 1b, 2a, 3a