Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Tiden som ligger framför oss brukar innebära festliga tillfällen att ses, och midsommar är ett av dem!
Fyll faten med läcker sommarmat, häng på uteplatsen och njut av svalkande dryck med nära och kära.

DUKNINGSTIPS

Färgsprakande dukning med Byon

Traditionell dukning i vitt och blått

MENYFÖRSLAG

Menyförslag för en enklare midsommarlunch

  • Lyxigt sillfat, med dillpicklad gurka, ägg och rädisor
  • Tunnbrödssnittar med lax och pepparrot
  • Knäckebröd med spritsat smör
  • Rostad färskpotatis med dill
  • Olika sorters sill så som senapssill, löksill och skärgårdssill
  • Till efterrätt: En klassisk jordgubbstårta och kaffe

Piffa med ätbara blommor

Blommor är inte bara till för buketter och midsommarkransar, de kan också ätas! Så piffa upp maten med ätbara blommor så som:

  • Äppelblomma
  • Begonia
  • Bellis
  • Krasse
  • Lavendel
  • Lejongap
  • Penséer
  • Ringblomma
  • Salvia
  • Ros

Redskapen som underlättar

På Bagaren och kocken har vi allt du kan tänkas behöva för den traditionella lunchen och den
obligatoriska grillmiddagen, allt från potatisskalare till grillar, från smarta köksredskap till myggskydd.
Alltsammans för att du ska få fira midsommar utan stress! 

NJUT AV UTEPLATSEN HELA KVÄLLEN

Oavsett var du firar midsommar – inomhus, på balkongen, på terrassen eller i trädgården så förlänger du kvällen med mysig belysning. 
En terrassvärmare är uppskattat av många och håller benen varma så du och dina gäster kan njuta av kvällen även om solen gått ner.  

RECEPT

Prästostsill med löjrom

  • 2 förpackningar 5-minuterssill à 450 g

Sås

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 1/2 dl finriven lagrad prästost
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 50 g löjrom
  • Salt
  1. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt.
  2. Låt sillen rinna av och skär hela filéer i bitar.
  3. Vänd ner sillen i såsen. Låt smakerna mogna minst några timmar i kylen före servering.

Ginspetsad havtornssill

  • 2 förpackningar inläggningssill à 420 g
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 dl små blomkålsbuketter
  • 1 dl fryst havtorn

Ättikslag

  • 1 dl ättiksprit, 12%
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 10 krossade enbär
  • 3 msk gin
  1. Koka upp alla ingredienser utom gin till lagen. Ta från värmen, tillsätt gin och låt kallna.
  2. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och låt rinna av. Skär dem i bitar.
  3. Skiva rödlöken och purjolöken tunt.
  4. Varva sill, lök, blomkål och havtorn i en väl rengjord burk. Häll över den kalla lagen. Låt sillen stå i kylen minst ett dygn innan servering.

Midsommarpizza med blomkålsbotten och gubbröra

Du behöver:

6 förrättsportioner

Pizzadeg

  • 1 st blomkål
  • 1 dl västerbottensost
  • 1 st ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • Salt och peppar

Gubbröra

  • 400g matjessill
  • 6st ägg, hårdkokta och kalla
  • 1st stor rödlök
  • 30g Gräslök
  • 150g majonnäs
  • 100g crème fraiche
  • Salt och peppar

Topping

  • Hyvlad rädisa
  • Svartpeppar
  • Smörgåskrasse
  • Styvmorsvioler
  • Crème fraiche
  • Svartpeppar

Gör så här:

Pizzadeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka ner blomkålen i bitar och riv sedan på största storleken. Mikra blomkålen i 5 minuter.
  3. Skär ner Västerbottensost och riv på nästfinaste storleken.
  4. Blanda blomkålsrivet med ägg, sedan mandelmjöl och sist osten.
  5. Smaka upp med salt och peppar.
  6. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och ta bort det översta.
  7. Grädda i mitten på ugnen tills det precis börjar få färg, cirka 15 minuter.

Gubbröra

  1. Hacka sill, ägg, lök och gräslök fint.
  2. Vänd i majonnäs och sist crème fraiche.
  3. Smaka upp med salt och peppar.
  4. Klicka ut över avsvalnad blomkålspizza.

Topping

  1. Hyvla rädisor på mandolinen (0,5 mm) och strö över gubbröran.
  2. Klicka ut små toppar av crème fraiche.
  3. Klipp smörgåskrassen och strö den och styvmorsvioler över hela pizzan.
  4. Peppra på och njut!

Fläderblomssaft

Cirka 3 liter

Du behöver:

  • Ca 40 fläderblomsklasar
  • 3 ekologiska citroner
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten
  • 2 kg strösocker
  • 2 krm natriumbensoat

Gör så här:

  1. Skölj blomklasarna. Skaka av vattnet och lägg klasarna i en bunke.
  2. Tvätta citronerna. Dela dem på längden och skiva dem. Lägg citron och citronsyra i bunken.
  3. Koka vatten och socker tills sockret lösts upp. Häll det kokheta vattnet i bunken och rör om. Täck över och låt stå svalt, ca 5 dygn.
  4. Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat, utrört i lite av saften.
  5. Häll upp saften ända upp till kanten i rena kalla flaskor. Sätt på korkar. Förvara saften i kylen.

Tips! Har du inte möjlighet att göra saften just när flädern blommar kan de nyplockade fläderblommorna frysas. Skölj och låt dem rinna av väl innan de förpackas. Använd dem otinade.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken