Varumärket Morakniv är del av en 400 år lång tradition av knivhantverk i Mora. Grunden till Morakniv sattes av Frost-Erik Erson som 1891 startade en fabrik som tillverkade åkdon. Verksamheten gick sedan över till knivar som blev en stor succé. Mycket vatten har runnit under broarna sedan Frost-Eriks tid, men all den kompetens som hunnits byggas upp sitter verkligen i väggarna hos Morakniv. Framförallt sitter den i knivarna.
För att få kallas en Morakniv måste kniven tillverkas i Mora. Moraknivs fabrik har ända sedan Frost-Eriks tid legat i Östnor i Mora. Där börjar knivens resa genom att rostfritt svenskt stål pressas ihop av en press med en kraft på 120 ton. Därefter härdas stålet i en hemlig process som gör att knivarna får en hållbarhet och slittålighet. Slipningen varierar mellan olika knivtyper och vad de ska användas till. Slutligen monteras träskaftet på för hand och kniven är färdig att användas.
En av de stora utmaningarna för Morakniv när de skulle ta fram 1891-serien var att de inte hade gjort knivar för köket innan. Trots över 125 år av erfarenhet av knivtillverkning är det en lite annan sak att tillverka köksknivar. Därför har de samarbetat med proffskocken Johan Jureskog för att få fram en serie knivar som är perfekt anpassade för alla de utmaningar som kan uppstå i ett proffskök såväl som i ett hemmakök.