Mortlar

Om man pratar om klassiska kryddkvarnar så tänker de flesta förmodligen på en långsmal kryddkvarn med ett tydligt huvud som man vrider på för att mala. Den verkligt klassiska kryddkvarnen är dock morteln.

Mortlar är själva grunden till vad som senare blev kryddkvarnar och det är inte svårt att se framför sig hur morteln uppfanns. Förmodligen satt det någon stenåldersmänniska och funderade på hur den skulle krossa pepparkornen som låg på stenen framför. Då tog stenåldersmänniskan en annan mindre sten och började slå mot pepparkornen.

Vi vet inte om det var exakt så här det gick till men det säger något om hur enkel och tidlös morteln som uppfinning är. Att använda en mortel är än idag ett enkelt och trevligt sätt att skapa egna kryddblandningar eller bara krossa kryddor. Med en mortel får man ut mer av smaken ur kryddorna än med en vanlig kryddkvarn eftersom man går lite hårdare åt dem.

På Bagaren och Kocken har vi mortlar i gjutjärn, keramik och stengods i alla möjliga storlekar och färger. Jamie Oliver, Le Creuset och Skeppshult är några av leverantörerna av kvalitetsmortlarna i vårt sortiment.  

Mortlar