Pizzaugnen Ooni Volt kan användas både inomhus och utomhus. På så sätt behöver du inte tända våt ved eller komma ihåg att byta ut gasflaskan.
Det är bara att koppla in den i vägguttaget så är den varm på nolltid. Den största fördelen är att du kan använda den inomhus, så att du inte behöver
stå ute och frysa på vintern när du vill baka pizza, naanbröd, pita, foccacia eller vad du nu kan tänka dig tillaga i din Ooni Volt.
Om man letar runt på internet efter en bra deg kan det snabbt bli väldigt nördigt. Det blir nästan en vetenskap, men frukta inte - vi hjälper dig.
Vi har en deg som är lätt att använda och lätt att arbeta med. Det bästa av allt är att du kan använda den på många olika sätt med din pizzaugn.
Nedan bjuder vi tillsammans med Thomas Alcayaga på Detroit-Style Deep Pans, klassiska pizzor och fluffigt focaccia.
Du behöver
Gör så här
Tips
Detroit-style pizza är en rektangulär panpizza med tjock, krispig och seg botten. Den är traditionellt toppad med mozzarella eller Wisconsin brick cheese, som karamelliseras mot den högkantade, tunga rektangulära pizzan. 1 portion deg passar till pizzapannan.
Du behöver
Gör så här
1 portion deg som passar till din Ooni Detroit-Style Pizza Pan
Du behöver
Gör så här
Du behöver
Gör så här
1 pizza på en boll av deg
Du behöver
Gör så här
Från vedeldad smak till gasdriven konsistens till elektrifierad bekvämlighet - du kan använda
Oonis portabla pizzaugnar i köket, på bakgården eller precis var du vill. Vi bjöd in kocken och krögaren
Thomas Sjögren för att inspirera oss med smakfulla pizzor till sommarens pizzapartyn.
Ibland har man helt enkelt inte tid att förbereda allting dagen före. Då är det väl tur att en pizzadeg inte behöver ta mer än en timme att göra. Med det här receptet kan du bjuda in till pizzafest på nolltid, även när det känns som att tiden flyger iväg.
För degen behöver du:
Gör så här:
Oavsett hur du väljer att toppa din pizza vill vi tipsa om att pensla pizzakanterna med olivolja så snart den är uttagen.
Få saker slår en traditionell pizza med en tomatsås gjord på bra tomater.
Mixa San Marzano-tomater tillsammans med salt och bred ut ett tunt lager på den utbakade pizzadegen.
Toppa sedan med salsiccia och ramslök. Grädda i din Ooni. Pizzan är färdig när den har blivit gyllene med fluffiga kanter.
Toppa den med riven citronzest, basilika och flingsalt.
Den populära pizza bianco har vit sås i stället för tomatsås. Väljer du crème fraiche som
grund får du en syrlig smakkaraktär som dessutom gifter sig oerhört bra med smakrik ost.
Späd ut crème fraiche med lite vatten för att få en lättarbetad konsistens – bred ut ett tunt lager på pizzadegen.
Hacka sparris och fördela på pizzan tillsammans med Pecorino-ost, ringla olivolja över. Grädda tills din pizza är
gyllene och fluffig. Avsluta med att spritsa créme fraiche i spiralform och toppa med forellrom.
Pizza kan du bjuda på både som salt och som söt.
Thomas bjöd på en somrig pizza med smak av mandel, punsch och jordgubbar.
Baka ut pizzadegen och grädda utan topping. Pizzan är klar när den är gyllengräddad med luftiga kanter.
Vispa grädde och blanda i punsch efter smak. Blanda mandelmassa tillsammans med vatten för att får en
lättarbetad konsistens och bred ut på den nygräddade pizzan. Toppa med skurna jordgubbar, hackas mandel,
punschgrädde och siktat florsocker. Avsluta med några blad citronmeliss.
En pizzaugn från Ooni passar inte bara i hemmet – den kan även användas för att baka pizza utomhus. Nedan hittar du några tips som hjälper dig att göra processen så smidig som möjligt, oavsett om du bakar pizzan på picknicken i parken, bredvid din camper van eller helt off the grid.
Välj rätt ugn
Alla Oonis pizzaugnar är portabla, men vissa är lättare att bära än andra. De mest kompakta modellerna är Ooni Fyra 12, Ooni Karu 12 och Ooni Koda 12. De väger alla under 10 kilo och har överdrag med handtag som gör dem lätta att transportera.
Förbered ditt bränsle
Till din Ooni Fyra 12 kan du baka med träpellets. 500 gram pellets räcker till ungefär fyra pizzor. Ooni Koda 12 och Ooni Karu 12 kan även drivas med propan – en 500 grams campingbehållare räcker.
Hitta en stabil yta
Se till att du har ett stabilt underlag innan du tänder din ugn. Trä, stål eller sten är bra underlag, men även ett picknickbord eller betongunderlag funkar.
Packa tillbehören smart
Att baka pizza kräver några redskap, så se till att packa smart. Små saker som termometer eller skorsten kan du förvara inuti ugnen. Deg och topping packar du med fördel i en ryggsäck eller kylväska.
Förbered ingredienserna innan du ger dig ut
Ju mer du hinner förbereda desto bättre. Genom att skära, förkoka och märka dina ingredienser så blir processen mycket lättare när du väl är på plats. Du kan ta med antingen färsk deg eller frysta degbollar.
Planera toppings och minska matsvinnet
När man lagar mat utomhus är det bra att hålla det enkelt. Försök att ta med precis så mycket du behöver, så att du slipper ta med dig svettig ost och andra överblivna råvaror hem igen.
Ibland har man helt enkelt inte tid att förbereda allting dagen före. Då är det väl tur att en pizzadeg inte behöver ta mer än en timme att göra. Med det här receptet kan du bjuda in till pizzafest på nolltid, även när det känns som att tiden flyger iväg.
För degen behöver du:
480 gram varmt vatten (40-50°C)
15 gram torrjäst eller 30 gram färsk jäst
750 gram pizzamjöl
1 matsked salt
1,5 matsked olivolja
100 gram semolina eller rismjöl för utbakning.
Gör så här:
Vispa ner tre matskedar mjöl i det varma vattnet. Lägg sedan ner jästen och vispa igen. Låt stå på en varm plats i cirka fem minuter tills blandningen är skummig.
Blanda jästblandningen och hälften av mjölet väl i en stor skål. Addera sedan salt och resten av mjölet. Lägg ut degen på en lätt mjölad yta och knåda i 8-10 minuter.
Häll lite olivolja i skålen och lägg tillbaka degen. Häll även lite olja ovanpå degen. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 20-30 minuter eller tills degen blivit dubbel så stor.
Dela den jästa degen i bitar, antingen 5x250 gram eller 4x330 gram. Forma degbitarna till släta bollar, se video.
Att baka pizza på surdeg är otroligt gott – och inte så svårt som det kanske låter. Visserligen tar degen lite längre tid att förbereda, men i gengäld får du en pizzadeg med ännu djupare smaker.
Surdeg är en traditionell metod där man istället för jäst använder sig av naturlig jäsning. För att baka surdeg behöver du en så kallad surdegsstart. Inspireras med Ooni, klicka på videon, och lär dig mer om hur du gör hemmagjorda surdegspizza.
Ooni grundades av makarna Darina Garland och Kristian Tapaninaho. De lagade ofta pizza hemma, men tyckte inte att den blev så bra som den kunde bli. De gav sig ut på jakt efter en vedeldad pizzaugn, men alla de hittade var både stora och dyra. De insåg att de hade korn på något stort, skapade en egen prototyp och satte igång. Så föddes Ooni – en snabb, prisvärd och portabel pizzaugn av hög kvalitet.
Sedan Ooni lanserade sin första pizzaugn har de vuxit till ett mångfaldigt prisbelönt företag och säljer sina produkter över hela världen. Ett bra val för dig som vill ha en kompakt och effektiv pizzaugn. Med Ooni blir det enkelt att baka pizza, oavsett om det är till en extra lyxig vardagsmiddag eller när du vill bjuda hem dina nära och kära på pizzafest.
Baka pizza som på restaurang
En pizzaugn har många fördelar och gör det otroligt enkelt att baka pizza hemma. Den kan nämligen nå upp i temperaturer som din vanliga ugn bara kan drömma om. Det ger en pizzabotten som blir otroligt krispig och god – precis som på restaurang. Du kan servera pizzan alldeles nygräddad, och dessutom välja själv exakt vad du vill ha på. Perfekt för dig som gärna bjuder in vänner och familj till härliga hemmamiddagar.
Självklart kan du använda din pizzaugn även för andra ändamål. Många utnyttjar eftervärmen för att baka bröd eller annat som ska gräddas i ugn medan temperaturen sakta sjunker. På så vis kan du ta vara på all energi och laga mat på ett energimedvetet sätt. Du kan även använda din vedeldade Ooni-ugn för att grilla och ge köttet en rökig smak.
Njut av härliga stunder i trädgården
När sommaren kommer är det otroligt härligt att laga mat utomhus. Varför inte samla familjen i trädgården, njuta av det varma vädret och laga maten utomhus? Men glöm hamburgarna på grillen! Med en Ooni pizzaugn får du ännu fler möjligheter.
Att grädda en pizza tar bara 60-90 sekunder, vilket gör att du snabbt och smidigt kan baka pizzor till många. Samtidigt kan du låta dina gäster vara med i processen och välja sina egna toppings! Enkelt, roligt och gott.
Att välja pizzaugnen framför grillen har även praktiska fördelar. Oonis pizzaugnar rengör nämligen sig själva (till skillnad från en grill, som ofta behöver borstas och rengöras ofta). Eftersom ugnen når så höga temperaturer, så försvinner det allra mesta av resterna efter bara ett par minuter. Det ger dig mer tid att äta, dricka, umgås och njuta av sommarens härliga dagar.