Inför höstens myskvällar tar vi hjälp av Linda och Jenny - som tillsammans driver instagram-
kontot "Pralinsystrarna". De har låtit oss ta del av deras bästa tips för en lyckad ost- & vinkväll.
Nedan delar de med sig av de bästa tillbehören och deras måsten på ostbrickan!
De bästa bjudningarna du gör, är de där du själv kan vara en del av det festliga. Därför är ostbrickor inte bara väldigt uppskattat av sällskapet utan även ett perfekt tillfälle för dig själv att vara med hela kvällen. Då osten har huvudrollen just för denna kväll så börjar vi där. Vi väljer ut ett antal ostar i allt från enkel Brie till en kraftigare Gorgonzola.
Vi komponerar med druvor, fikon och björnbär. Just björnbär och ost är fantastiskt gott tillsammans. Sötman från bären och sältan från osten liksom gifter sig tillsammans. Dessutom är det väldigt vackert tillsammans och man äter ju även med ögonen. Vi bygger gärna på höjden, ett ostfat på fot blir inte bara vackert, osten kommer också upp en bit från bordet så att det blir lättare att skära av de olika ostarna.
Marmelader, ett gott bröd och fröknäcke är något som vi ser som ett måste till ostbrickan. Vi bakar vårt eget fröknäcke och bryter i lagom stora bitar.
En ostbricka är så mycket mer än bara ost … du skapar din ostbricka med tillbehör precis så matigt som du själv vill, några riktigt goda tillbehör som även är matiga är melon med lufttorkad skinka, basilika och mozzarella, ett gott focaccia fyllt med oliver, tomater och örter. Ett fat med chark passar också väldigt bra ihop med själva ostbrickan. Här äter vi gärna Både Proscuitto, Bresaola och olika salami, toppa med kapris och timjan.
Kokta kronärtskockor med citron och parmesansmör är ännu ett exempel på plock som passar bra ihop med ost. Alla får sin egen skocka att sitta och plocka med under kvällen.
Något som brukar vara uppskattat och ett av våra bästa tips är att byta miljö, när bjudningen börjar gå mot sitt slut och faten börjar bli tomma, då reser vi oss upp och avslutar kvällen på bästa sätt. Det kan vara att bara byta rum inomhus, att förflytta sig till uteplatsen eller balkongen, att ta kaffet i salongen, ja lite det som passar för temat och kvällen.
Just här valde vi att gå ner till bryggan och se solnedgången, att ta med en flaska bubbel, att sabrera den och bygga upp ett litet champagnetorn. Vilken överraskning du än bjuder sällskapet på, så är det själva platsbytet som gör kvällen till det lilla extra. Som två festligheter på samma kväll!
Som avslutning serverar vi gärna brie med fikon och druvor, eller varför inte ugnsbaka brien och servera med nötter, björnbär och ringla över honung. Som den godaste desserten men med osten i fokus. Servera i champagnekupor, och är ni många, bygg gärna ett torn, vi lovar att det blir kvällens snackis och pricken över i.