Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Hurra! Den 4/3 är det både semmeldagen och pannkakans dag! Det vill vi självklart fira genom att bjuda på lite pannkaksinpiration.
Till vår hjälp har vi Annika Goldhammer som driver instagramkontot @detblirbarapannkaka. Hon delar tre ljuvliga och fräscha recept
och sina bästa tips för att få till den perfekta pannkakan.

PANNKAKOR PÅ NYTT VIS

TIPS OCH PANNKAKSTRICKS

 

112

Pannkakor är ett av de mest googlade recepten i Sverige. Det är lite anmärkningsvärt eftersom det också är ett av världens lättaste recept att memorera. Ett knep är att tänka på 112: 1 ägg, 1 deciliter mjöl och 2 deciliter mjölk. Proportionerna är lagom till en person och multipliceras med antal personer som ska äta. Sedan bör du förstås även tillsätta lite salt och smör. Jag brukar dock modifiera det klassiska 112-receptet lite och tillsätter gärna brynt smör för att göra pannkakorna extra goda.

Sätt smak på smeten

Ett enkelt sätt att variera pannkakorna är att smaksätta smeten med exempelvis kardemumma, vanilj, örter eller vilda växter i säsong. På försommaren älskar jag till exempel att göra myskmadrapannkakor.
Det kan också vara fint att blanda i blad från ringblommor, violer, salvia eller andra ätbara växter i smeten.

Låt smöret svalna

Blandas varmt smör med kall smet bildas smörklumpar i smeten, så se till att smöret har svalnat om smeten har stått i kylskåp innan.

Testa nya mjölsorter

Byt gärna det vanliga vetemjölet mot ett svenskt kulturspannmål som emmer eller dalavete. Testa också gärna att byta en del av mjölet mot ett fullkornsmjöl för mer fiberrika och mättande pannkakor.

Pannkakor = nollsvinn

Överblivna pannkakor går utmärkt att frysa. Lägg gärna en bit bakplåtspapper mellan varje pannkaka så blir det enklare att ta fram önskat antal. Värm dem i mikrovågsugn eller ugn, eller i lite smör i en stekpanna på låg värme.
Pannkakor är också ett utmärkt sätt att ta tillvara rester. Har du till exempel en ugnsbakad morot, en näve spenat som börjar se vissen ut eller en ledsen rödbeta är det bara att mixa ner det i smeten.

Välj rätt stekpanna

Gjutjärn, kolstål eller en behandlad panna – de flesta typer av stekpannor kan användas för att steka pannkakor.
En fördel med ugnssäkra pannor är att de kan användas till ugnsgräddade pannkakor, som två av mina favoriter: dutch baby och den franska kikärtspannkakan socca.
Så kallade pannkakspannor med lägre kant underlättar om du vill steka tunna pannkakor.

Utvalda pannkakspannor

Utvalda stekpannor

RECEPT

Pannkakor med bergamott curd, rysk yoghurt och kanderade blodapelsiner

Tunna pannkakor kan varieras i oändlighet och jag föredrar att servera dem med bär eller frukt
som är i säsong. Så här års blir det därför med blodapelsin och andra citrusfrukter. Jag gör en egen
curd som jag smaksätter med lite bergamottzest, men man kan förstås använda en färdigköpt lemon
curd eller en apelsinmarmelad om man är på det humöret. Och vill man lyxa till det kan man tillsätta
en skvätt Grand Marnier i smeten.

Du behöver

ca 6 portioner

  • 2 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 5 ½ dl mjölk (3%)
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 25 g smör + mer till stekningen

Tillbehör

  • Rysk yoghurt eller annan fet yoghurt
  • 2 dl bergamott curd, lemon curd eller apelsinmarmelad
  • Kanderade blodapelsinskivor (se recept nedan)

Kanderad blodapelsin

  • 3 ekologiska blodapelsiner, skivade
  • 2 dl vatten
  • 3 dl råsocker

Gör så här

  1. Smält 25 g smör och låt svalna.
  2. Knäck äggen och vispa dem lätt i en skål. Tillsätt mjölet, saltet, sockret och hälften av mjölken. Vispa till en jämn och slät smet. Vispa i resten av mjölken och smöret.
  3. Låt smeten vila i minst 30 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
  4. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme och vispa smeten på nytt innan stekning. Häll i ett tunt lager smet när pannan är ordentligt upphettad. Vicka på pannan så att smeten fördelas jämnt. Vänd när pannkakan börjar brynas i kanterna och grädda klart på den andra sidan.
  5. Servera pannkakorna med yoghurt, curd eller apelsinmarmelad. Toppa med kanderade apelsinskivor och ringla över sirapen.

Kanderad blodapelsin

  1. Värm vatten och socker i en kastrull på medelvärme, lägg i apelsinskivorna när sockret har lösts upp och sänk värmen. Låt sjuda tills apelsinen har mjuknat och sockerlagen har tjocknat. Fiska upp apelsinskivorna och låt dem svalna på ett galler eller lite smörpapper. Koka ner vätskan som är kvar till en sirap.

Okonomiyaki

Den här japanska vitkålspannkakan är en av mina favoriter när jag är sugen på matiga pannkakor.
Den kan innehålla nästan vad som helst – ordet okonomiyaki betyder ungefär ”lagat efter önskemål”
– men innehåller oftast från någon form av kål. Jag har gjort en förenklad okonomiyakisås, men det
går bra att servera den med enbart srirachamajonnäsen om man vill göra det ännu enklare.

Du behöver

2 portioner

  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vatten eller misobuljong
  • 1 dl vete- eller dinkelmjöl (ersätt gärna hälften med ett fullkornsmjöl)
  • 2 tsk japansk soja
  • ½ tsk bakpulver
  • 3 ½ dl finstrimlad vitkål (ca 150 g)
  • 50-100 g skivad svamp, t.ex. ostronskivling, champinjoner eller trattkantareller
  • neutral olja till stekningen

Okonomiyakisås

  • 1 msk ketchup
  • 1 msk worcestersås
  • 1 msk japansk soja eller fisksås

Srirachamajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk sriracha
  • 2 tsk japansk soja

Till servering

  • 1-2 salladslökar, finstrimlade
  • rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Vispa mjöl, ägg, soja och vatten eller buljong till en jämn smet. Blanda ner bakpulvret sist.
  2. Värm lite olja i en stekpanna på medelvärme och stek kålen och svampen tills den har mjuknat och börjat få färg. Häll i smeten. Stek på medelvärme tills pannkakan har fått lite färg på undersidan.
  3. Under tiden kan du röra ihop okonomiyakisåsen och srirachamajon.
  4. Vänd pannkakan med hjälp av ett lock eller en tallrik. Grädda ett par minuter på andra sidan.
  5. Servera pannkakan direkt, ringla över okonomiyakisåsen och srirachamajon. Toppa med rostade sesamfrön och salladslök.

Semmelpannkakor

Semmelwrapen blev en supertrend för några år sedan. Det här är en variant som är både enklare och
mer snabblagad – men minst lika god. Eftersom allt blir godare med brynt smör bryner jag smöret innan
jag tillsätter det i smeten, men vill man ta en genväg kan man enbart smälta smöret.

För att få en ljus mandelmassa måste man först skålla och skala mandlarna, men jag tycker det är onödigt
och använder därför oskalade mandlar – då får man dessutom i sig nyttigheterna som sitter i skalen. Använd
råsocker för en rustikare mandelmassa med ”sockrig” konsistens eller florsocker för en mer traditionell
mandelmassa.

Du behöver

  • 2 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 5 ½ dl mjölk (3%)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk nymortlade kardemummakärnor
  • ½ tsk salt
  • 25 g smör + mer till stekningen

Mandelmassa

  • 1 dl mandlar
  • ½ dl valfritt socker
  • ca 1 msk mjölk eller vispgrädde

Till servering

  • ca 2 dl vispgrädde
  • mandelmassa (se separat recept)
  • torrostade och hackade mandlar
  • florsocker

Gör så här

  1. Bryn 25 g smör och låt svalna.
  2. Knäck äggen och vispa dem lätt i en skål. Tillsätt mjölet, saltet, sockret, kardemumman och hälften av mjölken. Vispa till en jämn och slät smet. Vispa i resten av mjölken och smöret.
  3. Låt smeten vila i minst 30 minuter, men gärna över natten i kylskåp.
  4. Gör mandelmassan och vispa grädden under tiden.
    Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme och vispa smeten på nytt innan stekning. Häll i ett tunt lager smet när pannan är ordentligt upphettad. Vicka på pannan så att smeten fördelas jämnt. Vänd när pannkakan börjar brynas i kanterna och grädda klart på den andra sidan.
  5. Servera pannkakorna med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker och strö över hackade mandlar.

Mandelmassa

  1. Lägg mandlarna i en mixer och mixa till en grovkornig massa. Tillsätt sockret och mixa lite till. Häll i mjölk eller vispgrädde och mixa tills du får en bra konsistens.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken