Hurra! Den 4/3 är det både semmeldagen och pannkakans dag! Det vill vi självklart fira genom att bjuda på lite pannkaksinpiration.
Till vår hjälp har vi Annika Goldhammer som driver instagramkontot @detblirbarapannkaka. Hon delar tre ljuvliga och fräscha recept
och sina bästa tips för att få till den perfekta pannkakan.
Pannkakor är ett av de mest googlade recepten i Sverige. Det är lite anmärkningsvärt eftersom det också är ett av världens lättaste recept att memorera. Ett knep är att tänka på 112: 1 ägg, 1 deciliter mjöl och 2 deciliter mjölk. Proportionerna är lagom till en person och multipliceras med antal personer som ska äta. Sedan bör du förstås även tillsätta lite salt och smör. Jag brukar dock modifiera det klassiska 112-receptet lite och tillsätter gärna brynt smör för att göra pannkakorna extra goda.
Ett enkelt sätt att variera pannkakorna är att smaksätta smeten med exempelvis kardemumma, vanilj, örter eller vilda växter i säsong. På försommaren älskar jag till exempel att göra myskmadrapannkakor.
Det kan också vara fint att blanda i blad från ringblommor, violer, salvia eller andra ätbara växter i smeten.
Blandas varmt smör med kall smet bildas smörklumpar i smeten, så se till att smöret har svalnat om smeten har stått i kylskåp innan.
Byt gärna det vanliga vetemjölet mot ett svenskt kulturspannmål som emmer eller dalavete. Testa också gärna att byta en del av mjölet mot ett fullkornsmjöl för mer fiberrika och mättande pannkakor.
Överblivna pannkakor går utmärkt att frysa. Lägg gärna en bit bakplåtspapper mellan varje pannkaka så blir det enklare att ta fram önskat antal. Värm dem i mikrovågsugn eller ugn, eller i lite smör i en stekpanna på låg värme.
Pannkakor är också ett utmärkt sätt att ta tillvara rester. Har du till exempel en ugnsbakad morot, en näve spenat som börjar se vissen ut eller en ledsen rödbeta är det bara att mixa ner det i smeten.
Gjutjärn, kolstål eller en behandlad panna – de flesta typer av stekpannor kan användas för att steka pannkakor.
En fördel med ugnssäkra pannor är att de kan användas till ugnsgräddade pannkakor, som två av mina favoriter: dutch baby och den franska kikärtspannkakan socca.
Så kallade pannkakspannor med lägre kant underlättar om du vill steka tunna pannkakor.
I boken Det blir bara pannkaka av Annika Goldhammer finns fler recept på både matiga och söta pannkakor. Boken innehåller också tips på tillbehör, en guide till Sveriges bästa pannkaksställen och en rad ovärderliga tips och tricks för alla pannkaksälskare.
Tunna pannkakor kan varieras i oändlighet och jag föredrar att servera dem med bär eller frukt
som är i säsong. Så här års blir det därför med blodapelsin och andra citrusfrukter. Jag gör en egen
curd som jag smaksätter med lite bergamottzest, men man kan förstås använda en färdigköpt lemon
curd eller en apelsinmarmelad om man är på det humöret. Och vill man lyxa till det kan man tillsätta
en skvätt Grand Marnier i smeten.
ca 6 portioner
Tillbehör
Kanderad blodapelsin
Kanderad blodapelsin
Den här japanska vitkålspannkakan är en av mina favoriter när jag är sugen på matiga pannkakor.
Den kan innehålla nästan vad som helst – ordet okonomiyaki betyder ungefär ”lagat efter önskemål”
– men innehåller oftast från någon form av kål. Jag har gjort en förenklad okonomiyakisås, men det
går bra att servera den med enbart srirachamajonnäsen om man vill göra det ännu enklare.
2 portioner
Okonomiyakisås
Srirachamajonnäs
Till servering
Semmelwrapen blev en supertrend för några år sedan. Det här är en variant som är både enklare och
mer snabblagad – men minst lika god. Eftersom allt blir godare med brynt smör bryner jag smöret innan
jag tillsätter det i smeten, men vill man ta en genväg kan man enbart smälta smöret.
För att få en ljus mandelmassa måste man först skålla och skala mandlarna, men jag tycker det är onödigt
och använder därför oskalade mandlar – då får man dessutom i sig nyttigheterna som sitter i skalen. Använd
råsocker för en rustikare mandelmassa med ”sockrig” konsistens eller florsocker för en mer traditionell
mandelmassa.
Mandelmassa
Till servering
Mandelmassa