Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Pizzaugnsguide

Vilket bränsle ska jag välja?

Ved - autentisk smak och hantverk

Vedeldade pizzaugnar ger en unik smakprofil till pizzan genom att tillföra en distinkt rökig smak. Ugnen kräver visserligen en del tid och arbete, men den möjliggör höga temperaturer, vilket resulterar i snabb, jämn och krispig tillagning. Om du strävar efter en autentisk smakupplevelse och älskar den rustika känslan som vedeldade ugnar ger, är detta det perfekta valet för dig.

Gasol - för snabb och jämn uppvärmning

Gasolugnens jämna och konstanta låga ger en kort uppvärmningstid och perfekta resultat. Den jämna värmefördelningen resulterar i en perfekt bakad deg, krispig skorpa och perfekt tillagade tillbehör. Om du föredrar en smidig uppvärmning med en snabb och jämn tillagningstid är gasolugnen ett utmärkt val för dig.

El - mångsidighet och kontroll

Elektriska pizzaugnar erbjuder mångsidighet och bekvämlighet för hemmabagaren. De är mindre och lättare att hantera än traditionella ugnar, trots det kan elektriska pizzaugnar nå höga temperaturer på kort tid vilket ger en snabb tillagningsprocess. En elektrisk pizzaugn ger dig möjligheten att finjustera inställningar efter dina preferenser vilket gör det möjligt för dig att göra allt från italienska till amerikanska pizzor. 

Pellets - få en rökig smak på kortare tid

En pelletsdriven pizzaugn ger dig den vedeldade smaken på kortare tid än med en vedeldad pizzaugn. Träpellets gör det möjligt att nå rätt temperatur utan lång förvärmningstid, vilket gör dem idealiska för den som är hungrig och otålig. Trots den snabba tillagningstiden kompromissar inte pelletsugnar med smaken, utan erbjuder fortfarande den autentiska vedeldade smaken och konsistensen som vi alla älskar.

Fyra olika sorters pizzaugnar

Transportabel

Du kan alltid göra en läcker och välsmakande pizza när du inte är hemma med en transportabel pizzaugn. En av de populäraste modellerna för att kunna ta den med sig är Ooni. De transportabla modellerna blir snabbt varma och finns både med gas eller kol, man väljer det som man föredrar.

Fristående i trädgården

Det kan vara en fördel att investera i en utomhus stenugn till trädgården. Det gör det lite mysigt i trädgården – särskilt på sommaren. Det blir inte mycket enklare än detta att grädda läckra pizzor än med detta. Samtidigt kan stenugnen också användas som en vanlig grill.

Till köket

Om du inte har en trädgård eller kanske helt enkelt inte vill grädda pizzan utomhus passar en pizzaugn för inomhusbruk bättre. Exempel på en pizzaugn är The Smart Ove Pizzaiolo från Sage som har samma egenskaper som en stenugn. På så sätt kan du snabbt tillaga en spröd pizza hemma i köket.

Som tillbehör till grillen

En baksten gör det enklare att få ett perfekt resultat om du väljer att grädda den på grillen. Stenen blir snabbt varm på undersidan vilket gör att pizzabottnen blir extra spröd. Det är viktigt att grillen blir mycket varm – den ska nå upp till 250°C.

Recept

Pizzadeg (6 st)

Detta är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den – den blir bara godare av att vila länge.

  • 500 g kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 780 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
  • 20 g fint havssalt
  • rapsolja
  1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja.
  3. Rundriv degbitarna (läs mer nedan) och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa minst 1 dygn i kylen.
  4. Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza.

Tomatsås (cirka 5 dl)

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka basilika
  • olivolja
  • 1/2 msk fint havssalt
  • 1/2 msk råsocker
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 burk hela plommontomater (400 g)
  1. Hacka löken och finhacka vitlöken. Hacka basilikan, både blad och stjälkar. Fräs lök och vitlök i en kastrull med olja. Tillsätt salt, socker, vinäger och peppar. Rör om med en slev.
  2. Tillsätt basilika och tomater. Koka upp och låt småkoka ca 30 minuter. Mixa såsen helt slät. Smaka av och låt koka tills den har blivit ganska fast.
  3. Bred ett tunt lager tomatsås på pizzabottnarna – är det för mycket sås blir de blöta. Använd gärna sås som blir över till pastarätter.

Tips inför pizzabaket

Dekorera direkt på spaden

När du har strött mjöl på pizzaspaden (av trä) lägger du degen på den så kan du sedan dekorera den med sås och topping direkt på spaden. På så sätt slipper du att förstöra formen och att toppingen faller av.

Rotera regelbundet 

Detta gäller för pizzaugnar där man använder sig av gas och trä. Den kraftigaste värmen kommer nämligen från en riktning. Därför är det viktigt att du vänder på pizzan fyra gånger under gräddningen så att hela pizzan gräddats jämnt.

Konstant temperatur

Mellan 400°C - 500°C är perfekt temperatur för att grädda din napolitanska pizza. Några pizzaugnar kan komma upp till hela 800°C. Det viktigaste är att värmen är konstant. Detta så att din pizza blir jämnt gräddad samt så att den inte blir bränd.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken