Vad använder proffsen hemma?

 
Vilka redskap använder kockarna själva hemma i sina kök? När kockrocken hängs upp för dagen och middagen med vännerna ska kokas ihop, vad är det då för prylar som åker fram? Vi lät fem personer från Sveriges mat- och vin-elit laga mat ihop. Scrolla ner för att se resultatet och kockarnas favoritprodukter!

Thomas Sjögren

Thomas Sjögren är stjärnskottet som vann Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015. I båda tävlingarna blev han den yngsta segraren någonsin. Tidigare har Thomas varit medlem i Juniorkocklandslaget och var då med och tog silver i såväl Nordiska Mästerskapen som Culinary World Cup. 
 
Thomas har arbetat på flera framstående restauranger såsom Salt & Sill, 28+, Thörnströms Privata Rum och Swedish Taste. Idag driver han restaurang Grano i Göteborg samt är delägare och kreativ ledare för Skärets Krog på Smögenbryggan. För Thomas är alltid råvaran basen och stort fokus ligger på att hitta råvaror av hög kvalitet. Även när det gäller köksredskap är kvalitet viktigt för Thomas. Han är ambassadör för varumärket Scanpan som tillverkar grytor, kastruller och stekpannor av högsta kvalitet och med ett tydligt miljöfokus.

THOMAS FAVORITER

Frida Ronge

För Frida Ronge kommer alltid kvalitet i första hand. När hon skapar sina rätter använder hon svenska råvaror och lägger till smaker och tekniker från Japan. Hon var tidigare kökschef på restaurang vRÅ i Göteborg och är idag kulinarisk ledare för de rosade restaurangerna TAK och UNN på hotell At Six i Stockholm. 
 
2013 fick Frida utmärkelsen Årets Rising Star, där hon uppmärksammades för sina gastronomiska kvaliteter och ledaregenskaper. Hon har även vunnit Karin Franssons mentorpris och har en silvermedalj från världsmästerskapet Seven Sushi Samuraj i London.

FRIDAS FAVORITER

Jens Dolk

Jens Dolk är en krögare och vinexpert som har jobbat med mat och dryck i större delen av livet. Han syns ofta i TV och tidningar, där han delar med sig av sin gedigna vinkunskap. År 2011 gjorde Jens ”Mitt Kök Sverigeresan” tillsammans med Tommy Myllymäki för att lyfta närodlad, närproducerad svensk mat. Det blev en bok om resan och utöver den så har Jens skrivit sex böcker om vin och mat. I många år har han också frilansat som vinskribent. Gemensamt för alla Jens texter är enkelheten. 
 
Idag driver Jens restaurang K-Märkt i Stockholm tillsammans med sina två kompanjoner. Då och då öppnar han även upp sitt vardagsrum för den populära Hemmakrogen. Som före detta dansare gillar han också att stå på scen. Han anlitas flitigt som inspirerande vinprovningsledare eller föredragshållare inom ämnet mat och vin.

JENS FAVORITER

Louise Johansson

Louise Johansson vann första omgången av Sveriges Mästerkock 2011 och har sedan dess arbetat med mat. Förutom att driva bloggen Taste by Louise har hon skrivit flera kokböcker, lagat mat i tv, utbildat sig till sommelier samt jobbat på finkrogar såsom Salt & Sill och Upperhouse. Idag arbetar Louise som matstylist på ICA reklam.
 
Louises matlagning grundar sig i den svenska husmanskosten, men bjuder alltid på en välkryddad twist. Hennes devis är att mat ska vara enkel att tillaga, beredas på bra råvaror och – givetvis – smaka gott!

LOUISES FAVORITER

Edin Dzemat

Edin Dzemat är ett energiknippe utan dess like med många järn i elden. Efter att ha jobbat på några av världens bästa restauranger tog han över som VD och driftschef på Restaurang Linnea Art i Göteborg. Restaurangen såldes 2015 och då började Edin som gastronomisk ledare på Kosta Boda Art Hotel i Småland.

År 2013 blev Edin utsedd till Årets Werner, ett pris som årligen delas ut till en person som på något sätt främjat svensk matkultur. Edin har också flera meriter i tävlingssammanhang. Han var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2013–2015 och ledde laget till ett silver i VM 2014. Två år senare stod han som segrare i TV-programmet Kockarnas kamp. 

EDINS FAVORITER