)
Basilikapesto
4
portioner
En mortel är den perfekta högra handen i köket för dig som älskar att experimentera med kryddor och smaker. Inte minst när du ska laga en perfekt hemmagjord pesto. Med en mortel kan du nämligen få en smakexplosion utöver det vanliga med en perfekt textur.
Du behöver
1-2 klyftor vitlök
Salt efter smak och tycke
1-2 krukor färsk basilika
ca 150 gram parmesanost
50-100g pinjenötter
ca 1,5-2 dl olivolja
Gör så här
Mortla vitlök med salt
Tillsätt lite basilika i taget och smaksätt med parmesanost
Rosta pinjenötter och tillsätt dem tillsammans med olivolja
Mortla till önskad konsistens
Servera med färsk pasta eller lite nybakat bröd och njut! Psst... Om du gillar stark mat kan vi rekommendera att tillsätta en gnutta chiliflakes.
Så får du din pesto att hålla länge
För att få din pesto att hålla så länge som möjligt kan du hälla den i en glasburk med tätförslutet lock och förvara i kylen. Där håller den i cirka 1-2 veckor. Om du vill njuta av din pesto under en längre tid går det även bra att frysa in den i små kuber. Perfekt när du behöver en snabb smakhöjare vid exempelvis pastarätter!