)
Bulgogi i salladsblad
Koreas kanske mest kända maträtt internationellt är troligen Korean BBQ. Oerhört populärt i Korea men numera grillar man koreanskt även på många andra håll i världen. Inte så konstigt, för det är både väldigt gott, hälosamt och ett socialt sätt att äta tillsammans. Man grillar skivat kött vid bordet och äter med ris och små sidorätter av grönsaker. Det hela läggs gärna i salladsblad och äts med händerna, man kallar det då för ssam (betyder ”inlindat” på koreanska). Brukar uppskattas av alla runt bordet, både stora och små.
Du behöver
Kött:
600 gr hel entrecote
4 msk japansk soja
2 msk strösocker
1 msk sesamolja
0,5 rivet päron
2 msk vitt vin
2 klyftor vitlök, rivna
neutral rapsolja att steka i
Spenat i sojavinägrette:
150 gr färsk spenat
2 msk ljus soja
1 msk risvinäger
0,5 msk socker
Sesammarinerade böngroddar:
150 gr färska böngroddar (från mungbönor)
1,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön
Ssamsås:
3 msk gochujang
3 msk doenjang
1 msk sesamolja
1 msk vatten
1 riven vitlöksklyfta
2 hackade salladslökar
1 msk rostade sesamfrön
Sojamajonnäs:
2 dl majonnäs (gärna japanski typ kewpie)
2 tsk japansk soja
1 riven vitlöksklyfta
Till servering:
Kokt Koreanskt/japanskt ris
3 olika sorters salladsblad, såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad
Kimchi (hemgjord eller köpt)
Gör så här
Kött:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet så tunt det går och lägg det i marinaden. Låt stå i minst 30 minuter, men gärna över natten. Stek sedan köttet, lite i taget, på en riktigt het panna i lite rapsolja. Om man steker för mycket på en gång kokar det istället för att stekas, så undvik det.
Spenat:
Lägg spenaten i ett durkslag. Koka upp 2 liter vatten och häll det över spenaten. Skölj spenaten i iskallt vatten tills den är helt kall. Krama vattnet ur spenaten. Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten. Lägg i en skål.
Böngroddar:
Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön. Lägg i en skål.
Ssamsås:
Blanda samman alla ingredienser. Lägg upp i en skål.
Servera det nystekta köttet med ssamsås, sojamayo, spenat och böngroddar, ris, kimchi, samt salladsblad att lägga allt det goda i. Ät gärna med händerna!