)
Chokladtårta med daim och dumleganach
1 + 2 h
10
portioner
Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndligt saftig och rik på smak av choklad. Du får en perfekt balans mellan choklad och dumlekola.
Du behöver
Kaka:
1 ½ dl yogurt, naturel
1 ½ dl raps eller solrosolja
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 ½ dl socker
1 ½ dl kakao
1 dl starkt bryggkaffe
Choklad och -daimganache:
100 g choklad 55%
10 st dumlekola
1 dl vispgrädde
Gör så här
Chokladkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 24 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre).
Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det heta kaffet. Rör till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt).
Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare för att se om kakan är klar. Låt sedan svalna en stund i formen. Lossa kakan från formen och låt svalna helt på ett galler innan du brer på ganache.
Choklad- och dumleganache
Grovhacka chokladen och dumlekolan. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över. Låt stå i ca 3-5 minuter. Rör sedan om tills all choklad är smält (om det inte har smält helt, värm upp i mikron ca 20 sekunder).
Ställ i kylen i ca 2 timmar, för att ganachen ska stelna tills den har blivit bredbar och följsam. (Skulle ganachen bli för seg så kan du låta den stå framme i rumstemperatur en stund).
Lägg chokladkakan på ett serveringsfat och bred på ganachen över hela kakan. Jag har skapat mönster med hjälp av en sked. Servera kakan direkt eller förvara i kylen.
Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig.