Hamburgerbröd
Du behöver
50 g smör
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
10 dl vetemjöl
Topping:
1 st ägg
25 g smör
Gör så här
Ta fram smör så att det blir mjukt.
Lös upp jästen i ljummet vatten.
Tillsätt mjöl och socker, arbeta samman till en deg.
Tillsätt mjukt smör och salt, arbeta till en smidig deg i ca 8 minuter.
Sätt på jäslocket och låt jäsa i en timme.
Klä en plåt med bakplåtspapper
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 dela, ca 160 g/del.
Forma till bullar och lägg glest på plåten.
Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden noga med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills bröden fått färg.
Pensla med smält smör och låt svalna på plåten.