)
Korean Fried Chicken
Friterad kyckling älskas i Korea till den grad att man utvecklat en egen kultur kring det som kallas ”chimaek”, dvs kombinationen av friterad kyckling (chi-cken) och öl (maek-ju). Den koreanska kycklingen är frasig som få och kryddig, utan att behöva vara stark. Gott till är något picklat och i Korea får man ofta picklad rättika till. Pommes frites är populärt att äta till, alternativt ris och salladsblad så blir det hela lite fräschare och renare i smaken.
Du behöver
Snabbpicklat grönt:
1 liten morot
10 cm rättika
½ rödlök
1 dl risvinäger
3 msk strösocker
½ tsk salt
Frityrsmet:
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl majsstärkelse
1 ½ tsk bakpulver
3 dl iskallt vatten
Kyckling:
2 ½ dl majsstärkelse
2 ½ tsk vitlökspulver
2 tsk gochugaru
1 tsk salt
600 g kycklinglårfilé
neutral matolja att fritera i
Sås:
neutral olja att steka i
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl soja
2–4 msk gochujang (eller 1 msk sriracha + 1 msk honung + 1 msk misopasta)
½ dl honung
2 msk risvinäger
1 dl farinsocker
3 msk ketchup
Till servering:
2 msk rostade sesamfrön
1 dl hackade rostade jordnötter
nykokt japanskt ris
Gör så här
Börja med att snabbpickla grönsaker. Skär morot och rättika i tändstickstunna stavar och rödlök i tunna båtar. Lägg i en skål. Blanda risvinäger, socker och salt tills sockret har löst sig. Häll lagen på grönsakerna. Låt stå och dra till sig i 30 minuter innan servering.
Gör såsen genom att finhacka vitlök och stek mjuk i olja i en liten kastrull. Häll i övriga ingredienser till såsen i kastrullen och låt koka ihop i cirka 10-15 minuter utan lock till en klibbig sås. Ställ åt sidan.
Blanda ihop alla ingredienser till frityrsmeten.
Lägg 2 deciliter majsstärkelse, 2 teskedar vitlökspulver, 2 teskedar gochugaru och 1 tesked salt i bunke och blanda väl. Skär kycklinglåren i 3 delar. Vänd i mjölet i bunken, vänd sedan runt i frityrsmeten så de täcks, och vänd sedan en gång till i mjölbunken.
Värm upp oljan i en wok till 180 grader. Skaka av mjölet från kycklingbitarna och fritera i omgångar i den heta oljan. Lägg på kallt galler eller trippelt hushållspapper och låt rinna av. Om du vill ha extra krispig kyckling friterar du kycklingen en gång till när den svalnat, då blir den supercrunchy!
Lägg kycklingen i en stor bunke och slå på den sötheta såsen. Vänd runt så att all kyckling täcks av såsen, strössla över sesamfrön. Servera genast med nykokt ris och de picklade grönsakerna.